Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Nie bój się swojego przepływomierza :)

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
edwardn8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edwardn8 » 24 lis 2015, 15:15

Z zapłonem bardzo możliwe bo ostatnio zacząłem mieć problemy z odpalaniem po postoju, dzisiaj wymieniłem palec i kopułkę na nowy, zobaczymy czy to coś pomoże. Niestety zapłonu nie mam jak sprawdzić, muszę podjechać na warsztat, rozrząd i tak muszę wymienić. Możecie kogoś polecić w lubelskim? Najlepiej Lublin, ewentualnie Chełm?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 lis 2015, 16:38

Temat trochę zszedł na inny temat ale w wolej chwili przeniosę do innego temat.
edwardn8, pamiętaj że zapłon w ABK ustawia się w specjalny sposób, poczytaj i nie daj se wmówić że jest inaczej. Jeśli zechcesz wal na pw mogę ci go ustawić ale najpierw zmiana rozrządu bo inaczej cała robota bez sensu bo i tak się przestawi ciut.

kamil04032000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0 ABK] Naprawa przepływomierza

Post autor: kamil04032000 » 10 sty 2020, 19:09

Miałem problem z znalezieniem informacji czy i z jakim skutkiem naprawiał ktoś przepływomierz klapowy poprzez założenie bebechów z przepływki benzynowej po strzale do przepływki od diesla która to jest prawie identyczna kosztuje znacznie mniej więc postanowiłem przetestować to na własnej skórze.

NAJWAŻNIEJSZE TO ZNALEŹĆ ODPOWIEDNIĄ PRZEPŁYWKĘ Z TEGO CO ZNALAZŁEM NA FORACH RÓŻNI SIĘ KOŃCOWYM NUMEREM
nie podaje numerów nie chcę odpowiadać za złe zakupy niech każdy sobie sprawdzi jaki ma u siebie i jaki jest bliźniaczy od diesla tańszy

Wynik jest bardzo zadowalający, auto odzyskało wigor na benzynie.
Naprawę trzeba zacząć od zdjęcia pokrywki i zaznaczenia nastawienia sprężyny i dawki w swojej starej przepływce bo te elementy musimy przełożyć razem z białą płytką. Ja wydrapałem to śrubokrętem na plastiku 8-) a potem posługiwałem się zdj i dawkę na oko ustwaiłem bo po białej płytce nie wolno drapać niczym

Obrazek

Zdemontowałem wszystko ( uwaga ciężko idą śruby od tej białej płytki z ścieżkami potencjometru na jakiś klej to wkręcane i mogą się urwać na szczęście w nowej tylko jedna mi się urwała ale można na sylikon wkleić płytkę nie urwie się)
Do przepływomierza od diesla pakujemy wszystko i jak w starym ustawiamy naciąg i dawkę
U mnie różniła się dodatkowo otworami mocującymi wyjście na wtyczkę z pinami ale na 2 śrubkach też się trzyma. Niestety nie znam specyfikacji czujnika temperatury powietrza I ja go nie przekładałem mimo to jest wszystko ok więc chyba nie ma takiej potrzeby.
Założyłem do auta i wszystko jest git zostało mi wymienić gumę od dolotu i sobie na słuch podregulować bo dawkę dałem na oko.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, 16:51 przez kamil04032000, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl