[b4 all] hałasujacy łącznik stabilizatora
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 all] hałasujacy łącznik stabilizatora
Witam.Od kilku dni podczas kręcenia kierownicą czy to na włączonym czy wyłączonym silniku słyszę dziwny dźwięk ,skrzypienie,jakby ktoś otwierał stare drzwi doszedłem do tego że to chyba łącznik stabilizatora.dziwne bo był wymieniany jakieś 4 miesiące temu.Jest jakaś szansa by go uratować nie wiem może wciskając jakiś smar pod gumę.Czy może ratuje mnie tylko wymiana.Druga sprawa to czy jeszcze mogę z tym trochę pojeździć bo na razie z kasa krucho.a oto dźwięk:
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 21:12 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
poduchy też mają 4 miesiące bo wtedy robiłem całe zawieszenie a zrobiłem na nim może 3 tys km wiec wątpię by to były poduchy tym bardziej że nie kupowałem byle czego.a co ciekawe jak właśnie ktoś kreci kierownicą a ja dotykam łącznika stabilizatora w miejscu łączenia z kolumną to on cały drży i wydaje mi się że właśnie on ten dźwięk wydaje...sam już nie wiem.moim zdaniem trochę to dziwne dźwięki jeśli chodzi o poduszkę bo ona stoi w miejscu a łożysko nie wiem czy takie dźwięki mogło by wydawać..jutro jeszcze raz zobaczę gdzie to tak napieprza tylko musi być trochę cieplej bo jak samochód postał na zimnie to błoga cisza...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dziś jeszcze raz leżałem pod samochodem i wiem tylko jedno że to na 100% nie poduszka.dźwięk jest słyszalny mniej więcej na wysokości prawie środka koła ale nie mam pojęcia co tak hałasuje.jak leżę pod samochodem to mało widać a jak skręcę koło na max by zajrzeć głębiej dźwięk niknie.najbardziej jest słyszalny na w miarę wyprostowanych kołach.będę musiał chyba wjechać na kanał bo z pozycji horyzontalnej nic nie widać...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
nie nie bo wewnątrz komory silnika nie jest to tak słyszalne.słychać to dokładnie jak się głowę przystawi do koła na wysokości środka.przy poduszce cicho,przy maglownicy cicho a przy kole buczy jak cholera... zauważyłem tez ale rzadko się to zdarza że taki dźwięk ale bardzo krótko słychać podczas lekkiego hamowania przy małej prędkości oraz przy ruszaniu czyli to pewnie któraś guma tak hałasuje...
[ Dodano: 2011-10-20, 18:04 ]
chyba jednak to był łącznik stabilizatora gdyz po zdjęciu koła i poszarpaniu trochę nim pojawił się taki oto dźwięk: pofukałem wszystko smarem i na razie cisza ale zobaczymy na jak długo...
[ Dodano: 2011-10-20, 18:04 ]
chyba jednak to był łącznik stabilizatora gdyz po zdjęciu koła i poszarpaniu trochę nim pojawił się taki oto dźwięk: pofukałem wszystko smarem i na razie cisza ale zobaczymy na jak długo...
Witam podpinam się pod temat,na wiosnę wymieniałem tulejki wahaczy,końcówki drążków,amorki z odbojami i osłonami a jednak dalej coś stukało.....na przeglądzie nie wyszło a nic a jednak łącznik na lewej stronie był padnięty....dziś wymieniłem i cieszę się bezstukową cichą jazdą ,tylko teraz mam 2 pytania.....wymieniłem tylko lewą stronę gdyż był luz....z prawej jeszcze jest ok i czy teraz nie poleci mi prawa strona?? a drugie pytanie brzmi....kupiłem oba łączniki po regeneracji po dobrej cenie i ten regenerowany był o 2 cm dłuższy od tego starego....jednak przy wkładaniu nie musiałem zbyt dociągać drążka żeby górna częśc weszła w otwór w mc phersonie....auto prowadzi się tak jak przedtem...ale czy nie wpłynie to na trwałość reszty???