Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[80 b3 1.8 benzyn] słabe ładowanie

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
adam247

[80 b3 1.8 benzyn] słabe ładowanie

Post autor: adam247 » 15 sty 2010, 09:36

Witam mam taki problem w zeszłym roku jechalem w trasie i po podkreceniu mocy w radiu cos jakby strzelilo i zgaslo przejechalem jeszcze kilometr i umarlo auto w aku zero prądu po właczeniu zapłonu jakis przekaznik piszczal no aze to było akurat 24 grudnia i niemoje miasto tak ze 3 dni walczylem z tym i doszedłem ze to regulator napiecia poprostu sie zepsul ( wymienialem go jakies tydzień wczesniej czyli nowy ) akurat miałem ten stary wiec go wsadzilem no i przestalo piszczec , stary jest chyba orginaly niemiecki starszy od wegla ale teraz mam problemy z ładowaniem tz słabe ładowanie jest 12.5 do 13 czasami wiecej i skacze kupilem 2 regulator TANI to jeszcze gorzej i tak skakalo ze szok podjechalem do elektryka to powiedzial ze alternator ( podszedł z miernikiem za 5 zł ) no niestety takim nie wierze bo zaczol sciemniac jeszcze czyw chwili obecnej smigam na tym starym 2 aku w zapasie i co miesiac ładuje ale jak dodam gazu naprzyklad to wycieraaczki mi szybciej chodzą swiatlo robi sie jasniejsze a ha i kontronka od ładowania leciutko sie swieci w dzien nie widac ale wieczorem jak dodam gazu to zniaka i czy warto kupowac nowy jakis drogi regulator czy to moze byc alternator

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 15 sty 2010, 10:11

Jakiej długości masz szczotki w tym starym oryginalnym regulatorze ? Ich długość nie może być mniejsza niż 5mm . Jeżeli są krótsze to radziłbym wymienić szczotki i jeździć na oryginalnym regulatorze .

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 15 sty 2010, 10:42

adam247 pisze:kontronka od ładowania leciutko sie swieci w dzien nie widac ale wieczorem jak dodam gazu to zniaka
jeżeli wymiana regulatora nie pomoże (najlepiej podmienić)
do naprawy alternator, najprawdopodobniej płytka "mostek" z diodami prostowniczymi.
w gorszym wypadku przebicie na mase ze stojanu, stojan nie jest tani od razu mówie <ok> w jego cenie dostaniecie nawet używany alternator ;-)

adam247

Post autor: adam247 » 15 sty 2010, 12:23

szczotki no niewiem teraz alejutro sobie sprawdze ale sa o jakies 40% krotsze od nowego aleniewiedzialem ze mozna wynienic same szczotki jutro sprawdze i dam znac oglnie pojechaal bym do elektryka ale to sa sciemniacze za naprawe chca tyle co w sklepie po regeneracji i na dodatek sciemniaja a jedyny ktory byl zaufany to chyba zbankrutowal dlatego ze byl uczciwy i niedrogi bo juz niema zakladu :(dzieki z gory i pozdraiwam

Awatar użytkownika
jacekku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacekku » 15 sty 2010, 12:32

Jeżeli nie regulator napięcia to myśle że tak jak pisze kolega Dziki ( może dioda).
Miałem kiedyś taki problem w Audi b2 i wtedy sprawcą okazał się właśnie regulator. Może Pożycz od kogoś kto ma sprawny i zobacz czy jest ok. Jeżeli to coś innego to proponowałbym kupić używany alternator myśle że za 80zl coś się znajdzie.

Awatar użytkownika
damian19772
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damian19772 » 15 sty 2010, 18:49

mi sie wydaje ze regulator napiecia tanie nie nadaja sie wogóle najlepiej orginalny albo podmienic lub spróbowac kupic uzywana sprawdzic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl