Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] skoki podczas kręcenia kierownicą

ODPOWIEDZ
rejdzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] skoki podczas kręcenia kierownicą

Post autor: rejdzik » 20 lut 2012, 21:06

Witam, od niedawna zauważyłem, iż podczas skręcania kierownicą słychać szum i czuć delikatny opór. Dźwięki podobne do tarcia, jakby zacierało się jakieś łożysko w kolumnie kierowniczej. Dziś zauważyłem, że gdy skręcam o jakieś 50 stopni kierownicą w lewo/prawo czuć na chwilę skok oraz opór który muszę siłą rąk przezwyciężyć. Dla przykładu skręcam na skrzyżowaniu w prawo:
- kierownica o ok 50 stopni w prawo, czuć opór i skok, skręcam dalej o większy kąt i do samego końca jest swobodnie, zjeżdżam w ulicę, odkręcam kierownicę / w tym momencie gdy koła się prostują nie trzeba używać siły, tak jakby koła same się prostowały, kierownica odkręca się na swoją pozycję <- tak to działa normalnie, u mnie gdybym puscił kierownicę to odkręciłaby się do pewnego momentu, po czym musiałbym pchnąć ją dalej...
Koledzy... gdzie szukać przyczyny... Mam wrażenie, że to może być luz na krzyżaku? Jest to prawdopodobne ? Rozkręcać całą kolumnę? W ostatnim czasie w nic nie uderzyłem. Do tej pory skręcałem kierownicą w stylu "mydełko fa", teraz denerwuje mnie te zacinanie się kierownicy, dodam, że gdy czuć te "zatrzymanie" kierownicy to skok czuć na samej kierownicy oraz nawet zadrgają pedały.. Dokładniej już tego opisać nie umiem. Czekam aż mnie ktoś poratuje.
Pozdrawiam Janusz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl