[B3/B4 all] Licznik PROBLEM
Ja z kolei nadal się morduję z licznikiem. Miałem wyłamane ząbki w pomarańczowym trybiku i licznik stanął. Wymieniłem trybik - gościu sprzedaje teraz te trybiki na allegro, ale nadal nic. Wcześniej jak próbowałem wskrzesić stare kółeczko to wtopiłem drucik to jeszcze troszkę naliczył - 100m (aż napotkał drucik chyba) a teraz na nowym trybiku ani drgnie. Luty na oko wyglądają dobrze. Ale miałem trochę takiego ciemnego nalotu na silniczku krokowym (czy jak go tam nie nazwać) i na tej białej obudowie prędkościomierza.
Ma ktoś ideę jak sprawdzić ten silniczek?
A co do wskazówki to też się mordowałem, ale przeczytałem na elektrodzie, że trzeba przekręcić wskazówkę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i wtedy normalnie zejdzie i tak też się stało.
Co jeszcze może być przyczyną, że mój licznik nie biega?
Ma ktoś ideę jak sprawdzić ten silniczek?
A co do wskazówki to też się mordowałem, ale przeczytałem na elektrodzie, że trzeba przekręcić wskazówkę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i wtedy normalnie zejdzie i tak też się stało.
Co jeszcze może być przyczyną, że mój licznik nie biega?
Witam. Mam ten sam problem w mojej B4. Wczoraj rozebrałem na części pierwsze licznik, ten maleńki pomarańczowy/żółty trybik ma ładne wszystkie ząbki, ale na lutach zauważyłem małe dziurki jakby ktoś chciał kiedyś wyciągnąć silniczek krokowy. Więc wziąłem i wypełniłem te dziurki lutem, przy okazji poprawiłem inne luty na płytce. Dziś założyłem licznik, wyzerowałem, ruszam i nic. Dopiero po puknięciu w szybkę zaczął naliczać km i jak narazie chodzi ładnie. Zobaczymy jak na dłuższą metę się sprawdzi.
mam taki problem , licznik nie był cofany jest orginał w b3 wyzerowałem licznik i już nie działatomek1982 pisze:uzyj szukajki bylo o tym setki razy
a tak wogule mialem identycznie to samo ja knei naliczal walnelem reka i lecialy dalej km rozebralem w drobny mak licznik luty poprawilem zlozylem i juz ponad 6 miesiecy lata jak potrzeba
Pewnie ogoliłeś zębatkę...kzabawny pisze:mam taki problem , licznik nie był cofany jest orginał w b3 wyzerowałem licznik i już nie działatomek1982 pisze:uzyj szukajki bylo o tym setki razy
a tak wogule mialem identycznie to samo ja knei naliczal walnelem reka i lecialy dalej km rozebralem w drobny mak licznik luty poprawilem zlozylem i juz ponad 6 miesiecy lata jak potrzeba
tak , rozebrałem i ta pomarańczowa szelma nie ma 2-zębów , gdzie to kupićKunik pisze:Pewnie ogoliłeś zębatkę...kzabawny pisze:mam taki problem , licznik nie był cofany jest orginał w b3 wyzerowałem licznik i już nie działatomek1982 pisze:uzyj szukajki bylo o tym setki razy
dokładnie tak wyglądała moja - wymień i będzie ok - zapewniam!! poczytaj pod tym linkiem
https://audi80.pl/b3-7a-licznik-kilo ... htm#506550
https://audi80.pl/b3-7a-licznik-kilo ... htm#506550
Witam Koledzy!
Mam pewien problem z prędkościomierzem chodzi o to ze wskazówka nie porusza się płynnie tylko cyklami zacina się na danej prędkości i gdy przyspieszam np z prędkości 60km/h to licznik pokazuje cały czas 60 a dopiero po kilku sekundach pokazuje 80km/h. To samo się dzieje gdy zwalniam gdy prędkość spada lub wzrasta o ok 10/15km/h to dopiero wtedy wskazówka zmienia swoje położenie.
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?
Czy to jakieś zimne luty czy może problem ze wskazówką i ona się po prostu zacina a może jest to wina czujnika prędkości?
Proszę o pomoc.
Mam pewien problem z prędkościomierzem chodzi o to ze wskazówka nie porusza się płynnie tylko cyklami zacina się na danej prędkości i gdy przyspieszam np z prędkości 60km/h to licznik pokazuje cały czas 60 a dopiero po kilku sekundach pokazuje 80km/h. To samo się dzieje gdy zwalniam gdy prędkość spada lub wzrasta o ok 10/15km/h to dopiero wtedy wskazówka zmienia swoje położenie.
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?
Czy to jakieś zimne luty czy może problem ze wskazówką i ona się po prostu zacina a może jest to wina czujnika prędkości?
Proszę o pomoc.