[B4 ALL] elektryczna szyba działa tylko w dół
[B4 ALL] elektryczna szyba działa tylko w dół
witam
mam problem z elektryczną szybą (lewy tył) tylko się opuszcza. Żeby ją podnieść spowrotem musiałem zdjąć tapicerkę i odwrócić kabelki na kostce idące do silniczka i się podniosła, ale wtedy z kolei nie szła w dół tylko w górę. Co może być przyczyną że szyba działa tylko w jedną stronę?? Od razu zapytam, bo mam sprawę z szyberdachem. Gdy jest zamknięty (też elektryczny) prawa strona jest zanisko (opadnięty) jak mogę to wyregulować??
mam problem z elektryczną szybą (lewy tył) tylko się opuszcza. Żeby ją podnieść spowrotem musiałem zdjąć tapicerkę i odwrócić kabelki na kostce idące do silniczka i się podniosła, ale wtedy z kolei nie szła w dół tylko w górę. Co może być przyczyną że szyba działa tylko w jedną stronę?? Od razu zapytam, bo mam sprawę z szyberdachem. Gdy jest zamknięty (też elektryczny) prawa strona jest zanisko (opadnięty) jak mogę to wyregulować??
Co do szyby to pewnie nie dociera prąd (+) na zamykanie . Sprawdź kabelki w drzwiach czy któryś się nie ułamał w miejscu przejścia z auta do drzwi . Szyber powinien mieć jakąś regulacje . czyli jak otworzysz całkiem szyber , szukaj śruby od płyty dachu . Powinno się po luzować i wtedy ustawić wyżej .
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Może być jak pisze TYGRYSQ, gdy jeden z przycisków od danej szyby nawali to wtedy oba przestają działać na zasuwanie albo odsuwanie.
Sprawdź czy są masy na skrajnych konektorach przycisku obu przycisków.
Tutaj opisałem jak podłączyć poza jednym przyciskiem. https://audi80.pl/b4-jedna-szyba-ele ... t39050.htm
Sprawdź czy są masy na skrajnych konektorach przycisku obu przycisków.
Tutaj opisałem jak podłączyć poza jednym przyciskiem. https://audi80.pl/b4-jedna-szyba-ele ... t39050.htm
-
- Forum Audi 80
Więc dokładnie opiszę problem. Na wejściu eliminujemy wadę przełączników i silniczka.
Z przedniego panelu nie ma żadnej reakcji na szybę, czyli się ani nie opuszcza, ani się nie podnsi. Natomiast na tylnym guziku (lewy tył) szyba idzie tylko w dół. Aby ją podnieść musiałem odpiąć wtyczkę od silniczka i odwrotnie zewrzeć styki i przycisnąć (dół) i się podniosła.
Mam nadzieję, że problem opisałem dość dokładnie. Czy teraz byłby w stanie ktoś mi pomóc?
Z przedniego panelu nie ma żadnej reakcji na szybę, czyli się ani nie opuszcza, ani się nie podnsi. Natomiast na tylnym guziku (lewy tył) szyba idzie tylko w dół. Aby ją podnieść musiałem odpiąć wtyczkę od silniczka i odwrotnie zewrzeć styki i przycisnąć (dół) i się podniosła.
Mam nadzieję, że problem opisałem dość dokładnie. Czy teraz byłby w stanie ktoś mi pomóc?
aldi, wrzucił Ci opis przycisku. Zwróć uwagę na przewód plusowy idący do przycisku na panelu. Moim zdaniem nie masz tam sygnału.
Do przycisku dochodzą dwie masy, u Ciebie jednej nie ma.
Jeżeli chodzi o przycisk tylny to do niego dochodzi plus osobno i on jest, ale masy do niego przechodzą przez przycisk na panelu, jeżeli na panelu brakuje masy to z tyłu nie jej tym bradziej.
Reasumując sprawdź czy masz sygnały na przycisku na panelu w/g rozpiski aldiego. Z tyłu raczej jest wszystko wporządku.
Do przycisku dochodzą dwie masy, u Ciebie jednej nie ma.
Jeżeli chodzi o przycisk tylny to do niego dochodzi plus osobno i on jest, ale masy do niego przechodzą przez przycisk na panelu, jeżeli na panelu brakuje masy to z tyłu nie jej tym bradziej.
Reasumując sprawdź czy masz sygnały na przycisku na panelu w/g rozpiski aldiego. Z tyłu raczej jest wszystko wporządku.
-
- Forum Audi 80
zrobiłem pomiary na tylnym przycisku. PLUS jest, jest też jedn minus, ale tam gdzie powinien być drugi minus pokazuje tylko 3V. gdzie mam dalej szukać. przedniego panelu jeszcze nie rozebrałem, ale pewnie problem tkwi gdzieś przy nim.
[ Dodano: 2010-04-19, 15:09 ]
Właśnie sprawdziłem prądy na przednim panelu. na tym przycisku są dwa minusy i jeden plus. i są. Już nic z tego nie rozumiem. Jeśli jest prąd na przodzie to dlaczego z przodu nie reaguje wogóle szyba a z tyłu nie mam jednego minusa
[ Dodano: 2010-04-19, 15:09 ]
Właśnie sprawdziłem prądy na przednim panelu. na tym przycisku są dwa minusy i jeden plus. i są. Już nic z tego nie rozumiem. Jeśli jest prąd na przodzie to dlaczego z przodu nie reaguje wogóle szyba a z tyłu nie mam jednego minusa
-
- Forum Audi 80
Jak sprawdzałeś przełączniki od tych szyb? Wychodzi na to że przedni przełącznik nie puszcza na tył minusa albo masz uszkodzony kabel idący na tył z tym minusem.ra3ek2 pisze:zrobiłem pomiary na tylnym przycisku. PLUS jest, jest też jedn minus, ale tam gdzie powinien być drugi minus pokazuje tylko 3V
Zlokalizuj kabel tego samego koloru w przednich drzwiach w którym na tylnych drzwiach nie ma minusa. Sprawdź omomierzem z miernika albo puścić przez niego plus i sprawdzić z tyłu czy jest na nim prąd.
Jeśli kabel przewodzi prąd to masz zepsuty przycisk w przednich drzwiach.
Lub zamiast tego spróbuj połączyć dwa złącza we wtyczce klawisza przednich drzwi jak opisałem to tutaj: https://audi80.pl/b4-jedna-szyba-ele ... t39050.htm
Jeśli tylni przycisk zacznie działać winny jest przedni jeśli nie zacznie to wina kabla.
Tutaj masz schemat el. szyb może pomoże Ci zrozumieć jak działają: https://audi80.pl/b4-80-abkschemat-e ... t21327.htm