Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] ściąganie auta i bicie na kole kierownicy

ODPOWIEDZ
Magellan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4] ściąganie auta i bicie na kole kierownicy

Post autor: Magellan » 26 mar 2007, 20:51

Mam pewien problem z moją B4. Polega to na tym, że w czasie jazdy z prędkością od ok 60 w górę, następuje ściąganie auta w lewą stronę. Dzieje się tak wówczas, kiedy auto jest na biegu. Gdy wyrzuce na luz, wszystko ustępuje i samochód jedzie normalnie, już go nie ściąga. Wymieniałem już felgi (aluminiowe zamieniałem na stalowe), opony i przeguby (zewnętrzne - od strony koła). Nic to nie dawało. Zawsze dzieje się tak samo. Może ktoś wie jak temu zaradzić? I korzystając z okazji, to chciałbym poruszyć drugi problem który mnie nęka ( a właściwie moje autko). Otóż, podczas jazdy występuje nieznaczne bicie na kole kierownicy. Koła samochodu były wyważane. Trochę mniejsze bicie jest na stalowych felgach, bo na aluminiowych było dość duże. Bicie było bardzo wyczuwalne przy prędkości ok 70-90 km/h. proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2007, 22:04 przez Magellan, łącznie zmieniany 1 raz.

radek114
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek114 » 26 mar 2007, 21:20

witam sprawdż zbieżność :!:

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 26 mar 2007, 21:24

Magellan pisze: I korzystając z okazji, to chciałbym poruszyć drugi problem który mnie nęka ( a właściwie moje autko). Otóż, podczas jazdy występuje nieznaczne bicie na kole kierownicy. Koła samochodu były wyważane. Trochę mniejsze bicie jest na stalowych felgach, bo na aluminiowych było dość duże. Bicie było bardzo wyczuwalne przy prędkości ok 70-90 km/h. proszę o pomoc.
napewno koła ja miałem to samo wyważanie nic nie dało, nowe opony pomogły :mrgreen:

Awatar użytkownika
Brother_red
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Brother_red » 26 mar 2007, 22:48

Jeżeli masz trochę pojęcia sprawdź zawieszenia, wyszukaj ewentualnych lozów! Jak już pojedziesz na ustawienie zbieżności to patrz "majstrom" na ręce bo często, gęsto tylko udają, że coś robią, albo wmawiaja, że jest wszystko ok :mrgreen: ....nie chce im się kręcić zapieczonymi końcówkami. A jak wogóle zużywaja się oponki? na całej powierzchni równo bierze bieżnik? Co do drżenia kierownicy stawiam na niewyważone koła lub luzy na wahaczach.

DX-man
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DX-man » 28 mar 2007, 22:46

W moim poprzednim aucie drgania na kole kierownicy czułem od 80 do 100 km/h. Opony były autentycznie nowe (nie inne), wyważone. Siła bicia kierownicą zmieniała się jak przekładałem kołą na śrubach. Dało się dobrać takie położenie kół, że bicie prawie całkowicie ustąpiło. Wyglądać to może na nielogiczne ale tak właśnie było. Problem dobierania położenia felgi miałem dwa razy w roku -wiadomo, zima/lato. Problemy skończyły się jak zmieniłem tarcze hamulcowe. Stąd, daje do myślenia zapewnienie kapciarza, że wyważył koło.

wawrzon5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wawrzon5 » 17 cze 2009, 16:49

wilu8 pisze:
Magellan pisze: I korzystając z okazji, to chciałbym poruszyć drugi problem który mnie nęka ( a właściwie moje autko). Otóż, podczas jazdy występuje nieznaczne bicie na kole kierownicy. Koła samochodu były wyważane. Trochę mniejsze bicie jest na stalowych felgach, bo na aluminiowych było dość duże. Bicie było bardzo wyczuwalne przy prędkości ok 70-90 km/h. proszę o pomoc.
napewno koła ja miałem to samo wyważanie nic nie dało, nowe opony pomogły :mrgreen:

Witam u mnie jest podobny problem , ściąga na prawo , przełożyłem opony ,ściąga na lewo , czy zakup nowych opon pomoże, opisz jak to było u Ciebie .

[ Audi 80 NG 2.3 ]

Szukam chłodnicy do AUDI 80 NG 2.3

Awatar użytkownika
damian19772
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damian19772 » 17 cze 2009, 16:57

sprawdz zbieznosc albo moze masz wybulone koło dlatego ci bije skoro miałesz juz wywazane

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 17 cze 2009, 17:43

wawrzon5 pisze:Witam u mnie jest podobny problem , ściąga na prawo , przełożyłem opony ,ściąga na lewo
Wszystko wskazywałoby na opony. Sprawdź ciśnienie w ogumieniu czy z obu stron jest jednakowe. Jeśli opony nie były wyważone, to je wyważ. Spotkałem się z przypadkiem, że opony nie mimo wyważenia dawały takie właśnie objawy jak opisujesz - ściągało auto na jedną stronę i wydawało się, że nie trzyma zbieżności. Po wymianie opon problem ustał jak ręką odjął, więc to może być wina opon. Warto przejechać się na innym komplecie bądź pozamieniać opony miejscami. Czasami tylko jedna może być uszkodzona, a uszkodzenie może być nawet nie widoczne i niedostrzegalne przy wyważaniu.

wawrzon5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wawrzon5 » 17 cze 2009, 20:13

grze pisze:
wawrzon5 pisze:Witam u mnie jest podobny problem , ściąga na prawo , przełożyłem opony ,ściąga na lewo
Wszystko wskazywałoby na opony. Sprawdź ciśnienie w ogumieniu czy z obu stron jest jednakowe. Jeśli opony nie były wyważone, to je wyważ. Spotkałem się z przypadkiem, że opony nie mimo wyważenia dawały takie właśnie objawy jak opisujesz - ściągało auto na jedną stronę i wydawało się, że nie trzyma zbieżności. Po wymianie opon problem ustał jak ręką odjął, więc to może być wina opon. Warto przejechać się na innym komplecie bądź pozamieniać opony miejscami. Czasami tylko jedna może być uszkodzona, a uszkodzenie może być nawet nie widoczne i niedostrzegalne przy wyważaniu.

Właśnie przełożyłem opony z tyłu na przód i problem nadal występuje , na oponach które wcześniej ściągało autko poszły na tył chciałbym zaznaczyć że są to opony bieżnikowane :-( ale mimo wszystko problem występował, założyłem te z tyłu na przód również problem się pojawił, po raz kolejny wyważyłem opony pojechałem na zbieżność i kąty i znowu to samo , zamieniłem opony z lewej na prawą i dalej ściąga tylko w drugą stronę . Wydaje mi się , że problem występował na bieżnikowanych z jasnego dla nas powodu ( jednak to bieżnik ) , a ta para kolejna opon nie wygląda za ciekawie już ( opony produkcja 2001 ) , mam nadzieje że jak poprostu kupię pożądne opony problem zniknie, bo jakby tego było mało to mam teraz lekko kierownice przekrzywioną. W każdym razie lepiej auto się sprawuje na tych starych oponach jak na bieżnikowanych takie mam wrażenie. ;-)

Szukam chłodnicy do AUDI 80 NG 2.3

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 17 cze 2009, 21:13

wawrzon5 pisze:zamieniłem opony z lewej na prawą i dalej ściąga tylko w drugą stronę
no to masz rozwiązanie problemu.
wawrzon5 pisze:jakby tego było mało to mam teraz lekko kierownice przekrzywioną
jeśli to powstało po ustawianiu zbieżności, to jedź z reklamacją, bo spaprali sprawę. Przy ustawianiu zbieżności kierownica ma być zablokowana w pozycji na wprost i po ustawieniu ma być prosto.

kerpen_rp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kerpen_rp » 17 cze 2009, 21:25

Są trzy możliwości: 1)Zła geometria (ściaganie) 2) Uwalone opony lub felgi (bicie+ściagnie). 3) Uszkodzone/pękniete przeguby napędowe (bicie). Moim zdaniem innej możliwości nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl