Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All B3/B4] Wymiana nagrzewnicy

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
kochan1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kochan1984 » 30 maja 2010, 19:07

Szacu dla was za cierpliwość :mrgreen: ja nie dałem rady i oddałem do mechanika studiowałem ze 2 tygodnie cały opis i na czytaniu pozostało, bałem się tylko czy dobrze złoży wszystko do kupy, żeby nie trzeszczało powiem, że już 3 miesiące i jest ok. Znalazłem gościa co wymienił za 300zł razem z nagrzewnicą więc za wymianę to mało wziął.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 30 maja 2010, 19:50

Aż się dziwie że sam nie zrobiłeś przecież jest krok po kroku jak to zrobić jak ja wymieniałem nagrzewnicę 6 lat temu w zimę to nie miałem żadnych rysunków i sobie poradziłem :-D

Awatar użytkownika
kochan1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kochan1984 » 31 maja 2010, 19:44

goldi j51 pisze:Aż się dziwie że sam nie zrobiłeś przecież jest krok po kroku jak to zrobić jak ja wymieniałem nagrzewnicę 6 lat temu w zimę to nie miałem żadnych rysunków i sobie poradziłem :-D
Brak czasu i garażu przeważył nad decyzją. Jak pisałem zapoznałem się z instrukcją wymiany ale wolałem oddać do mechanika

rysiaczek23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rysiaczek23 » 02 cze 2010, 23:50

Witam. Jestem w trakcie rozkręcania pulpiu auta w celu wymiany nagrzewnicy. Zatrzymałem się przy kierownicy i nie wiem do końca jak ją zdjąć. Czy muszę wyciągnąć ten środek, gdzie naciska się na klakson? Pytam, bo się boję że połamię ten środek.

Aha i aby ściągnąć tę całą deskę to przełączniki od kierunków pewnie też muszę ściąnąć? Jeśli tak to w jaki sposób?

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 03 cze 2010, 09:09

rysiaczek23, owszem kierownicę trzeba zdjąć, a jeśli przy podważaniu środka z kierownicy zachowasz minimum ostrożności nie powinno się nic stać, a jeśli chodzi o kierunki to też musisz je zdemontować. Z resztą jak przejrzysz cały temat znajdziesz tam pomocne zdjęcia, nie tylko w pierwszym poście ale i dalej.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 03 cze 2010, 09:47

Tu masz fotostory z wymiany na
grzewnicy umieszczony w centrum audi

http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... info/id,6/

Zarejestruj się i pobierz.

Awatar użytkownika
Bronek27
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Bronek27 » 04 cze 2010, 16:10

jesli masz poduche to sa 2 srubeczki z drugiej strony kiery proponuje odpiac aku na poczatek

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 17 paź 2010, 08:44

hmm.

a ja mam takie coś, że gdy rosnie temp silnika od razu 'pali sie plyn z chlodnic' i w jeden moment mam strasznie tłustą szybę. jak Samochod stoi na oborotach to z wentylatorów widać, jak dym sie unosi :/

dzisiaj sie za to zabieram. ale mam pytanie.

widziałem w zbiorniku od plynu chłodnicznego straszny syf ( wlewasz niebieskie płyn, poczym on sie miesza o masz brązowy. w całym zbiorniku jest masa osadu jakiegoś). chce to wszystko wyczyścić.

tylko. czy musze kupować nową nagrzewnicę? ojciec coś tam gadał, że jak grzeje (a grzeje, tylko że dymem) to wystarczy cały układ oczyścić z syfu, jakimś odkamieniaczem nagrzewnice i podobno będzie dobrze.

no ale proszę o radę ekspertów ;)

Awatar użytkownika
hackthemilk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hackthemilk » 17 paź 2010, 09:19

gruntowne czyszczenie całego układu -
pozatym termostat oraz niestety nagrzewnica - a może i chłodnica również ?

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 17 paź 2010, 09:22

Jeśli nagrzewnica ci przepuszcza a na to wskazują twoje objawy to żądne oczyszczenie układu nie pomorze trzeba nagrzewnice wymienić a przy okazji można cały układ przepłukać wężem

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 17 paź 2010, 13:27

tylko teraz tak .... bo nie wiem.

na allegro widze dwa rodzaje nagrzewnic. jedne takie blaszane jakby cale za 20-30zł i drugi rodzaj te takie całe w obudowie z wentylatorem itp za okolo 150zł.

dzisiaj i tak wszystko rozkrece zeby miec wgląd na to. tylko pytanie jaka kupic?

chlodnica wydaje mi sie ze działa. na wskazniku temepratury mam wszystko ok. okolo 90stopni i tak w miejscu (oczywscie waha sie czasami dlatego uwazam, ze działa :P )

ogolnie paskudna sprawa :/ w nocy jak sie jedzie to nic nie widac przez ta szybe. w dzien lepiej bo sie nic nie odbija na niej.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 17 paź 2010, 16:11

karmelitto pisze:tylko pytanie jaka kupic?
Ja kupiłem Febi za 65 zł w sklepie i ogrzewanie mam takie, że muszę je nastawiać na minimum bo w aucie się nie da wysiedzieć.
karmelitto pisze:ogolnie paskudna sprawa :/ w nocy jak sie jedzie to nic nie widac przez ta szybe. w dzien lepiej bo sie nic nie odbija na niej.
paskudnie to będzie jak Ci walnie ta nagrzewnica całkiem i gorący płyn strumieniem wleje się do auta.

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 17 paź 2010, 20:55

samochod mam juz sukcesywnie zalewany od jakiegos czasu :P naszczescie nie goracymi potokami

dzieki wam jeszcze raz za szybkie odpowiedzi.

ale musze zadac jeszcze jedno :)

wykrecilem cala tapicerkę. niestety mam jakies smieszne wzmocnienia, przez ktore przechodza wszytkie kable od radia, guziczkow itp itd, a ze sa stare to i stwardniałe :/ boje sie ich ruszac zeby nie popękały. mam dosyć mało miejsca, a ta... cześć dmuchawy, co rozdziela powietrze na szybe lub nogi nie chce mi wyjść. mam to jakoś siłą wyciągnąć czy jakiś sposób jest? a może jest gdzieś jeszcze jakieś miejsce w któym może trzymać tą nagrzewnice?

na stonie znalazłem całe rezanie. wydrukowałem i robie krok po kroku. niestety mam cabrioleta i troszkę się różni od tego co na obrazkach :/

Awatar użytkownika
fafigiusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fafigiusz » 22 gru 2010, 23:26

koledzy, jest sprawa. dobralem sie do nagrzewnicy , no ok wywalilem wszystko. Poprzedni mechanik-partacz. Ogolnie auto ma cwiare. Pod decha sajgon. Klapa nawiewu szyby kabina powyginana, mocowania polamane, linki pozaginane, mocowanie linki ulamane. Odziwo cieple zimne w stanie swietnym. Ogladajac obudowe znalazlem kratke od obiegu zamknietego, i teraz pytanie- jak to dziala? Ogolnie to jest tloczek na podcisnienie tak? a gdzie jest od tego wezyk wgl? gdzie to podlaczyc? wiatrak od pasata anglika - czy nie jest czasem slabszy od oryginalnego? Czekam na pomoc Babunia w rozsypce odziedziczona po bracie, niech poczuje sie jak za mlodych lat no <ok>

fredi99vv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fredi99vv » 22 gru 2010, 23:40

A klima je na pokładzie :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl