Witam, dzisiaj byłem na ustawieniu geometrii. Zdecydowałem się ustawić zbieżność przede wszystkim z powodu ścinania opon. Po ustawieniu nie widzę, praktycznie żadnej poprawy. W samochodzie tak jak było wcześniej, nie odbija kierownica po skręcie w lewo lub prawo, i dalej ściąga w lewo podczas szybkiej jazdy oraz po nierównościach. Także przy szybszej jeździe samochód tańczy od lewej do prawej. Zawieszenie czy nie ma luzów było sprawdzane bez użycia żadnego łoma, tylko ruszając kołami. Cena za usługę została ustalona na 100 - 150, a wziął 170. Przy ustawianiu byłem osobiście, wszystkie śruby odkręciły się lekko, a wziął tyle bo podobno założył czujniki także na tył, a zazwyczaj zakłada tylko na przód. Oto wydruki jakie otrzymałem, czy coś można z nich sensownego wyczytać (czy samochód jest prosty i czy duże wprowadził zmiany)?
https://tufotki.pl/93KUk
[B4 2.0 ABK] Ustawienie geometrii, wydruk
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Według niego było widać, że zawieszenie było robione. Samochód kupiłem nie dawno i sprzedający niby też zapewniał, że było robione. Denerwuje mnie tylko to skrzypienie w prawym przednim kole, ale to niby ma być wina poliuretanu. A z tych wydruków coś można wydedukować? Kąty pochylebia kół itp. są odpowiednie? A tak to zwykła 80, żadne quattro.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
to może powiem tak, za zbieżność u mnie biorą 60 zł a za kąty 50 czy 110(o ile trzeba jedno i drugie ustawiać oczywiście) czyli w porównaniu do twojego 180 to chyba widać? czy dużo czy mało.beast pisze:PiterB "bartdzo ładnie " tzn. duzo czy mało ?
Ja się na tych odczytach nie za bardzo znam więc się nie będę wymądrzał(wygląda na ok ale tył tak na granicy) ale skoro nadal coś nie tak to albo luzy są albo źle ustawiona zbieżność/kąty.
Pomijam fakt kijowych amorów lub nierówne ciśnienie w kołach(chodź to też powinien ten co ustawia sprawdzić i skorygować). To innej możliwości nie widzę takiego zachowania się auta.
Ps gdzie masz te poliuretany zamontowane?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80