Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Termostat a wskazania temperatury

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 22 sty 2010, 14:56

ja na twoim miejscu postaral bym sie o szybko wymiane bo nic dobrego zz tego nei bedzie wrecz przeciwnie

chudy022
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: chudy022 » 22 sty 2010, 15:17

aha,no tak tez własnie myslałem ze może byc to ten termostat.a powiedzcie mi jeszcze czy on ma cos wspólnego z wentylatorami ze sie nie właczaja?ze gdy jest siadniety one sie nie włączą czy to już nie ma nic z tym wpólnego i jest to już inny problem?

[ Dodano: 2010-01-22, 20:16 ]
Z przeczytanych postów wynika ze jezeli mój termostat jest uszkodzony(np zaciety w pozycji zamkniętej)tak jak kolega(grze)napisał to wentylatory sie nie włączą ponieważ płyn nie dostanie sie do chłodnicy i czujnik nie zaraguje tak?chłodnica i dolny wąz są u mnie zawsze zimne to widocznie płyn sie do nich nie dostaje.Dobrze mysle czy sie myle?W poniedziałek jade po termostat i bore sie za wymiane.

bubu5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

re

Post autor: bubu5 » 22 sty 2010, 23:18

dobrze myślisz kolego. u mnie się chyba dziś zawiesił w pozycji zamkniętej bo przejechałem ponad 100 km w autku było aż gorąco górny wąż od chłodnicy gorący dolny zimny.
zaświeciła mi się kontrolka od temperatury ale co najlepsze to wskaźnik cały czas pokazuje temperaturę od 50 do 55 stopni. i teraz się tak zastanawiam gdyż stawiam, że na 100% termostat padnięty i czy możliwe, że padł czujnik od pokazywania temperatury na desce????
tylko teraz pytanie na wyjściu z chłodnicy założone są 2 czujniki (o ile pamiętam to biały i niebieski) jeden nie dawno wymieniałem (chyba niebieski) który czujnik jest od pokazywania temperatury ????

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 23 sty 2010, 09:28

chudy022 pisze:aha,no tak tez własnie myslałem ze może byc to ten termostat.a powiedzcie mi jeszcze czy on ma cos wspólnego z wentylatorami ze sie nie właczaja?ze gdy jest siadniety one sie nie włączą czy to już nie ma nic z tym wpólnego i jest to już inny problem?

Z przeczytanych postów wynika ze jezeli mój termostat jest uszkodzony(np zaciety w pozycji zamkniętej)tak jak kolega(grze)napisał to wentylatory sie nie włączą ponieważ płyn nie dostanie sie do chłodnicy i czujnik nie zaraguje tak?chłodnica i dolny wąz są u mnie zawsze zimne to widocznie płyn sie do nich nie dostaje.Dobrze mysle czy sie myle?W poniedziałek jade po termostat i bore sie za wymiane.
to normalne ze sie nie bedzie zalaczac bo czujnik w chlodnicy jest na dole jezeli termostat sie zaciął to nie ma obiegu i to jest powod tego

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 sty 2010, 10:17

tomek1982 pisze:chudy022 napisał/a:
aha,no tak tez własnie myslałem ze może byc to ten termostat.a powiedzcie mi jeszcze czy on ma cos wspólnego z wentylatorami ze sie nie właczaja?ze gdy jest siadniety one sie nie włączą czy to już nie ma nic z tym wpólnego i jest to już inny problem?

to normalne ze sie nie bedzie zalaczac bo czujnik w chlodnicy jest na dole jezeli termostat sie zaciął to nie ma obiegu i to jest powod tego
jest tak, jak napisał Tomek. wymień termostat.

Awatar użytkownika
xxtomek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xxtomek » 23 sty 2010, 10:21

powiedzcie mi taką rzecz, jest termostat whaler w zwyklym sklepie z czesciami za powiedzmy 30 zl i jest termostat whaler w aso za ok 130 zl
whaler whalerowi nie rowny?? jeden made in germany a drugi made in germany (China??) troche to dezorientuje czlowieka
kupilem w aso, ale jak sie okaze ze to lipa :roll:

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 sty 2010, 10:24

xxtomek pisze:powiedzcie mi taką rzecz, jest termostat whaler w zwyklym sklepie z czesciami za powiedzmy 30 zl i jest termostat whaler w aso za ok 130 zl
whaler whalerowi nie rowny?? jeden made in germany a drugi made in germany (China??) troche to dezorientuje czlowieka
kupilem w aso, ale jak sie okaze ze to lipa :roll:
na termostacie z aso powinieneś mieć znaczek OOOO

Awatar użytkownika
marko009
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marko009 » 23 sty 2010, 11:12

grze pisze:aso powinieneś mieć znaczek OOOO
kupiłem w ASO i niestety nie było tam oooo ale na opakowaniu było vw i oooo
Tak samo jak brałem silenet blocki to też nie było oooo na nich :-|

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 sty 2010, 12:08

marko009 pisze:
grze pisze:aso powinieneś mieć znaczek OOOO
kupiłem w ASO i niestety nie było tam oooo ale na opakowaniu było vw i oooo
Tak samo jak brałem silenet blocki to też nie było oooo na nich :-|
dziwna sprawa. kupowałem kilka gratów w aso i za każdym razem były znaki OOOO na częściach. niedawno ktoś na forum dawał link go ori termostatu i też był na nim znaczek OOOO

chudy022
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: chudy022 » 23 sty 2010, 16:51

kolega bubu5 napisał-
dobrze myślisz kolego. u mnie się chyba dziś zawiesił w pozycji zamkniętej bo przejechałem ponad 100 km w autku było aż gorąco górny wąż od chłodnicy gorący dolny zimny.
zaświeciła mi się kontrolka od temperatury ale co najlepsze to wskaźnik cały czas pokazuje temperaturę od 50 do 55 stopni. i teraz się tak zastanawiam gdyż stawiam, że na 100% termostat padnięty i czy możliwe, że padł czujnik od pokazywania temperatury na desce????
tylko teraz pytanie na wyjściu z chłodnicy założone są 2 czujniki (o ile pamiętam to biały i niebieski) jeden nie dawno wymieniałem (chyba niebieski) który czujnik jest od pokazywania temperatury ????
Od pokazywanie temperatury jest ten drugi czujnik u mnie jest on szary,u innych może byc biały tak jak u Ciebie.na sto procent biały.I tak jak piszesz,mysle ze masz i termostst i czujnik walnięty.

bubu5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

re

Post autor: bubu5 » 23 sty 2010, 19:51

no i tak jak myślałem czujnik temperatury walnięty :-) no i termostat też.

masuo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masuo » 25 sty 2010, 20:48

dolacze sie do tematu bo mnie tez nurtuje ta temperatura, mam B4 od ok 3 miesiecy zmienilem wszystko co trzeba (plyn chlodniczy pierwszy raz od 10-13 lat !!!) silnik sie nie dogrzewal-termostat byl caly czas otwarty, kupilem nowy (inestety nie wahler bo nie bylo akurat, jakis francuski podobno tez dobry)wskazania licznika mam 80 st. w trasie, na miescie w korkach dochodzi do 90 wlacza sie wentylator i temp. sie utrzymuje caly czas 90 st. po dluzszej jezdzie bez zatrzymywania sie znowu spada do 80 st. czyzby termostat za wczesnie sie otwieral? Jestem po wymianie niebieskiego czujnika (ori w ASO). Moze to wina tego szarego? Albo jak czytalem wskaznik jest do bani... a gory dzieki za pomoc
ogolnie silniczek szybko lapie temp. w srodku jak sie odkreci to jest goraco

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 25 sty 2010, 21:04

masuo pisze:dolacze sie do tematu bo mnie tez nurtuje ta temperatura, mam B4 od ok 3 miesiecy zmienilem wszystko co trzeba (plyn chlodniczy pierwszy raz od 10-13 lat !!!) silnik sie nie dogrzewal-termostat byl caly czas otwarty, kupilem nowy (inestety nie wahler bo nie bylo akurat, jakis francuski podobno tez dobry)wskazania licznika mam 80 st. w trasie, na miescie w korkach dochodzi do 90 wlacza sie wentylator i temp. sie utrzymuje caly czas 90 st. po dluzszej jezdzie bez zatrzymywania sie znowu spada do 80 st. czyzby termostat za wczesnie sie otwieral? Jestem po wymianie niebieskiego czujnika (ori w ASO). Moze to wina tego szarego? Albo jak czytalem wskaznik jest do bani... a gory dzieki za pomoc
ogolnie silniczek szybko lapie temp. w srodku jak sie odkreci to jest goraco
na tym samym króćcu, na którym zamontowany jest niebieski czujnik, masz jeszcze drugi czujnik - biały, warto go sprawdzić, bo on odpowiada za pokazywanie temperatury na zegarach. sam wskaźnik też może być przyczyną problemu.
możesz też podłączyć auto pod Vag'a i sprawdzić jaką tam temperaturę pokazuje i porównać ją z tym, co pokazują Ci zegary w aucie.

masuo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masuo » 25 sty 2010, 21:33

grze, ok ale jak go sprawdzic? I jeszcze inna kwestia, bo wczesniej nie jestem pewien ale wskazania temp. byly chyba w okolicach 90* zauwazylem to po wymianie niebieskiego czujnika, moze termostat sie zepsul?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 25 sty 2010, 21:45

masuo pisze:ok ale jak go sprawdzic? I
poszukaj na forum, bo było to opisane. musisz zmierzyć rezystancję tego czujnika.

co do termostatu, to poczytaj ten wątek od początku, bo było tu opisanych dziesiątki takich przypadków ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl