[B3/B4 Coupe] Problem z tylną wycieraczką i silniczkiem.
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
[B3/B4 Coupe] Problem z tylną wycieraczką i silniczkiem.
Witam!!
Otóż mam taki problem. Nie działała mi wycieraczka z tyłu więc postanowiłem sie do tego dobrać. Zacząłem od silniczka spryskiwacza który też nie startował. Rozebrałem go, przeczyściłem, zalałem odrdzewiaczem, umyłem i wysuszyłem. Teraz silniczek chodzi.
Po odłączeniu silniczka sprawdziłem czy do silniczka wycieraczki dochodzi prąd i tu ku mojemu zdziwieniu wycieraczka zaczęła chodzić.
Kiedy podłączyłem silniczek spryskiwacza wycieraczka stoi a silniczek chodzi.
O co tu chodzi :-| ?? może ktoś sie spotkał z tym problemem ??
Otóż mam taki problem. Nie działała mi wycieraczka z tyłu więc postanowiłem sie do tego dobrać. Zacząłem od silniczka spryskiwacza który też nie startował. Rozebrałem go, przeczyściłem, zalałem odrdzewiaczem, umyłem i wysuszyłem. Teraz silniczek chodzi.
Po odłączeniu silniczka sprawdziłem czy do silniczka wycieraczki dochodzi prąd i tu ku mojemu zdziwieniu wycieraczka zaczęła chodzić.
Kiedy podłączyłem silniczek spryskiwacza wycieraczka stoi a silniczek chodzi.
O co tu chodzi :-| ?? może ktoś sie spotkał z tym problemem ??
-
- Forum Audi 80
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
wygląda to tak jak by z niewiadomych(dla mnie) przyczyn oby dwa silniczki mimo ze są oryginalne pobierały za dużo poboru prądu ale to może tak naprawdę przekaźnik puszcza jej zbyt mało aby wystarczyło na dwa?? pytanie jest tyko jedno w tej chwili czy na tylną wycieraczkę tez jest przekaźnik ?? bo na tyle to się nie znam na Audi a ja mam B3 Sedan i wycieraczki nie mam :mrgreen:
[ Dodano: 2009-03-24, 20:38 ]
acha działo sie to od początku jak ją kupiłeś czy to tak z dnia na dzień się stało ????
[ Dodano: 2009-03-24, 20:56 ]
Sory pomyliło mi się wyżej Tobie działa albo jeden albo drugi razem nie chcą chodzi bo wówczas dział tylko któryś z nich a dokładnie spryskiwacz ... a ja zrozumiałem ze żaden nie chce działać jak sa dwa podłączone hmm... a wtyczek nie zamieniłeś albo nie wytknąłeś odwrotnie we wtyczkę bo wygląda to jak by podłączenie drugiego silniczka powodowało odcięcie (brak dopływu prądu) do drugiego
[ Dodano: 2009-03-24, 20:38 ]
acha działo sie to od początku jak ją kupiłeś czy to tak z dnia na dzień się stało ????
[ Dodano: 2009-03-24, 20:56 ]
Sory pomyliło mi się wyżej Tobie działa albo jeden albo drugi razem nie chcą chodzi bo wówczas dział tylko któryś z nich a dokładnie spryskiwacz ... a ja zrozumiałem ze żaden nie chce działać jak sa dwa podłączone hmm... a wtyczek nie zamieniłeś albo nie wytknąłeś odwrotnie we wtyczkę bo wygląda to jak by podłączenie drugiego silniczka powodowało odcięcie (brak dopływu prądu) do drugiego
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
Nie zamieniałem nic. Niedawno kupiłem samochód i tak to już wszystko było podłączone. A myślisz że ktoś mógł odwrotnie podłączyć silniczek od wycieraczek (bo tego od spryskiwaczy sie nie da odwrotnie podłączyć) i wtedy to nie bedzie współgrać ??skitraszacz pisze:a wtyczek nie zamieniłeś albo nie wytknąłeś odwrotnie we wtyczkę
A czy przy odwrotnym podłączeniu silniczka od wycieraczek nie powinien on chodzić w drugą strone ??
-
- Forum Audi 80
Nie zamieniałem nic. Niedawno kupiłem samochód i tak to już wszystko było podłączone.
ale czy takie objawy tez już były czy dopiero teraz tak to się stało bo jak już były to przypuszczam ze tam ktoś grzebał lub poszedł przekaźnik z impulsatorem. Powiem ci ze jak tam ktoś grzebał to niema chyba nic gorszego jak po kimś robotę poprawiać
poczytaj sobie to
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic317798.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic576803.html
jest nawet jak sprawdzić te 3 przewody co idą do wycieraczki Warto byłoby to zrobić miałbyś pewność ze przekazniki , impulsator itd.. masz dobre
[ Dodano: 2009-03-24, 22:00 ]
możesz zamieścić foty tych dwóch wtyczek co idą do silniczków tak żeby jeszcze kabelki uchwycić na widoku jak wyglądają, jakie mają kolory i ile ich jest we wtyczce ??
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
a płyn w tylnym zbiorniczku jest nalany ?? często wszyscy myślą ze jest tylko jeden główny pod maską cztery przypadki takie miałem Jeśli to Kombi to jest z tyłu schowany po prawej stronie za plastikowa osłoną tam gdzie chyba tez jest Trójkąt, lewarek itd.. albo po przeciwnej stronieMongolski pisze:ja tez mam podobny problem, spryskiwacz słysze ze chodzi ale nie leci płyn i wycieraczka nie działa, tyle ze w a6 c4
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Przekaźnik z impulsatorem znajduje się pod tylną kanapą od strony lewej (kierowcy), należy podnieść siedzisko jedno i drugie, wyjąć plastki (kołki)i podnieść, na wysokości mniej więcej narożnika kanapy jest przekaźnik impulsator, zobacz, czy po naciśnięciu dźwigni tylnej wycieraczki pojawia się napięcie ok. 12v, jeżeli jest mniejsze np. 0,5v 2v 5v, to masz uszkodzony przełącznik przy kierownicy, jeśli jest prawidłowe, to sprawdź czy na wyjściu przekaźnika pojawia się napięcie (jeśli nie to przekaźnik do wymiany), możesz sprawdzić też spinając 12v na wyjście przekaźnika, czy wycieraczka działa, jeśli nie to uszkodzony kabel między przekaźnikiem a klapą.krzysiek_kw15 pisze:Panowie a gdzie sie znajduje przekaźnik od tylnej wycieraczki ?? i który to ??
Tak jest w B4 Combi
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
odgrzebuje kotleta.
mam podobną przypadłość z coupe'ją nie ma napięcia ani jednym z 3 kabli ( brązowy do obudowy-mas, i dwa pin złącze obydwa to plusy bo jeden odpowiada za prace ciągłą a drugi za "dojechanie do rogu szyby"-sprawdzone organoleptyczne) na tylnej wycieraczce, silniczek sprawny podpiąłem mu plus z akumulatora, spryskiwacz działa , gdzie jest przekaźnik o ile jest osobny na tył bo pod kanapą go nie byłem zmuszony tam zaglądać już parę razy i nic nie znalazłem,
ps myśle że to będą kable albo włącznik przy kierownicy jak dam na ciągłą prace z wyjętym przekaźnikiem z puszki na podszybiu z przodu to przednie działają więc analogicznie tył też powinien chodzić, bezpiecznik jest dobry i dochodzi prąd bo na 18 są razem tylna wycieraczka oraz el, lusterkami ( przeczytane z fotki "Cobry"),
mam podobną przypadłość z coupe'ją nie ma napięcia ani jednym z 3 kabli ( brązowy do obudowy-mas, i dwa pin złącze obydwa to plusy bo jeden odpowiada za prace ciągłą a drugi za "dojechanie do rogu szyby"-sprawdzone organoleptyczne) na tylnej wycieraczce, silniczek sprawny podpiąłem mu plus z akumulatora, spryskiwacz działa , gdzie jest przekaźnik o ile jest osobny na tył bo pod kanapą go nie byłem zmuszony tam zaglądać już parę razy i nic nie znalazłem,
ps myśle że to będą kable albo włącznik przy kierownicy jak dam na ciągłą prace z wyjętym przekaźnikiem z puszki na podszybiu z przodu to przednie działają więc analogicznie tył też powinien chodzić, bezpiecznik jest dobry i dochodzi prąd bo na 18 są razem tylna wycieraczka oraz el, lusterkami ( przeczytane z fotki "Cobry"),