[B4 1.9 TDI 1Z] wentylatory - dziwna sprawa
[B4 1.9 TDI 1Z] wentylatory - dziwna sprawa
Witam. Zaczne może od tego iż jak wiadomo w TDi są dwa wentylatory. Podpatrzyłem jakiś czas temu w ojca A4, że jak odpali auto to jeden z nich pracuje cały czas, natomiast drugi tak jakby dołańcza się, gdy temperatura przekrozy 90 stopni. U mnie jest tak ze jak włącze silnik, nie pracuje żaden wentylator, po 30 minutach pracy no lub po staniu w korkach silnik osiąga 90 stopni i.... nic więcej, oblukałem wszsytkei weże - są gorące czyli termostat sie otworzył ale... nadal żaden wentylator sie nie załączył... Czy silniki TDI tak bardzo długo sie nagrzewają czy ja mam coś nie tak? Dodam ze ja non stop jade, np dluzsza trasa lub po miescie temperatura jest na tej kresce przed 90 stopni - czyli chyba ok 75-80 stopni. Będę wdzieczny za informacje i porady bo generalnie jak miałęm benzynowca to po 30 minutach pracy na wolnych obrotach wentylator zapitalał jak szalony... a tutaj nic...
Re: [B4 1.9 TDI 1Z] wentylatory - dziwna sprawa
witaj kolego, przed założeniem twojego tematu powinieneś trochę użyć swojej siły i użyć opcji SZukAJ na forum i napewno byś znalazł odpowiedz na twoje pytanie tutaj bez problemu.Więc poczytaj troche forum a dowiesz się dużo ciekawych rzeczy.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Silniki tdi sie długo nagrzewają natomiast co do wentylatora to w A4 jest sprzęgło wiskotyczne i wiatrak pracuje razem z obrotami silnika ale jak jest sprawne tę sprzęgło to można wiatrak na zimnym silniku zatrzymać ręką a drugi wiatrak włącza sie jak włączych klimę to tyle na temat A4 a co do 80 tki nie masz wisco i wentylator powinien się włączyć jak temperatura przekroczy 90 stopni natomiast niech ktoś napiszę kiedy włącza się ten drugi wentylator jeśli autko nie ma klimy
jeżeli masz na ogół niską temp roboczą silnika należałoby wyciągnąć i sprawdzić termostat,
silnik benzynowy czy diesla ma temp roboczą którą ustanawia termostat.
jeżeli ci sie nie domyka obieg masz cały czas otwarty, i temp sie rozprasza przez chłodnice a nawiew w kabinie pewnie też masz nie najgorętszy ??
tak czy siak 87* temp otworzenia obiegu jest z reguły...
potem około 95stopni załacza sie pierwszy bieg wentylatora chłodnicy drugi przy 105* bodajże, wiec jak widzisz nie załacza ci sie wentylator bo nie osiagasz tej temp <ok>
silnik benzynowy czy diesla ma temp roboczą którą ustanawia termostat.
jeżeli ci sie nie domyka obieg masz cały czas otwarty, i temp sie rozprasza przez chłodnice a nawiew w kabinie pewnie też masz nie najgorętszy ??
tak czy siak 87* temp otworzenia obiegu jest z reguły...
potem około 95stopni załacza sie pierwszy bieg wentylatora chłodnicy drugi przy 105* bodajże, wiec jak widzisz nie załacza ci sie wentylator bo nie osiagasz tej temp <ok>