[B4 2.6 Avant ABC] Wielkośc akumulatora
[B4 2.6 Avant ABC] Wielkośc akumulatora
Witam kolegów. Mam pytanie odnosnie pojemności akumulatora. Jak w temacie, posiadam audi z silnikiem 2.6 ABC z klimatyzacja i el.szyby. Akumulator miałem wczesniej 72 Ah ale padł chyba ze starości. Jezdzę od 2 miesięcy z aku pozyczonym od kumpla które ma 50 Ah. Zbliza sie wyjazd na urlop około 500 km i słyszałem ze to aku moze mi sie zagotowac na tak długiej trasie. Mozecie mi powiedziec czy to jest prawda? Czy za małe aku moze się zagotowac przy takiej trasie?? Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Witaj.
Co do pojemnosci akumulatora,to sam aktulanie uzytkuje Centra Plus 55Ah i jest wystarczajacy ,przy ABC, i...nie mam problemu z gotowaniem sie eletrolitu,ktory wyplenia akumulator. Kazdy alteranator ma zmyslne urzadzenie zwane potocznie prostownikiem,ktore to dba o to, aby prad ladowania byl optymalny i ,szczerze powiedziawszy, nie slyszalem jeszcze,nie bylem tez swiadkiem, zagotowania sie akumulatora w samochodzie. Jezeli juz to podlaczonego do prostownika,ale to inna inszosc takze smiało mozesz odbyc te podroz bez obawy o zagotowanie sie akumulatora-przynajmniej wg mnie
Pozdrawiam i szerokiej drogi zycze!
Co do pojemnosci akumulatora,to sam aktulanie uzytkuje Centra Plus 55Ah i jest wystarczajacy ,przy ABC, i...nie mam problemu z gotowaniem sie eletrolitu,ktory wyplenia akumulator. Kazdy alteranator ma zmyslne urzadzenie zwane potocznie prostownikiem,ktore to dba o to, aby prad ladowania byl optymalny i ,szczerze powiedziawszy, nie slyszalem jeszcze,nie bylem tez swiadkiem, zagotowania sie akumulatora w samochodzie. Jezeli juz to podlaczonego do prostownika,ale to inna inszosc takze smiało mozesz odbyc te podroz bez obawy o zagotowanie sie akumulatora-przynajmniej wg mnie
Pozdrawiam i szerokiej drogi zycze!
Witam i bardzo dziękuje za podpowiedz. Miałem pewne obawy co do mojego aku tym bardziej, ze jest to dosc długa jazda i zapomniałem dodac iz auto posiada instalacje gazowa. Widze, ze kolega równiez posiada Avanta i to chyba nawet w tym samym kolorze. Jeszcze raz dzięki za odpowiedz.
P.S Zazdroszcze Ci rylingów. U mnie nie ma a sa bardzo praktyczne
P.S Zazdroszcze Ci rylingów. U mnie nie ma a sa bardzo praktyczne
Jeśli alternator nie będzie podawał napięcia większego jak 14,5V to akumulatorowi nic nie grozi. Zmiana akumulatora z większej pojemności na mniejszą skutkuje głównie skróceniem czasu rozruchu (krócej będzie można kręcić rozrusznikiem), ale i krótszym czasem ładowania akumulatora w czasie jazdy(szybciej osiągnie swoją nominalną pojemność).
OGr to bardzo miło z Twojej strony. Wybieram się własnie na urlop i jak wiesz fundusze sa wtedy bardzo potrzebne a cena takiego aku nie jest mała. Zreszta ceny aku przerazaja mnie ostatnio. Ale kiedy wróce skontaktuje sie z Toba. Napewno będe myslał o porze jesienno-zimowej a wtedy dobre, odpowiednie aku jest bardzo potrzebne. Pozdrawiam