Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[wszystkie] regulacja reflektorów

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 lut 2008, 10:28

Krzysztof_Suliko, jak kupowałem nowy reflektor to spotkałem się z opisami: "z elektryczną regulacją", "regulacja manualna z możliwością zastosowania regulacji elektrycznej" oraz "regulacja manualna". Wynikałoby z tego, że jednak nie wszystkie. Ale mogę się mylić. Wydaje mi się jednak, że budowa samych reflektorów jest taka sama. Pozostaje kwestia dołożenia silniczków zamiast ręcznej dźwigni, wiązki i regulatora w kabinie. W którymś wątku ktoś poruszał podobny problem z zastosowaniem elektrycznej regulacji ale chyba w B3, poszukaj. Tam chyba był problem z włożeniem reflektora z manualem do elektryki. Niestety szczegółów już nie pamiętam :-( .

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lut 2008, 10:35

Danku, dziękuje za odpowiedź. Poczytałem już troche na forum i na ściągnąłem opis z Downloadu. Mam jednak problemy z szukajką, po wpisaniu szukanych wyrazów nic mi nie znajduje, niewiem czemu, zawsze chodziła bez problemu. Ale za to jak szukam ręcznie, przekopując setki tematów w dziale "elektryka" to znalazłem kilka informacji.

Ale wracając do tematu... w moim refletrorze jest miejsce na silniczek. Jest zaślepione plastikowym "korkiem" ale nie idzie go wykręcić (wprawdzie nie próbowałem na siłe)
Silniczki, ori wiązke i przełącznik już "prawie mam" :-D

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 lut 2008, 11:04

Jeśli takim korkiem:
Obrazek
Obrazek
To rzeczywiście jest on dość mocno "przyssany" ze względu na ten oring. Ja też miałem stracha jak to wyciągałem. Uważaj tylko na ten bolec. On siedzi wciśnięty w plastikowe gniazdo w odbłyśniku i go ustala. Jak jest stare i przegrzane gniazdo to może pęknąć :-( tfu, tfu, tfu.

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lut 2008, 11:07

Dokładnie takim korkiem :-D :-D :-D Czyli jest szansa że silniczki mi podejdą :?:

[ Dodano: 2008-02-22, 11:09 ]
Czy wystarczy tylko wyciągnąć "korek" i włożyć silniczek ?? Wiem wszystko jak podłączyć kabelki, gdzie podłączyć i jak, ale niewiem jak fizycznie zamontować silniczek w reflektorze... Czy Ty robileś u siebie coś takiego ?? Jeśli tak to mogłbyś napisac mi co trzeba zrobić ?

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 lut 2008, 18:19

Tak Krzysztof wkładałem tam silniczek. Wyjmujesz ten korek przekręcając go o 120*, wtedy te wypusty wyskoczą z zaczepów i korek wyjmujesz, a silniczek wkładasz w to miejsce i przekręcasz o 120*. Ten bolec regulacyjny musisz wcisnąć w gniazdo na odbłyśniku. Najłatwiej to zrobić mając reflektor na stole to można sobie pomóc wyjmując żarówkę i przytrzymując odbłyśnik drugą ręką.

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 25 lut 2008, 08:24

Danku, a powiedz mi jeszcze czy trzeba w jakiś sposób wyciągnąć regulacje manualną ? Czy jej ustawienie nie będzie powodować złego działania silniczków, lub czy jak wsadze silniczki i załącze - nie połamie się coś w lampie ??

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 25 lut 2008, 08:28

Regulacja manualna (te śruby na górze) muszą zostać bo to jest zasadnicze ustawienie reflektora. Silniczek służy tylko do opuszczania i podnoszenia reflektora. Ja u siebie nic poza tym korkiem z bolcem w miejscu silniczka nie wyjmowałem.

Awatar użytkownika
Gibas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gibas » 29 gru 2008, 17:44

Witam!!!
Nie działa mi regulacja reflektorów,oraz światła mijania,czy jest to jakoś razem połaczone?Jak działąmy mi świata krótkie wszystko było o.k!Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ossek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ossek » 29 gru 2008, 22:06

Witam. Silniczki działają tylko przy włączonych światłach, musisz poszukać przyczyny usterki świateł i ją usunąć a wtedy wszystko powinno wrócić do normy.

Mateusz17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mateusz17 » 15 sty 2009, 14:55

Witam. Czy pokrętło regulacji wysokości świateł jest podświetlane?

Awatar użytkownika
ciaho
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ciaho » 15 sty 2009, 15:24

tak ma :idea:, pewnie masz spalona
wiecej znajdziesz na forum
bylo cos nawet o wymianie
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce