[B4 20vt] Podłączenie dodatkowych zegarów VDO
- seriouskubus
- Forum Audi 80
Witam. Mały UP
Panowie mam taki problem- kupiłem komplet wskaźników dodatkowych z tym, że bez czujników. Myślałem, że takie czujniki to mały problem. Niestety okazało się, że jest zupełnie odwrotnie a ceny na allegro i w sklepach internetowych dochodzą do 300 zł za czujnik ciśnienia oleju i 100 zł za temperatury. Czy jest szansa na dostanie gdzieś taniej tych czujników? Można ew. zastąpić je jakimiś innymi? Czy zostaje mi szukanie jakiegoś rozbitka i wykręcenie z niego owych czujników?
Panowie mam taki problem- kupiłem komplet wskaźników dodatkowych z tym, że bez czujników. Myślałem, że takie czujniki to mały problem. Niestety okazało się, że jest zupełnie odwrotnie a ceny na allegro i w sklepach internetowych dochodzą do 300 zł za czujnik ciśnienia oleju i 100 zł za temperatury. Czy jest szansa na dostanie gdzieś taniej tych czujników? Można ew. zastąpić je jakimiś innymi? Czy zostaje mi szukanie jakiegoś rozbitka i wykręcenie z niego owych czujników?
fanatix pisze:Mam takie głupie pytanie, dręczy mnie od dłuższego czasu.
Czy ten woltomierz to w zasadzie mierzy? Myślałem na początku, że ładowanie aku, ale on pokazuje w granicach 12V, więc co ? Napięci w instalacji :roll:
W zasadzie to mierzy napięcie w instalacji. Jest przecież podlączony do niej właśnie, a nie bezpośrednio do alternatora.
Ponieważ jednak alternator daje 13,9-14,4V i (u mnie) nie ma specjalnych spadków napięcia w instalacji, to u mnie wskazówka pokazuje ok. 13-14V.
Jeśli Tobie pokazuje "w granicach" 12V w czasie pracy alternatora, to sprawdź lepiej prąd ładowania albo ten voltomierz - bo może zaniża wskazania?
Witam, dołączam się do tematu, podłączyłem dziś zegary ale świecą jak dioda w polu... w ogóle tego podświetlania nie widać, w czym jest problem? Na początku postu jest mowa o jakimś przekaźniku, wzmacniaczu, jest on w zegarach? Jak nie to czy gdzieś go znajdę skoro wcześniej nie miałem dodatkowych zegarów albo czy muszę coś kupić i jak podpiąć? Dziękuję za poświęcony czas
Witam,
Koledzy mam takie pytanko...czy jest możliwość montażu tych trzech wskaźników do BMW. Volty wiem, że bez problemu, czujnik temp.oleju oraz czujnik ciśnienia oleju są fabryczne.
I niby wszystko mam co jest potrzebne ale zastanawia mnie czy wskaźniki będą chciały współpracować z czujnikami BMW.
Jeśli ktoś z Was miałby jakieś rady lub wskazówki to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Koledzy mam takie pytanko...czy jest możliwość montażu tych trzech wskaźników do BMW. Volty wiem, że bez problemu, czujnik temp.oleju oraz czujnik ciśnienia oleju są fabryczne.
I niby wszystko mam co jest potrzebne ale zastanawia mnie czy wskaźniki będą chciały współpracować z czujnikami BMW.
Jeśli ktoś z Was miałby jakieś rady lub wskazówki to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Witam.
Przepraszam, że odgrzebie kotleta, ale mam mały problem z zaintalowaniem tych gajgerków do mojego Civica, tzn. z ciśnieniem oleju.
Według schematu wszystko podpinam, czyli masa, +, czujnik.
Mam tą oryginalną bańkę ciśnienia oleju z Audi.
I teraz tak, po podpięciu wszystkiego, już po przekręceniu stacyjki ciśnienie oleju skacze na maxa, zamiast wskoczyć na 0. I po odpaleniu nic się nie dzieje.
Natomiast gdy pod 2 wtyczkę od czujnika podepnę mase, to po przekręceniu stacyjki czujnik wstaje na 0, lecz po odpaleniu znów leci na maxa.
Dzieje się coś takiego jak tutaj na tym filmie.
Przepraszam, że odgrzebie kotleta, ale mam mały problem z zaintalowaniem tych gajgerków do mojego Civica, tzn. z ciśnieniem oleju.
Według schematu wszystko podpinam, czyli masa, +, czujnik.
Mam tą oryginalną bańkę ciśnienia oleju z Audi.
I teraz tak, po podpięciu wszystkiego, już po przekręceniu stacyjki ciśnienie oleju skacze na maxa, zamiast wskoczyć na 0. I po odpaleniu nic się nie dzieje.
Natomiast gdy pod 2 wtyczkę od czujnika podepnę mase, to po przekręceniu stacyjki czujnik wstaje na 0, lecz po odpaleniu znów leci na maxa.
Dzieje się coś takiego jak tutaj na tym filmie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Za co jest odpowiedzialna banka co to za czujnik do ciśnienia czy temperatury bo już się pogubiłem mam silnik 1.8s mam zegary mam bankę co jeszcze potrzebuje ?? jakie czujniki ??
[ Dodano: 2012-06-19, 21:38 ]
zielono - czarny - podłanczasz do czujnika temperatury oleju i czy ten przewód mam podlepczyc do tego czujnika co mam przy łapie od filtra
https://audi80.pl/files/czujnik_cini ... pm_138.jpg
[ Dodano: 2012-06-19, 21:38 ]
zielono - czarny - podłanczasz do czujnika temperatury oleju i czy ten przewód mam podlepczyc do tego czujnika co mam przy łapie od filtra
https://audi80.pl/files/czujnik_cini ... pm_138.jpg