[Audi 80 b3] samoistnie załanczający wentylator chłodnicy !!
[Audi 80 b3] samoistnie załanczający wentylator chłodnicy !!
Witam
Zagadnienie może trochu głupie ale bardzo ważne !!
dzisiaj w nocy około 1:30 wyszedłem na papieroska przed dom i ku mojemu zdziwieniu wentylator chłodnicy chodził na maksymalnych obrotach!! Samochód zamknięty na 4 spusty, od godziny 16 nigdzie się nim nie przemieszczałem, nie wiem też jak długo chodził ostatni raz przewijałem się koło auta około 22, wtedy jeszcze nic niepokojącego się nie działo, uprzedzę pytania, nie było kluczyków w stacyjce ani przekręconego zapłonu.
ma ktoś jakiś trop?
:>
Zagadnienie może trochu głupie ale bardzo ważne !!
dzisiaj w nocy około 1:30 wyszedłem na papieroska przed dom i ku mojemu zdziwieniu wentylator chłodnicy chodził na maksymalnych obrotach!! Samochód zamknięty na 4 spusty, od godziny 16 nigdzie się nim nie przemieszczałem, nie wiem też jak długo chodził ostatni raz przewijałem się koło auta około 22, wtedy jeszcze nic niepokojącego się nie działo, uprzedzę pytania, nie było kluczyków w stacyjce ani przekręconego zapłonu.
ma ktoś jakiś trop?
:>
Za włączanie wentylatora jest odpowiedzialny czujnik wkręcony w chłodnicy. Wypnij z niego wtyczke i zobacz czy na którymś z pinów jest napięcie stałe (nawet w momencie gdy nie ma kluczyków w stacyjce), jeśli jest to uszkodzony jest czujnik lub wiązka do niego idąca się uszkodziła i oba kabelki się stykają. Jeśli nie ma napięcia to winy trzeba szukać gdzieś indziej.
W b4 i r5 (nie wiem dokładnie w których) jest jeszcze czujnik temp w okolicach głowicy który w momencie jeśli temp pod maską dojdzie do ~100st załancza wentylator. Jednak nie występuje on chyba w PM.
W b4 i r5 (nie wiem dokładnie w których) jest jeszcze czujnik temp w okolicach głowicy który w momencie jeśli temp pod maską dojdzie do ~100st załancza wentylator. Jednak nie występuje on chyba w PM.