Witam!!
Wystąpił u mnie następujący problem:
Nawiew chodzi bardzo wolno i nierówno wydając przy tym dziwne stukanie. Otworzyłem maskę, pozdejmowałem plastiki i po naciśnięciu palcem od góry na śrubę łączącą nawiew z silnikiem całość zaczęła pracować normalnie, gdy puściłem całość znów zwolniła i zaczęło stukać. Podobno to słaba masa... Czy może trzeba wyjąć całą nagrzewnicę i dokręcić jakąś śrubę przy silniku od wentylatora??
[B3, 1.9 E] Problem z nawiewem
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Masa raczej nie, bo przy obudowie nie ma żadnej masy, moim zdaniem to cos w wentylatorze. Żeby sę dostac do wentylatora nie trzeba ściągać całej nagrzewnicy, wystarczy odkręcić plastikową pokrywe znajdującą się poniżej schowka (2 śruby na klucz 8, najlepiej nasadowy), a potem przy silniku trzeba odpiąć kable ( wtyczke), podważyć jeden plasticzek ( zatrzask, patrz w koło łączenia silnika z obudową nawiewów ) potem przekręcić i wyjąć.
Być może jest to przyczyna resztek liści, albo innego "syfu" w wentylatorze. Jak go wyciągniesz, to go rozbierz, a robi sie do przez odchaczenie trzech gum (trzeba je wbić do środka) i wyciągnięcie silnika z plastiku. Potem go wyczyść, ewentualnie nasmaruj, jak gdzieś jest potrzeba :mrgreen: <ok>
Być może jest to przyczyna resztek liści, albo innego "syfu" w wentylatorze. Jak go wyciągniesz, to go rozbierz, a robi sie do przez odchaczenie trzech gum (trzeba je wbić do środka) i wyciągnięcie silnika z plastiku. Potem go wyczyść, ewentualnie nasmaruj, jak gdzieś jest potrzeba :mrgreen: <ok>
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
zrobiłem zgodnie z poradą. Wyjąłem z silnika worek liści, przesmarowałem i chodzi malina. Dzięki!!
[ Dodano: 2009-01-05, 23:05 ]
Problem powrócił po kilku dniach. Jak się okazało to w szczotki wkręciły się resztki liści i je nieco przypaliły. Wyjąłem szczotki, przeczyściłem je, nieco zwiększyłem ich docisk do silnika przed rozciągnięcie sprężyny i chodzi jak malinka.
Pozdrawiam!!
[ Dodano: 2009-01-05, 23:05 ]
Problem powrócił po kilku dniach. Jak się okazało to w szczotki wkręciły się resztki liści i je nieco przypaliły. Wyjąłem szczotki, przeczyściłem je, nieco zwiększyłem ich docisk do silnika przed rozciągnięcie sprężyny i chodzi jak malinka.
Pozdrawiam!!