Witam! Szukałem ale nie zalazłem niestety nic na forum o tym...
Od jakiegoś czasu pohukiwała mi pompa wspomagania, wymieniłem płyn i jest lepiej ale nadal czasem ja słychać. Z kolei z prawego przedniego koła słyszę stuk metaliczny jakby coś pękało(słychać zarówno na wybojach jaki na prostej drodze podczas hamowania/przyspieszania). Znajomy mi mówi, że to może być wina prawego sworznia, bo się zapieka i obciąża układ sterowniczy a sam wydaje ten metaliczny dźwięk. Co sądzicie o takiej teorii spiskowej? No i podobno można strzykawką wstrzyknąć w sworzeń jakiś smar i zobaczyć czy to jego wina, ktoś z was robił takie zabiegi? Pozdro!
[B4 TDI] Czy to wina zużytego/zapieczonego swożnia wachacza?
-
- Forum Audi 80
Zgadzam się z kolegą: podnieś auto na lewarku i próbuj podnosić koło w górę - jeśli możesz to zrobić bez specjalnego wysiłku a w kielichu na nadkolu widzisz ruch amora to znaczy że tuleja z łożyskiem jest wytrzepana i trzeba wymienić. Mam to samo, a dźwięk raz jest metaliczny, a raz jakby sprężyna strzelała.artur.konkol pisze: co do owych dzwiekow sprawdz lozysko kolumny mcpersona
Co do zapiekania sworznia to moim zdaniem raczej niemożliwe - prędzej się wyrwie z osadzenia niż zapiecze.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Bo się pewnie przesuwa ,jak słychać charakterystyczne "brzdęknięcie " np.przy ruszaniu to ewidentnie spręzyna .Ratunkiem jest założenie na końce spręzyny jakiejś cienkiej koszulki z tworzywa .Lub dogiecie blaszki ograniczającej spręzynę w mcpersonie .Brzdękanie zdarza się prawie zawsze po rozbieraniu macpersonadudek2313 pisze: a dźwięk jest taki właśnie jakby sprężyna się przesuwała w gnieździe.