[80 B4 2.0 ] zbieżność
[80 B4 2.0 ] zbieżność
no wiec tak jak w temacie, chciałbym sie dowiedziec ile kosztuje ustawienie zbieznosci bo troche kierownice mam krzywa i zle mi sie z tym zyje! pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Re: [80 B4 2.0 ] zbieżność
Taką radę koledze podsunę: ustaw samochód z kołami na wprost, zaznacz sobie "12" godz. na kierownicy( np, kredą lub coś przyklej np, kawałeczek taśmy lub tp.), potem kręć kierownicą do oporu w lewo, potem w prawo: licz przy tym ilość obrotów wykonanych przez kierownicę. Jeżeli te obroty ( do skrajnych położeń) są równe, wystarczy ściągnąć kierownicę i przestawić na wprost, jeżeli liczba obrotów w lewo i prawo różni się, trzeba to wyrównać poprzez regulacje na drążkach kierowniczych.plasek pisze:"... bo troche kierownice mam krzywa i zle mi sie z tym zyje! pozdrawiam"
p.s. Kilka lat temu odebrałem samochód z warsztatu po wymianie elementów wahaczy i końcówek drążków kierowniczych, po wyjeżdzie z warsztatu skręcam w lewo i przyblokowało mi kierownice na skrzyżowaniu - dobrze że inne samochody wtedy nie jechały bo wjechałem na pas przeciwny, wróciłem jakoś do warsztatu, mówię majstrowi >co i jak<, ten sprawdza obroty kierownicy i , w lewo jeden a w prawo trzy... przeprosił i tłumaczył że praktykanci ustawiali zbieżność.
Pozdrawiam - Adam.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja mam pytanie z innej beki 8-) . Czy jeśli rok temu ustawiałem zbieżność, to czy przez ten okres mogła się zapiec śruba rzymska? Przez ten okres psikałem od czasu do czasu różnego rodzaju penetratorami i ropą w ramach częściowej konserwacji :mrgreen: . Mechanik powiedział mi, że wymiana gałek, ustawienie geometrii i zbieżności będzie mnie kosztować 70zł, ale jeśli będzie musiał rozgrzewać palnikiem to nawet ostateczna cena będzie wynosić 150zł. Chciałbym uniknąć rozgrzewania ponieważ palnik poszedł już w ruch rok temu i nie chciałbym żeby ta śruba była tak katowana. Pozdrawiam.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Ten sześciokąt ma to do siebie ,że lubi się 'obrobić',weź żabę i normalnie musi pójść (tym bardziej ,że psikałeś to czymś).Gość po prostu siły nie ma.Takie rzeczy to ja na poczekaniu luzuje u siebie.Też kiedyś u mnie gość płakał ,że nie da rady,mi poszło jakoś bez problemu.
A palnik to lepiej zostaw w spokoju.
A palnik to lepiej zostaw w spokoju.