Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK AVANT] Pytanie o zamiennik chłodnicy

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK AVANT] Pytanie o zamiennik chłodnicy

Post autor: szoton » 03 paź 2010, 08:10

witajcie,
mam pytanie czy ktoś z Was może podpowiedzieć czy wymieniając chłodnice warto kupić zamiennik czy raczej szukać ori używki ? Te nowe zamienniki np. na alledrogo mają dość dobre ceny, tylko pytanie jak z wykonaniem i czy dobrze pasują?

Mam wersję z klimatronikiem - czy to jest przy wymianie chłodnicy ważne czy może być byle jaka?

np. taka: http://allegro.pl/audi-80-90-b3-b4-1-6- ... 28231.html
albo taka: http://allegro.pl/audi-80-b4-1-9-1-9-td ... 87395.html

co ciekawe mają one inne wymiary i ceny a każda wg opisu by pasowała do 2.0E z klimatyzacja????

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 03 paź 2010, 10:11

co do materiałów z których są zrobione te chłodnice to kilka osób mówiło że są kiepskiej jakości ale pewnie nawet nie miało ich w ręku (typ ludzi dla których oryginał to świętość).z tego co ja wiem to te chłodnice są ok.już zamawiałem 3 takie chłodnice dla różnych znajomych do różnych samochodów w tym do jednej B4 i jak na razie są ok a już prawie 4 lata jeździ w tej B4... można kupić używaną ale nigdy nie masz pewności jak długo pojeździ,czy za chwile nie pojawią się jakieś nieszczelności no i pewnie będzie trochę zapchana.musiał byś ja dobrze odkamienić przed założeniem...co do mocowania to nie ma żadnych problemów chodź ktoś na forum wspominał że średnice jednego węża miał inna niż wylot z chłodnicy ale to nie jest problem... co do rozmiarów to mogę ci powiedzieć tylko tyle że według etki chłodnica wody dla samochodu z klimą czy bez jest taka sama.mają one numer b8A0 121 251.jedyna różnica jest pokazana dla pojazdów cytuje "z wzmocnionym układem chłodzenia lub z hakiem holowniczym" jest ona troszkę większa i ma numer b893 121 251H...
Ostatnio zmieniony 03 paź 2010, 10:20 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ivaszko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ivaszko » 03 paź 2010, 10:20

jak kupowałem zamiennik dwa lata temu do swojej audi wszystko pasowało idealnie <ok>
Na chłodnice dają rok pisemnej gwarancji jeżdżę do dzisiaj i nic sie nie dzieje nie dobrego.
Co do używek to są w podobnej cenie i nigdy nie wiesz ile pojeździsz. Biorąc pod uwage że mają one średnio 15 lat albo więcej za sobą.

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 03 paź 2010, 10:37

hudy pisze:już zamawiałem 3 takie chłodnice dla różnych znajomych do różnych samochodów w tym do jednej B4 i jak na razie są ok a już prawie 4 lata
a zamawiałeś na allegro czy masz jakieś inne źródło? faktycznie macie racje lepiej chyba kupić zamiennik, ale jak coś t o najlepiej z pewnego źródła gdzie jest sprawdzony towar.

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 03 paź 2010, 10:38

Ja tez mam u siebie zamiennik i puki co odpukać nie narzekam, hula i wszystko podpasowało P&P bez przeróbek ;-) Zmierzyłem dokładnie swój oryginał i o takich samych wymiarach zamówiłem na alledrogo. Stara mi nie ciekła, ale nie wyglądała już za ciekawie a miałem do pokonania cała Polskę więc profilaktycznie wymieniłem

Thomas3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thomas3 » 03 paź 2010, 16:59

nie raz juz klijeci kupowali zamienniki gdy robili auta u mojego brata i powiem szczerze ze nie bylo z tym problemow, i jesli chodzi o chlodnice to lepszy nowy zamiennik niz ori uzywka ktorej trwalosc jest juz pod wielkim znakiem zapytania zwlaszcza jesli mowimy tu o autach wiekowych

mjerzyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mjerzyk » 04 paź 2010, 13:56

witam ja też jakiś miesiąc temu kupiłem zamiennik na allegro wszystko pasowało bez problemu , tylko trochę gimnastyki z wyciągnieciem starej bo też mam klime i jedna rurka mi blokowała dostep do śruby, ale udało sie wyminić i na razie jest ok

grzesiek20-85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek20-85 » 05 paź 2010, 21:15

zamienniki mimo że dużo tańsze od oryginału są dobrej jakości i nie odbiegają niczym od oryginału, na codzień sprzedaje części do wszystkich marek samochodów, i z tego co gadam z mechaniorami zawodowymi nie stwarzają problemu i zdają egzamin, pracowałem w różnych aso i nie oszukujmy się płaci się nie za jakość super nadzwyczajną tylko za to kto to sprzedaje bo nawet nie produkuje, "oryginały" dostarczane są od podwykonawców, oczywiście są dobrej jakości tego nawet nie neguje, ale zamienniki wcale nie są gorsze, no chyba że już maksymalnie po taniości no to wiadomo. pzdr.

[ Dodano: 2010-10-05, 21:28 ]
a co do wymiarów, to obie będą pasowały, ale, zawsze jest ale, wymiary rdzenia mimo że różne to będą pasowały tylko w jednej czujnik wentylatora jest po prawej a w drugiej po lewej, więc mimo że obie zamontujesz bez problemu i nawet podłączysz czujnik bez oporów, (najwyżej przedłużysz przewody), to proponuje, zmierzyć rdzeń (tylko część metalowa, bez plastików) i zwrócić uwagę na strone położenia ów czujnika. najlepiej jest gdy część jest dobrana dobrze właśnie w tym celu żeby później nie było komentarzy typu że "zamienniki są nie spasowane :mrgreen: "pzdr.

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 06 paź 2010, 08:21

grzesiek20-85 pisze:
[ Dodano: 2010-10-05, 21:28 ]
a co do wymiarów, to obie będą pasowały, ale, zawsze jest ale, wymiary rdzenia mimo że różne to będą pasowały tylko w jednej czujnik wentylatora jest po prawej a w drugiej po lewej, więc mimo że obie zamontujesz bez problemu i nawet podłączysz czujnik bez oporów, (najwyżej przedłużysz przewody), to proponuje, zmierzyć rdzeń (tylko część metalowa, bez plastików) i zwrócić uwagę na strone położenia ów czujnika. najlepiej jest gdy część jest dobrana dobrze właśnie w tym celu żeby później nie było komentarzy typu że "zamienniki są nie spasowane :mrgreen: "pzdr.
ha! i tu dla kolegi duży plus, faktycznie że czujniki są po innych stronach - nie zwróciłem na to uwagi. U mnie jest tak jak w tej droższej czyli (po lewej stronie patrząc od środka samochodu).

Awatar użytkownika
keczy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: keczy » 08 paź 2010, 16:35

szoton, Jak chcesz kolego to ja mam na sprzedanie chlodnice, jest nowa, zapakowana w pudelko i byla zamawiana w polcar, wiem ze jest do silnikow 1.8 i 2.0. Daj znac na pw jak cos to przesle Ci nr czesci. Pozdrowionka

mac0071
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mac0071 » 18 paź 2010, 00:02

Czyli jeśli dobrze rozumiem to jak czujnik jest z lewej czy z prawej to chłodnica i tak będzie pasować? A jeśli jedna ma wymiary 590x320, a druga 600x310 to też będzie ok? No i ostatnia sprawa jak rozwiązać problem z chłodnicą klimatyzacji (jeśli ją ktoś oczywiście posiada) wtedy już chyba trzeba mieć odpowiednią chłodnicę?

grzesiek20-85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek20-85 » 11 lis 2010, 12:26

Tak, tą do klimy trzeba spasować, aczkolwiek nie zagłębiłem się w temat za bardzo ale z tego co kojarze wymiarowo będą pasowały tylko uwage na króćce do podłączania trzeba zwrócić.

[ Dodano: 2010-11-11, 12:28 ]
A co do chłodnic wody to obie będą pasować niezależnie od wymiarów :).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl