[ B4 1,9TDI 1Z] wymiana uszczelki nad kolektorem
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
[ B4 1,9TDI 1Z] wymiana uszczelki nad kolektorem
<ok> więc tak przy okazji wymiany uszczelki nad kolektorem zrobiłem kilka fotek żeby można było sobie samemu wymienić bez jeżdżenia po ''mechanikach'' :shock: bo jak wiadomo uszczelkę można kupić (lub dorobić) za nieduże pieniądze a wiadomo jak to u ''mechaników'' bywa że koszt naprawy jest kosmiczny a koszt uszczelki nieduży :mrgreen: potrzeba ok 2godz.na to z przerwami na łyk kawy lub papieroska <ok> wymianę zaczynamy od odkręcenia śrub zaznaczonych strzałkami i zdejmujemy gumę łączącą kolanko z IC i odchylamy EGR żeby był lepszy dostęp (jest na harmonijce więc ładnie odejdzie) odkręcamy następne śruby zaznaczone strzałką i zdejmujemy kolanko wszystko ładnie czyścimy ,zakładamy uszczelkę (ja dorabiałem z materiału zbrojonego na uszczelki)ale można ją dostać w ASO ,i skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności p.s.zdjęcia robione tlf. więc jakość taka sobie miłej wymiany proszę o komentarze lub jakieś uwagi co do mojej pracy <ok>
- tokarka606
- Forum Audi 80
- damianmp33
- Forum Audi 80
- damianmp33
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- damianmp33
- Forum Audi 80
jak wiadomo opis dotyczy zaworu EGR czyli zaworu recyrkulacji spalin, ma on za zadanie przenieść część powietrza z kolektora wydechowego do kolektora ssącego, przy tym niesie on cały syf z kolektora wydechowego z powrotem do naszego auta więc będzie tam olej i wszystkie opary.damianmp33 pisze: Mam taki problem pojawia mi się olej poniżej łączenia kolanko-kolektor.
zaślepić dziada <ok> i wyczyścić kolektor ssący <ok>
- tokarka606
- Forum Audi 80