Witam kolegów, od czego jest ten bezpiecznik który jest w tej zielonej podstawce był tam 25A:
http://img143.imageshack.us/my.php?imag ... e0045w.jpg
W piątek, zaświeciły mi się światła cofania i już nie chciały zgasnąc, nawet gdy wyjołem kluczyki ze stacyjki. Dziś wyjmowałem po koleji bezpieczniki i nic dopiero jak ten wyjołem ten z zielonej podstawki to zgasły. Sprawdzałem wszystko działa (nawet swiatła cofania), nie sprawdziłem natomiast wentylatorów od chłodnicy i chłodniczki oleju, ale to chyba nie od nich on jest.
[B3 RA] Od czego ten bezpiecznik
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
W przypiętych tematach w tym dziale masz opis bezpieczników: https://audi80.pl/all-opis-bezpiecznikow-vt120.htm. Nad bezpiecznikami masz ich numery (na zdjęciu nie widać za bardzo tych numerków i nie chce mi się dochodzić o który chodzi). Przyczyną może być uszkodzona wiązka kabli idących do klapy bagażnika tu masz jak to naprawić: https://audi80.pl/b3-b4-sedan-napraw ... t12741.htm
A jak wyjmiesz kluczyki ze stacyjki to działa Ci nadmuch ogrzewania? Podejrzewam jeszcze do kompletu usterek kostkę stacyjki, która nie wyłącza między innymi dmuchawy kierunkowskazów , świateł cofania, bo w chyba B3 po wyłączaniu zapłonu i świateł tą wiązką nie idzie żaden plus. Ale ktoś musiałby to potwierdzić.
Na początek obejrzyj wiązkę idącą do klapy bagażnika i sprawdź czy działa podświetlanie tablicy rejestracyjnej i przeciwmgielne.
A jak wyjmiesz kluczyki ze stacyjki to działa Ci nadmuch ogrzewania? Podejrzewam jeszcze do kompletu usterek kostkę stacyjki, która nie wyłącza między innymi dmuchawy kierunkowskazów , świateł cofania, bo w chyba B3 po wyłączaniu zapłonu i świateł tą wiązką nie idzie żaden plus. Ale ktoś musiałby to potwierdzić.
Na początek obejrzyj wiązkę idącą do klapy bagażnika i sprawdź czy działa podświetlanie tablicy rejestracyjnej i przeciwmgielne.
-
- Forum Audi 80
tez tak myslalem, ale jak wyjme ten bezpiecznik to jest wszystko ok, sa swiatla cofania jak wloze wsteczny, przeciwmgielne dzialaj, podsiwietlenie tez, ze stacyjka tez jest wszystko ok. Zeby sie swiecily te swiatla top musialo by byc zwarcie w kostce stacyjki i na wlaczniku swiatel wstecznych. Co do tego bezpiecznika to nie jest on ponumerowany, w ksiażce "Reguluję_i_naprawiam_-_Audi 80_90" jest opis skrzynki bezpiecznikow, ale moj wypada w miejscu 23 i 24. Wiazka wyglada na sprawna, nie jest nigdzie przetarta, ani uszkodzona.aldi pisze:Przyczyną może być uszkodzona wiązka kabli idących do klapy bagażnika
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Według tej wypowiedzi rozumiem że po wyjęciu tego bezpiecznika światła cofania działają normalnie? A sprawdzałeś co nie działa po wyjęciu tego bezpiecznika?Jarekwolin pisze:jak wyjme ten bezpiecznik to jest wszystko ok, sa swiatla cofania jak wloze wsteczny, przeciwmgielne dzialaj, podsiwietlenie tez, ze stacyjka tez jest wszystko ok
Są ponumerowane na twoim zdjęciu widać kawki cyferek na bezpiecznikami po prawej stronie.Jarekwolin pisze:Co do tego bezpiecznika to nie jest on ponumerowany
-
- Forum Audi 80
Pisalem juz ze dziala wszystko, to wszystko co byłem w stanie na szybko sprawdzic pod blokiem, ( nie sprawdzalem, wentylatora chlodnicy i chlodniczki oleju i pompy wody do turbiny). Wszystko działa ok. Napisałem tez maila do kolegów: damian_23_23_ i Artik31 bo mieli podobne usterki moze ktorys cos podpowie.
Jest to bezpiecznik od zasilania przyczepy. Pewnie posiadasz (lub posiadałeś ) hak holowniczy i do gniazda przyczepy oprócz przewodów zasilających światła, doprowadzone było zasilanie (12V) przewodem zielono-czerwonym mającym zabezpieczenie w postaci dodatkowego bezpiecznika w skrzynce.Jarekwolin pisze:od czego jest ten bezpiecznik który jest w tej zielonej podstawce był tam 25A:
-
- Forum Audi 80