[BT ABT] BRAK ŚWIATEŁ STOPU
[BT ABT] BRAK ŚWIATEŁ STOPU
Witam,
przejrzałem forum i nie znalazłem rozwiązania. Nie mam świateł stopu jak w temacie. Bezpiecznik 30A sprawdzony działający i wymieniony na nowy. Sprawdziłem również przełącznik przy pedale hamulca i wydaje się być sprawny. Żarówki wszystkie sprawdzone, dodatkowo mam mostek do listwy stopu pod dachem.
Zrobiłem zworkę przy przełączniku obok pedału, światła dalej nie świecą a klakson działa.
Dodatkowo mam porobione z lewej strony przelotki, chyba fabryczne do haku.
Co może być przyczyną? niestety nie mam próbówki ani miernika...
Bez stopu strach jeździć....
z góry dziękuję za pomoc!
pozdr,
BS
przejrzałem forum i nie znalazłem rozwiązania. Nie mam świateł stopu jak w temacie. Bezpiecznik 30A sprawdzony działający i wymieniony na nowy. Sprawdziłem również przełącznik przy pedale hamulca i wydaje się być sprawny. Żarówki wszystkie sprawdzone, dodatkowo mam mostek do listwy stopu pod dachem.
Zrobiłem zworkę przy przełączniku obok pedału, światła dalej nie świecą a klakson działa.
Dodatkowo mam porobione z lewej strony przelotki, chyba fabryczne do haku.
Co może być przyczyną? niestety nie mam próbówki ani miernika...
Bez stopu strach jeździć....
z góry dziękuję za pomoc!
pozdr,
BS
To dobrze, że zacząłeś od bezpiecznika. Skoro sprawny to szukamy dalej.Sajmonov pisze:Bezpiecznik 30A sprawdzony działający i wymieniony na nowy.
Zgodzę się z tym, dlatego powinieneś jak najszybciej znaleźć przyczynę awarii. Jeśli nie posiadasz miernika ani próbówki, to zrób ją sam. Przylutuj dwa przewody do żarówki 12 V i masz miernik.Sajmonov pisze:Bez stopu strach jeździć....
Musisz sprawdzić, w którym miejscu obwód jest przerwany. Jeśli działają pozostałe światła, to problemu z masą nie będzie, pozycje korzystają z tej samej.
Instalacja do świateł stopu powinna być doprowadzona od strony kierowcy.
W jaki sposób go sprawdzałeś, pisałeś, że nie masz miernika?Sajmonov pisze:Sprawdziłem również przełącznik przy pedale hamulca i wydaje się być sprawny.
Dopiero teraz udało mi się wrócić z wczasów i rozwiązałem problem. Problemem jednak był bezpiecznik ale nie 30A, inny. Jak mamy gniazda bezpieczników wszystkie szeregowo do pod nimi mam 2 gniazda prostopadłe. Jednego nie było, zapadło się i bezpiecznik nie dociskał styków. Nie pamiętam który po był, chyba 20 (jeden z ostatnich) ale nie dam ręki uciąć:P. W każdym razie inny bezpiecznik a niżeli nr.3.
Z tego wynika że STOP jest na 2 bezpiecznikach albo mam jakieś czary z instalacją.
Doszedłem do tego po kablach od STOPu do samego bezpiecznika
Dzięki za pomoc!
Z tego wynika że STOP jest na 2 bezpiecznikach albo mam jakieś czary z instalacją.
Doszedłem do tego po kablach od STOPu do samego bezpiecznika
Dzięki za pomoc!
Hej, też nie mam świateł stopu i nie mogę znalezdz przyczyny bo bezpiecznik nr.3 jest sprawny. Wspominając o tych 2 bezpiecznikach prostopadle, to może być to, bo od wizyty u jednego elektryka brak mi w tym miejscu bezpiecznika, dopiero jak przegląd przyszło mi robić, powiedzieli, że nie mam stopu. Pytanie tylko jaki tam włożyć bezpiecznik? stojąc na przeciwko auta, to ten od lewej strony, z prawej siedzi.
Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?
Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?
jak pali bezpiecznik to znaczy że jest on za słaby...Bejnar pisze: Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?
jak bezpiecznik cały a żarówka padła to bezpiecznik jest za mocny... rozumiesz.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no nie do końca się z tym zgodzę bo jak będzie zwarcie gdzieś w instalacji to też bezpiecznik się spali nieprawdaż a zakładanie większego może spowodować zajaranie się instalacjiszaakaal pisze:jak pali bezpiecznik to znaczy że jest on za słaby...
a ta teoria jest mocno naciągana :->szaakaal pisze:jak bezpiecznik cały a żarówka padła to bezpiecznik jest za mocny... rozumiesz.
tu masz opis bezpieczników https://audi80.pl/all-opis-bezpiecznikow-i-przekaznikow-vt120.htm
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
tak wogole nie ma takiego czegos ze mozna sobie eksperymentowac z bepiecznikami, za slaby za mocny, skad te pomysly?
na klapce bezpiecznikow jest wyrazny opis, a tu na forum spolszczenie, i nawet Pieterb juz podal linka
na klapce bezpiecznikow jest wyrazny opis, a tu na forum spolszczenie, i nawet Pieterb juz podal linka
wlozyles za slaby bezpiecznik, wg opisu z klapki ma byc 25A, co do zarowek to tylko nowe ci sie nie spala, a jak juz maja przebieg to nawet lekki wstrzas i padnie wlokno, jezeli przycisk w pedale hamulca bedzie iskrzyc rowniez szybciej zarowka padnieBejnar pisze:Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?
Wdziałem ten opis bezpieczników, tylko, że u mnie tych poziomo bezpieczników są tylko trzy. Według tego opisu to mam bezpieczniki 26, 28 i 29. A pod 26 pisze 5/10A. Z resztą wymiana żarówki nic nie dała nadal mam tylko jedno światło stopu, a przegląd mi się skończył w wtorek i podbić nie chcą, mam na to 2tyg ;/
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Akurat u mnie bez jednego z tych poziom bezpieczników, światła stopu w ogóle nie działają. Kolega wyżej też pisał o tym przypadku, że nie tylko bezpiecznik nr3 ma wpływ na światła stopu. Dziś rano postawiłem mechanikowi, żeby wymienił mi amortyzatory, powiedziałem, żeby i na światła zerkną, może on rozwiąże problem. Dzięki za zainteresowanie