[B4 1.9 TDI 1Z] klimatyzacja nie działa -spreżarka
[B4 1.9 TDI 1Z] klimatyzacja nie działa -spreżarka
Witam jestem tu nowy. Kupilem audi i mam dwa problemy. W tym wątku mowa o klimatyzacji- nabiłem klimatyzacji i ona dalej nie działa chłodziwo czuć ale bardzo bardzo słabo jak twarz dasz blisko nawiewu. Gościu w stacji diagnostycznej powiedział ze układ jest szczelny, sprężarka działa... co taraz? -gdzies sie dowiedziałem ze to może byc winna osuszacza..z tego co wiem auto jest od 7 lat w polsce i chyba nie był on wymieniany.. poprzedni właściciel powiedział ,,ona tak jak by sie raz włacza a raz nie..to chyba wina sprezarki" to było w zeszłym roku jesienia.. Teraz nabiłem i ona dalej nie działa...
z góry dziekuje za pomoc
z góry dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 lip 2010, 13:34 przez Bulifreeq, łącznie zmieniany 2 razy.
klima
chyba na pewno nie był wymieniany.. jak sam nawiew włącze to bardzo dobrze dmucha. Jak nie jest właczony nadmuch, wciskam AC i wtedy ta klimatyzacja słabiutko daje.. jak zwiekszam intensywnosc nadmuchu to nie widac wtedy zadnych efektów... tak jak by normalnie tylko zimny nawiew był
Witam wtrące swoje 3 grosze.
Może chłodnica wewnątrz osłony nadmuchu jest zapchana. Przed zamontowaniem swojej (jeszcze nie sprawna) rozebrałem wszystko i wyleciało niemało liści i ziemi (wynik zaniedbania filtra kabinowego poprzedniego właściciela klimy). Ale to sam nawiew też powinien raczej słabo dmuchać. A zawór rozprężny? (dużo na forach pisze o tym, osobiście nie znam się na tym aż tak ale można podpowiedzieć).
Może chłodnica wewnątrz osłony nadmuchu jest zapchana. Przed zamontowaniem swojej (jeszcze nie sprawna) rozebrałem wszystko i wyleciało niemało liści i ziemi (wynik zaniedbania filtra kabinowego poprzedniego właściciela klimy). Ale to sam nawiew też powinien raczej słabo dmuchać. A zawór rozprężny? (dużo na forach pisze o tym, osobiście nie znam się na tym aż tak ale można podpowiedzieć).
Jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, czyli w układzie klimatyzacji jest właściwa ilość czynnika chłodzącego to obstawiałbym zawór rozprężny, który znajduje się w okolicach podstawy akumulatora. Łatwo sprawdzić jego działanie, wystarczy załączyć klimatyzację na kilka minut, następnie wyłączyć szybko silnik i nasłuchiwać charakterystycznego syczenia z okolic zaworu, u mnie takie syczenie występuje przez około 30-60 sekund, a klima chlodzi pięknie. Na forum, w dziale warsztat jest nawet opis wymiany takiego zaworu.
kolego mam dokładnie taki sam problem dzis rano byłem w warsztacie dobic klime bo juz 5 lat tego nie robiłem przed dobiciem klima chłodziła ale sie włanczła i wyłanczała sama a w kabinie czuc było wilgoc po dobicie klimy sprawdzeniu szczelnosci przestała chłodzic zawór rozprezny działa jak kolega opisał powyzej a nie chłodzi przewody obydwa gorące jeden powinien byc zimny wentylatory zasuwaja na maxa
w srode jestem umówiony na wymiane osuszacza bo go nie wymieniałem nigdy a mam auto 7lat i100tys nalatane umnie
w srode jestem umówiony na wymiane osuszacza bo go nie wymieniałem nigdy a mam auto 7lat i100tys nalatane umnie
u mnie tez wentylatory zasuwaja na maxa.. i przewody obydwa mam cieple... jutro jade na stacje..i chyba wymienie filtr kabinowy i osuszacz.. jak cos zadziałam to dam znac
a może to już sprężarka mało spręża i tak słabo daje.. moze trzeba ja zregenerowac? a jak z tym filtrem osuszacza może on też być winny? jedni mowia ze sie go nie wymienia a jedni ze tak... zaraz jade kupic ten odpreznik i filtr kabinowy i zobaczymy jakie beda efekty
a może to już sprężarka mało spręża i tak słabo daje.. moze trzeba ja zregenerowac? a jak z tym filtrem osuszacza może on też być winny? jedni mowia ze sie go nie wymienia a jedni ze tak... zaraz jade kupic ten odpreznik i filtr kabinowy i zobaczymy jakie beda efekty
chłopaki wymieniem dławik i chciałem odrazu wymienic osuszacz.. i dostałem odpowiednik delphi tsp 0175087 i gwint jest inny niz w moim orginalny osuszaczu, ja mam gesty a w zamienniku jest rzyadki..mam jeszcze jeden zamiennik z delphi tsp 0175352 ale nie wiem czy pasuje...
numer orginału z mojego audi to 4a0 820 193AB pomocy!
wedug HANSA numer ma 4a0 820 191AB
numer orginału z mojego audi to 4a0 820 193AB pomocy!
wedug HANSA numer ma 4a0 820 191AB
- tokarka606
- Forum Audi 80
Sprężarka nie ma wydajności,przerabiałem już ten temat,potrzebna regeneracja.Jeden przewód powinien być bardzo zimny.Bulifreeq pisze:i przewody obydwa mam cieple
Po włączeniu klimatyzacji obroty silnika powinny lekko spaść bądź pozostać takie same a silnikiem powinno lekko rzucać.Jeżeli obroty wzrastają to sprężarka nie ma wydajności.
Wszystko oczywiście w układzie szczelnym i nabitym.
z tego co się orientuje po załączeniu sprężarki obroty wzrastają gdyż obciążenie silnika wzrasta a jeżeli obroty się nie podnoszą to wtedy jest coś nie tak niedawno nabijałem swoja klimę i podbijało obroty i chodziła dobrze teraz coś się skopało i nie chłodzi w ogóle czynnika mam full a z tyn zaworem rozprężnym jak go zdiagnozować ?? zauważyłem u siebie ze po włączeniu klimy słychać syczenie w środku czy to może być to