Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[audi 80]Elektryczne szyby-schemat

ODPOWIEDZ
Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 26 lip 2011, 23:29

Oryginalnie czasowe działa do puki nie otworzysz i zamkniesz drzwi, po zamknięciu jest definitywny off bez czekania.

Może zrób sobie tak jak tu jest opisane:
https://audi80.pl/b4-all-el-szyby-cz ... t45793.htm

Gdzieś jeszcze była moja przekombinowana metoda.

MichalxQ7
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: MichalxQ7 » 27 lip 2011, 02:13

ja mam el.szyber wiec ci powiem raz jak się wyciągnie kluczyk działa a raz nie moim zdaniem działa to tak ze przejedziesz 20km to szyber bedzie działał przez ok 10 min a jak przejadę 2km to podziała z 2 minuty i juz nie działa oczywiście jak nie ma klucza

MichalxQ7
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: MichalxQ7 » 27 lip 2011, 02:26

Witam coś załapałem ale mam pytanie ja mam el.lusterka i el.szyberdach i mam kupiony przekaźnik na 2 przednie el szyby ale z takiego schematu wynika ze szyber jest do tego przekaźnika co szyby podpięty a nie wiem czy przekaźnik jest na szyberdach czy szyber ma inny przekaźnik??

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 27 lip 2011, 10:54

Możesz podpiąć pod szyber pod ten przekaźnika od szyb albo zostawić po oryginalnym. W module od szyb masz wyjście na szyber w kostce 4: http://imageshack.us/photo/my-images/35 ... ry6zl.jpg/

Ale najwygodniej będzie wywalić przekaźnik o szyberdachu bo on zajmuje złącze krańcówki drzwi (2 z wczesniejszego obrazka). I wykorzystać niektóre kable z podstawki tego przekaźnika aby nie nurkować do skrzynki bezpieczników.

MichalxQ7
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: MichalxQ7 » 29 lip 2011, 22:16

potrzebuje schemat 2 przednich el szyb ale bez tylnich bo sie nie lapie ma ktoś

Awatar użytkownika
mario2560
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mario2560 » 29 lip 2011, 22:32

MichalxQ7 pisze:potrzebuje schemat 2 przednich el szyb ale bez tylnich bo sie nie lapie ma ktoś
Może tu ---> https://audi80.pl/audi-80elektryczne ... 161,15.htm zobacz, ja po tym opisie załapałem :-)

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 22 lis 2011, 17:42

andi77, wg schematu kubika ten guzik jest w sekcji 36D (SCHEMAT).
Widać tam że idą do niego 2 kable.

Odkopałem ten temat bo mam takie pytanko z innej beczki.
A wszędzie gdzie jest problem jest wyjaśniony połowicznie albo autor nie podał rozwiązania problemu i sposobu wykonania,poprawienia/zamontowania/naprawienia (co mnie niezmiernie wpienia w takich tematach).

Pytanko 1.
Mam ele szyby 4X i ele szyber.
Jak rozumiem jeżeli zamykam auto kluczykiem i przytrzymam z 2-3 sekundy i mi się nie zamykają szyby to nie mam modułu komfortu?

Pytanko 2.
Czy ktoś wie jak wygląda to coś i gdzie takie coś zdobyć i gdzie się z tym dziadostwem wpiąć? Czy jeżeli go nie mam to muszę podociągać gdzieś kable i umieścić gdzieś go czy wystarczy że wetknę go w jakąś biedną wiszącą opuszczoną wtyczunię?

Pytanko 3.
kubik, pisałeś że w B4 jak był moduł komfortu to nie domykał szybra (działał na same szyby) a ze schematu wynika że z modułu komfortu (nazwanego na schemacie jako "MK - Przekaźnik Sterowania Elektrycznych Szyb i Szyberdachu") wychodzi z pinu nr 8 kabel NIEB ŻÓŁ do szybra właśnie (czyli sygnał domykający jak się domyślam)/. To jak to w końcu jest? MK obsługuje ele szyby czy ele szyby i szyber?

Pytanko 4.
kubik, skąd wziąłeś taki schemat przetłumaczony? Sam tłumaczyłeś? Masz więcej tego towaru?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, 17:45 przez eSPe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 22 lis 2011, 17:45

eSPe pisze: andi77, wg schematu kubika ten guzik jest w sekcji 36D (SCHEMAT).
Widać tam że idą do niego 2 kable.
Już dawno to sam rozpracowałem.... rozebrałem przycisk i oblukałem co i jak ;-)

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 22 lis 2011, 18:32

Ta nazwa "moduł komfortu" w audi wzięła się chyba tylko z tego, że jedynym komfortem jaki on oferuje jest automatyczny zjazd szyby kierowcy.

Aby mieć prawdziwy moduł komfortu trzeba by kupić coś takiego: http://www.mastertrade.pl/modul-domykan ... p-505.html
(dzięki Kubik za namiar na coś takiego)
masz tu domykanie i możliwość automatycznego otwarcia (i zamknięcia chyba też) każdej podłączonej szyby po szybkim wciśnięciu klawisza.

Na allegro łatwo dostać jedynie moduły domykania szyb, podłączane do sterownika centralnego zamka na pilota. Taki jak np. ten: http://www.mastertrade.pl/modul-domykan ... p-504.html

A szyberdach to też trochę grubszy problem bo może on być otwierany na dwa sposoby. Kiedyś myślałem jak zrobić aby otwierać i zamykać go z pilota.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 22 lis 2011, 19:00

Ok. Dzięki aldi za linka ale to jest na 2 szyby.
Ogólnie nie głupie.

Spytam inaczej, prościej i bezpośrednio.

Mam 4 ele szyby i ele szyber. Chciałbym aby przy zamknięciu centralnego domykało się wsio.
Ktoś robił coś takiego, jest to możliwe w Audi 80? Co trzeba kupić aby coś takiego zrealizować? Jak to podpiąć itp itd.

Otwieranie szyb, szybra po otwarciu auta do stanu sprzed zamknięcia mnie nie jara.

Wystarczy aby się zamknęło wsio co otwarte jak bede zamykał auto.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 22 lis 2011, 19:21

eSPe pisze:Mam 4 ele szyby i ele szyber. Chciałbym aby przy zamknięciu centralnego domykało się wsio.
Niby są takie sterowniki na allegro...
Brat ma w VW coś takiego... jak zamyka centralny zamek pilotem, to zasuwa mu szyby.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 22 lis 2011, 19:40

eSPe pisze:Ok. Dzięki aldi za linka ale to jest na 2 szyby.
To możesz kupić 2 szt.
eSPe pisze: Otwieranie szyb, szybra po otwarciu auta do stanu sprzed zamknięcia mnie nie jara
Powinno dać się wyłączyć tą funkcję. Trzeba zapytać producenta.

Awatar użytkownika
sylwester28ET
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwester28ET » 22 lis 2011, 19:50

Ten wątek zapewne kiedyś mi się sprzyda do montażu elektrycznych szybek które już tylko czekają na swoje odpowiednie miejsce. Może od razu ze zmianami.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 22 lis 2011, 21:47

aldi pisze:To możesz kupić 2 szt.
No tak się domyśliłem. :-D
+ szyber to 3 szt. :-/

Ale tak mnie zastanawia czy w ori to bywało w B4 (ojciec ma A4 i to ma ale A4 to A4 a 80 to 80) skoro jest na schemacie.

Jak było w ori to chciałbym wiedzieć jak to wygląda co i jak to będzie wiadomo czego szukać po szrotach.
Albo może spróbować przeszczepić to z A4.

aldi pisze:Powinno dać się wyłączyć tą funkcję. Trzeba zapytać producenta.
Ogólnie z tą funkcją mi chodziło że jak będzie to będzie (nie przeszkadza) ale nie jest obowiązkowa. Ja po prostu szukam funkcji domknięcia szyb i szybra po zamknięciu auta a jakieś pamięci i inne bajery nie są obowiązkowe.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 22 lis 2011, 22:20

eSPe pisze:Jak było w ori to chciałbym wiedzieć jak to wygląda co i jak to będzie wiadomo czego szukać po szrotach.
W 80 czegoś takiego jak domykanie szyb nie widziałem, w cabrio z końca produkcji już była spojrzałem na schemat z cabrio: http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Audi/1 ... /fig28.pdf to jest bardzo prosto zrobione, jedna z mas jest wspólna dla wszystkich szyb i jest puszczona przez przekaźnik, który przełącza ją na plus i wtedy wszystkie szyby lecą w górę. Zrobione barbarzyńsko prosto bez żadnych zabezpieczeń przeciw-przeciążeniowych.
W sumie w ten sposób można zrobić to naprawdę bardzo tanim kosztem.

W A4 z początku produkcji szyby chyba też były na czystej elektryce, później dali te moduły w każdych drzwiach co drastycznie zmniejszyło ilość kabli przeciąganych z drzwi.
te moduły współpracowały z modułem komfortu (takim prawdziwym a nie jak w 80tce).
eSPe pisze:+ szyber to 3 szt. :-/
Szyber trzeba by załatwić w inny sposób bo działa on na innej zasadzie niż szyby. Tam są czujniki krańcowe który wyłączają silnik po dojechaniu dachu do końca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl