[80 B4] Oświetlenie w bagażniku
[80 B4] Oświetlenie w bagażniku
Mam pytanko koledzy, orientujecie się może gdzie znajduję się element który przy otwieraniu bagażnika zapala w jego wnetrzu lampkę, nie wiem co to może być stycznik, zalącznik? Po prostu gdy otwieram bagażnik to gdy jest do połowy otwarty lampka swieci, a gdy otwieram cały - gaśnie. :shock:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
wyłącznik
u mnie w avancie stycznik jest w prawym zamku(są dwa) wewnątrz klapy.Może w sedanie jest podobnie.A to ża gaśnie - też bym stawiał na wiązke z przewodami.
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Popieram kolegów i stawiam na wiązkę kabli z lewej strony. To jest dosyć częsty problem!
:mrgreen:
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 10:35 przez Organista18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafalski82
- Forum Audi 80
Włącznik krańcowy w drzwiach to jedna kwestia, a ułamane kable w lewej wiązce klapy bagażnika to druga sprawa. Moim zdaniem na 99% problemem jest wiązka. Ten typ tak ma.
Spróbuj poruszać wiązką w okolicach jej największego załamania, a ręczę Ci, że światło się na chwilę zapali. Pozostanie Ci wtedy rozciąć osłonę wiązki i dosztukować uszkodzone kable.
[+]
Najpierw znika oświetlenie bagażnika, potem światła wsteczne, oświetlenie tablicy rejestracyjnej i przeciwmgłowe.
Spróbuj poruszać wiązką w okolicach jej największego załamania, a ręczę Ci, że światło się na chwilę zapali. Pozostanie Ci wtedy rozciąć osłonę wiązki i dosztukować uszkodzone kable.
[+]
Najpierw znika oświetlenie bagażnika, potem światła wsteczne, oświetlenie tablicy rejestracyjnej i przeciwmgłowe.
Witam, dzisiaj naprawiałem wiązkę tylnej klapy w swojej niuni. Nie trzeba rozcinać osłony wiązki, ja zrobiłem tak: odczepiłem z jednej i drugiej strony gumową osłonę, przeciołem wszystkie przewody w połowie wiązki, do gumowej osłony włożyłem 11 przewodów wystających po ok 10 cm z każdej strony, połączyłem wszystkie przewody (tak zwana wstawka) specjalnymi tulejkami w izolacji do zaprasowywania (można też lutować i zakładać koszulki termokurczliwe), nadmiar przewodów wciągnołem do klapy i do tylnego słupka . W ten sposób w najbardziej narażonym miejscu na przełamanie są nowe przewody które powinny wytrzymać kilka latek. Pozdrawiam wszystkich audimaniaków
Problem niby ten sam, tylko, że w mojej księżniczce(B4)oświetlenie bagażnika włącza się, ale po otworzeniu którychkolwiek drzwi,w przypadku otwarcia klapy bagażnika światełko ani błyśnie,nic.Sprawdziłem przełącznik i jest ok.zwarcie przewodów, które idą na przełącznik(to chyba masa)nie powoduje zaświecenia oświetlenia.Czyli problem leży gdzieś indziej.A właśnie bezpiecznik od oświetlenia jest ok.Macie pomysły na rozwikłanie tego ustrojstwa???Może to jakiś przekaźnik????