Witam,
Jako ze moj obecny Avant jest moim Iszym dieslem nie mam zbyt wiele pojecia nt dzialania tych silnikow i z gory przepraszam ze ew "glupie" pytania.
Przeszperalem troche forum ale nie znalazlem odp na moj problem wiec prosze o porade.
Podczas odpalania silnika kontrolka swiec zapala sie, po 1 sek gasnie na doslownie pol sekundy (slychach tykniecie przekaznika) po czym zapala sie ponownie na jakies 10 sek. Potem gasnie juz na dobre a ja odpalam silnik. Zaczelo sie to dziac jakis czas temu, swiece wymienione ok 3 m-cy temu a problem pozostal. Silnik odpala bez problemu ale czy tak to powinno wygladac? Ile czasu powinno zajac nagrzanie swiec w B4 1z? Czy jest to ok 10 sek?
Dzieki i pozdrawiam!
[B4 TDi 1z] Swiece zarowe, kontrolka
[B4 TDi 1z] Swiece zarowe, kontrolka
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 19:47 przez Avant801z, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
tak jak masz teraz cieple dni, to wogule nie powinienes zobaczyc tej kontrolki, przy temperaturze okolo +5C dopiero powinny sie swiece wlaczyc, i to na chwilke, im zimniej tym dluzej sie pala, a juz napewno niemoze byc tak ze lampka ci sie drugi raz zapala
sterowanie w 1Z jest przez komp silnika, dlugosc grzania podaje czujnik temperatury, gdy jest cieplo wcale sie swiece nie wlaczaja, a juz napewno nie wtaki gorąc jak teraz, jesli juz jest zimno to komputer silnika - bodajze z pinu 8, podaje sygnal na przekaznik 202 w skrzynce bezpiecznikow, a on wtedy podaje plus na swiece
sterowanie w 1Z jest przez komp silnika, dlugosc grzania podaje czujnik temperatury, gdy jest cieplo wcale sie swiece nie wlaczaja, a juz napewno nie wtaki gorąc jak teraz, jesli juz jest zimno to komputer silnika - bodajze z pinu 8, podaje sygnal na przekaznik 202 w skrzynce bezpiecznikow, a on wtedy podaje plus na swiece
Cieplo to pewnie w Polsce jest
Ja mieszkam w Irlandii, teraz jest ok 15 stopni i wiecej pewnie nie bedzie
Dzieki za info Szarotka.
Czujnik temp wody wariuje od jakiegos czasu (na desce zadko kiedy wychodzi poza 50-70C, czasem w ogole sie nie podnosi) wiec jest na mojej liscie "do zrobienia" - czy moze byc tak ze walniety czujnik wplywa na czas grzania swiec?
Ok, nastepnym krokiem bedzie pewnie podpiecie sie do kompa..moze jakies bledy wyjda?
Dziekuje!
Ja mieszkam w Irlandii, teraz jest ok 15 stopni i wiecej pewnie nie bedzie
Dzieki za info Szarotka.
Czujnik temp wody wariuje od jakiegos czasu (na desce zadko kiedy wychodzi poza 50-70C, czasem w ogole sie nie podnosi) wiec jest na mojej liscie "do zrobienia" - czy moze byc tak ze walniety czujnik wplywa na czas grzania swiec?
Ok, nastepnym krokiem bedzie pewnie podpiecie sie do kompa..moze jakies bledy wyjda?
Dziekuje!
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- lord17_1991
- Forum Audi 80
witam mam auto na pierburgu i podobno przy zapłonie kontrolka swiec powinna sie zapalic na ułamek sekundy bo jes to zarazem kontrolka chek , u mnie nie zapala sie wcale ? dodam ze gdy jest zimno kontrolka swiec sie zapal przy grzaniu czyli zaroweczka w pozadku ;-)czym jest to spowodowane? przejmowac sie tym czy nie :mrgreen: ?