Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Wymiana/uzupełnienie oleju w skrzyni

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
krisf1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4] Wymiana/uzupełnienie oleju w skrzyni

Post autor: krisf1 » 05 lis 2016, 15:02

Pozwolę sobie podsunąć Wam temat na czynność eksploatacyjną, która być może nie zmieni odczuć i doznań w czasie jazdy (pomijając szczególne przypadki), ale z pewnością wydłuży żywotność skrzyni biegów w naszym aucie, co szczególnie ważne jest dla tych, którzy planują zostawić auto u siebie na dłużej. :)

Do tej czynności nie będziemy potrzebowali zbyt wielu rzeczy:
- nowy olej (w moim przypadku CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90 trzy buteleczki 1L w cenie około 50zł za litr)
- lewarek (raczej na wyposażeniu samochodu ;) - zamiast tego może być podnośnik lub kanał
- nasadka imbusowa 17 (koszt około 20-25zł) - można także kombinować z śrubą z 6-kątnym łbem 17, jak kto woli :)
- pojemnik do zlania starego oleju (ja stworzyłem sobie całkiem fajną miskę z bańki po oleju silnikowym do ciężarówek, posłuży ona także do innych czynności jak zmiana oleju w silniku itp. jak ktoś chce to mogę pokazać jak mi to wyszło)
- strzykawka (w aptece koszt największej, 100ml to około 3zł)
- kawałek wężyka który założymy na strzykawkę - najlepiej 1m (ceny nie podaję, bo sam znalazłem taki kawałek już w domu)

Pacjent:
Audi 80 B4 2.3 w wersji Quattro
- Korek wlewowy znajduje się obok półosi od strony kierowcy, z boku
- Korek spustowy, znajduje się od spodu, praktycznie idealnie na środku

Tak więc koszt takiej wymiany spokojnie zamyka się w 200zł. (biorąc pod uwage że potrzebujemy 3l oleju, koszt ten może być odpowiednio wyższy lub niższy)

Przed wymianą pojeździjmy trochę, tak z 15-20 minut, aby olej w skrzyni się rozgrzał, samo odpalenie i poczekanie nie jest dobrym pomysłem. :)
Po przejażdżce bierzemy odpowiednią nasadkę, warto pierw oczyścić łeb śruby z piasku i psiknąć odrdzewiaczem. Warto w pierwszej kolejności spróbować odkręcić korek wlewowy, ponieważ jak jego nie damy rady odkręcić, a spuścimy olej to narobimy sobie niezłego bigosu. :D Odkręcając naszykujmy sobie od razu miskę, do której zleci stary olej. Kolejną wskazówkę jaką mogę podsunąć to żeby auto stało na równej powierzchni, tak aby wszystko zleciało. Możemy poruszać drążkiem, ustawiając każdy bieg, co także wspomoże usunięcie starego oleju. Ja odstawiłem do ścieknięcia no około godzinę, nie ma sie co spieszyć, a tak jest większa szansa że wszystko zleci, w niektórych warsztatach często nie ma czasu na taką skrupulatność, więc wymiana zajmuje mniej czasu, no ale coś kosztem czegoś. :) Po zlaniu starego oleju zakręcamy korek spustowy i bierzemy w ruch strzykawkę i wężyk. Dlaczego napisałem o długim, około 1-metrowym wężyku? Ponieważ dla wygody możemy to zrobić od góry, korek wlewowy znajduje się na wysokości półosi od strony kierowcy, a strzykawka po wyjęciu tłoczka może posłużyć nam za lejek, czas napełniania w ten sposób to około 10-15 minut. Nie spieszmy się, bo na sam koniec, olej powinien lekko wyciec przez korek wlewowy, co oznacza koniec napełniania, korek można zakręcić. Gotowe! :)

Po wszystkim warto umyć skrzynie, odpowiednim płynem, a po jakimś czasie skontrolować czy nie ma wycieków.

PS: Jak ja zmieniałem olej to zleciało 2l oleju, a weszło 3l.

Po wymianie lekkość zmiany biegów nie zmieniła się lub zmieniła nieznacznie, ale za to głośność skrzyni, zwłaszcza przy zmianie biegów, wyraźnie spadła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl