Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[ABC Avant] problem z szyberdachem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-pawlo111
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[ABC Avant] problem z szyberdachem

Post autor: -pawlo111 » 30 sty 2009, 00:34

Witam. Problem taki jest że nawet jak szyberdach jest zamknięty to w przodniej części między uszczelką a dachem mam malutką szparę i chyba mi tam może lecieć woda... Bo jak był mróz i miałem na dachu śnieg a w aucie ogrzewanie włączone to po przejechaniu iluś tam km na dachu w okolicach tej uszczelki znikł śnieg, wyparował...

i raz jak myłem auto a potem przestawiałem i miałem auto przechylone na lewy bok bo stałem na nierówności to poleciała woda z okolicy włacznika do szyberdachu.

I co z tym zrobić inaczej się szybra nie da zamknąć.

Dodam jeszcze że szyber mi się otwiera tylko góra-dół ale już nie schowa bo mam pourywane takie plasticzki nawet co podtrzymują podsufitkę szyberdachu i nawet jak go otworzę to musze ją wypchać ręka ku górze te czesc podsufitki zeby byl dostep powietrza :cry: :cry: :cry:

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 30 sty 2009, 08:19

Spróbuj wyjąc silniczek szyberdachu i zobaczysz linki przesuwajace szyberdach. Spróbuj je tak przesunąc ( tylko jedna w prawo druga w lewo) aby szyber doszedł do krawedzi. Jest bardzo prawdopodobne ze to sie nie uda skoro masz połamane uchwyty.

V.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: V. » 31 sty 2009, 00:17

to żeby nie zakładać nowego tematu to i ja mam pytanie
szyber otwiera mi się tylko pół centymetra i coś jakby go blokuje
potem normalnie wracam nim do pozycji zamkniętej do końca
czy to może być wina tego, że przez cały okres zimowy nie był on otwierany, i że jeszcze mimo wszystko jest temperatura ok. 0 stopni? (taką opinię słyszałem)
od razu dodam, że nie używałem szybra wcześniej, bo dopiero co kupiłem auto

Awatar użytkownika
-pawlo111
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: -pawlo111 » 31 sty 2009, 13:30

V. pisze:to żeby nie zakładać nowego tematu to i ja mam pytanie
szyber otwiera mi się tylko pół centymetra i coś jakby go blokuje
spoko ale chodzi o otwieranie góra-dół czy w dach???

V.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: V. » 31 sty 2009, 17:06

i jedno i drugie

archi2340

Post autor: archi2340 » 31 sty 2009, 23:09

a może źle jest ustawiony szyber wzgędem krańcówek, jak zdejmiesz osłone silnika i lampy podświetlenia wnętrza to ujrzysz dwie krańcówki najprawdopodniej białą i niebieską i czerwone kółko po którym one "chodzą" może to koło wględem tych krańcówek jest odwrócone

Awatar użytkownika
pawlo111
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawlo111 » 03 cze 2009, 09:59

No i u mnie się okazało że lewa strona szybra (te prowadnice były chyba źle ustawione albo coś przestawione) bo popuściłem śrubeczki te na krzyżaka małego, poruszałem w przód-tył, skręciłem i szyber śmiga.

Awatar użytkownika
Gruszka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gruszka » 05 cze 2009, 22:56

szyber można też regulować za pomocą gimbusa który znajduje się w obudowie maskującej silniczek szyberdachu od środka <ok> <ok> <ok>

Awatar użytkownika
pawlo111
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawlo111 » 06 cze 2009, 12:37

ja go poregulowalem od góry, ściągnołem podsufitkę szybra i odkręciłem pokrywę dachową. I po lewej i prawej są prowadnice, popuściłem lewą, poruszałem i śmiga.

Przy skręcaniu wyregulowałem też pokrywę szyberdachu żeby było równo i śmiga.

Miałem też przypadek u znajomego że nie chciał mu się chować w dach, tylko się otwierał w górę. Przyczyną była urwana lewa strona tego spoilera co się wysuwa po otwarciu dachu.
Mechanizm jest po lewej i prawej stronie na przodzie i on jest z plastiku.
Poprostu lewa strona się urwała i plastikowe kawałeczki przyblokowały prowadnicę i nie mógł się przez nie szyber chować w dach. Wystarczyło je wyciągnać. Bo spoilerek będzie działał nawet jak będzie się trzymał tylko na jednej stronie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl