Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[BT ABT] BRAK ŚWIATEŁ STOPU

ODPOWIEDZ
Sajmonov
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[BT ABT] BRAK ŚWIATEŁ STOPU

Post autor: Sajmonov » 14 cze 2013, 16:14

Witam,

przejrzałem forum i nie znalazłem rozwiązania. Nie mam świateł stopu jak w temacie. Bezpiecznik 30A sprawdzony działający i wymieniony na nowy. Sprawdziłem również przełącznik przy pedale hamulca i wydaje się być sprawny. Żarówki wszystkie sprawdzone, dodatkowo mam mostek do listwy stopu pod dachem.
Zrobiłem zworkę przy przełączniku obok pedału, światła dalej nie świecą a klakson działa.
Dodatkowo mam porobione z lewej strony przelotki, chyba fabryczne do haku.
Co może być przyczyną? niestety nie mam próbówki ani miernika...
Bez stopu strach jeździć....

z góry dziękuję za pomoc!

pozdr,
BS

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 14 cze 2013, 17:06

Sajmonov pisze:niestety nie mam próbówki ani miernika...
to ciężko będzie Ci cokolwiek sprawdzić

Awatar użytkownika
paw1131
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paw1131 » 14 cze 2013, 17:40

Sajmonov pisze:Bezpiecznik 30A sprawdzony działający i wymieniony na nowy.
To dobrze, że zacząłeś od bezpiecznika. Skoro sprawny to szukamy dalej.
Sajmonov pisze:Bez stopu strach jeździć....
Zgodzę się z tym, dlatego powinieneś jak najszybciej znaleźć przyczynę awarii. Jeśli nie posiadasz miernika ani próbówki, to zrób ją sam. Przylutuj dwa przewody do żarówki 12 V i masz miernik.

Musisz sprawdzić, w którym miejscu obwód jest przerwany. Jeśli działają pozostałe światła, to problemu z masą nie będzie, pozycje korzystają z tej samej.

Instalacja do świateł stopu powinna być doprowadzona od strony kierowcy.
Sajmonov pisze:Sprawdziłem również przełącznik przy pedale hamulca i wydaje się być sprawny.
W jaki sposób go sprawdzałeś, pisałeś, że nie masz miernika?

Awatar użytkownika
Przemas80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemas80 » 14 cze 2013, 18:59

Podstawę żarówek by obejrzał zwłaszcza strona kierowcy i wiązkę w klapie czy nie ma połamanych przewodów

KaroleKW
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KaroleKW » 16 cze 2013, 09:45

Zobacz przewód w klapie ja miałem ten problem że mi się przetarło i uciekały światła powoli zaczynając od stopu.

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 16 cze 2013, 12:26

halo ale stop jest w lampie narożnej w podwójnej żarówce razem z pozycją ( tzw dwużarnikowej )więc klapa raczej nie ma wpływu na to czy jest. na klapie jest światło wsteczne i przeciwmgielne oraz podświetlenie tablicy

Sajmonov
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sajmonov » 05 sie 2013, 18:14

Dopiero teraz udało mi się wrócić z wczasów i rozwiązałem problem. Problemem jednak był bezpiecznik ale nie 30A, inny. Jak mamy gniazda bezpieczników wszystkie szeregowo do pod nimi mam 2 gniazda prostopadłe. Jednego nie było, zapadło się i bezpiecznik nie dociskał styków. Nie pamiętam który po był, chyba 20 (jeden z ostatnich) ale nie dam ręki uciąć:P. W każdym razie inny bezpiecznik a niżeli nr.3.
Z tego wynika że STOP jest na 2 bezpiecznikach albo mam jakieś czary z instalacją.
Doszedłem do tego po kablach od STOPu do samego bezpiecznika :)

Dzięki za pomoc!

Bejnar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bejnar » 28 sie 2013, 16:34

Hej, też nie mam świateł stopu i nie mogę znalezdz przyczyny bo bezpiecznik nr.3 jest sprawny. Wspominając o tych 2 bezpiecznikach prostopadle, to może być to, bo od wizyty u jednego elektryka brak mi w tym miejscu bezpiecznika, dopiero jak przegląd przyszło mi robić, powiedzieli, że nie mam stopu. Pytanie tylko jaki tam włożyć bezpiecznik? stojąc na przeciwko auta, to ten od lewej strony, z prawej siedzi.

Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 28 sie 2013, 22:33

Bejnar pisze: Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?
jak pali bezpiecznik to znaczy że jest on za słaby...
jak bezpiecznik cały a żarówka padła to bezpiecznik jest za mocny... rozumiesz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 29 sie 2013, 06:58

szaakaal pisze:jak pali bezpiecznik to znaczy że jest on za słaby...
no nie do końca się z tym zgodzę bo jak będzie zwarcie gdzieś w instalacji to też bezpiecznik się spali nieprawdaż a zakładanie większego może spowodować zajaranie się instalacji
szaakaal pisze:jak bezpiecznik cały a żarówka padła to bezpiecznik jest za mocny... rozumiesz.
a ta teoria jest mocno naciągana :->

tu masz opis bezpieczników https://audi80.pl/all-opis-bezpiecznikow-i-przekaznikow-vt120.htm

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 29 sie 2013, 20:30

tak wogole nie ma takiego czegos ze mozna sobie eksperymentowac z bepiecznikami, za slaby za mocny, skad te pomysly? :-/
na klapce bezpiecznikow jest wyrazny opis, a tu na forum spolszczenie, i nawet Pieterb juz podal linka
Bejnar pisze:Włożyłem bezpiecznik 20A, światła świecą, w zasadzie jedno, w drugim żarówkę spaliło, chodz na pewno była dobra, rano sprawdzałem. Tzn. że za mocny czy słaby bezpiecznik?
wlozyles za slaby bezpiecznik, wg opisu z klapki ma byc 25A, co do zarowek to tylko nowe ci sie nie spala, a jak juz maja przebieg to nawet lekki wstrzas i padnie wlokno, jezeli przycisk w pedale hamulca bedzie iskrzyc rowniez szybciej zarowka padnie

Bejnar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bejnar » 30 sie 2013, 05:52

Wdziałem ten opis bezpieczników, tylko, że u mnie tych poziomo bezpieczników są tylko trzy. Według tego opisu to mam bezpieczniki 26, 28 i 29. A pod 26 pisze 5/10A. Z resztą wymiana żarówki nic nie dała nadal mam tylko jedno światło stopu, a przegląd mi się skończył w wtorek i podbić nie chcą, mam na to 2tyg ;/

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 30 sie 2013, 10:19

Bejnar pisze:u mnie tych poziomo bezpieczników są tylko trzy. Według tego opisu to mam bezpieczniki 26, 28 i 29
przeciez to zalezne jest od wyposazenia i niema nic do stopu

powodem spalania zarowki moze byc tez gniazdo na zarowke,obejrzyj wklad co idzie w lampe, i porownaj z druga strona

Bejnar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bejnar » 30 sie 2013, 16:17

Akurat u mnie bez jednego z tych poziom bezpieczników, światła stopu w ogóle nie działają. Kolega wyżej też pisał o tym przypadku, że nie tylko bezpiecznik nr3 ma wpływ na światła stopu. Dziś rano postawiłem mechanikowi, żeby wymienił mi amortyzatory, powiedziałem, żeby i na światła zerkną, może on rozwiąże problem. Dzięki za zainteresowanie ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl