[80 B4] dziwne stuki przy ruszaniu
[80 B4] dziwne stuki przy ruszaniu
Witam
Ostatnio jezdzilem troche i wpadly mi w ucho dziwne stuki. nie wiem dokladnie w ktorym miejscu to slychac ale napewno w okolicy prawego przedniego kola. jest to slyszalne tylko przy ryszaniu do przodu. Czy to moze byc przegub czy jakas tuleja na wachaczach lub cos innego.
pozdrawiam
Ostatnio jezdzilem troche i wpadly mi w ucho dziwne stuki. nie wiem dokladnie w ktorym miejscu to slychac ale napewno w okolicy prawego przedniego kola. jest to slyszalne tylko przy ryszaniu do przodu. Czy to moze byc przegub czy jakas tuleja na wachaczach lub cos innego.
pozdrawiam
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam. Ja miałem taki sam objaw, po ustawianiu geometrii w warsztacie (mechanik nie dokręcił sworznia wahacza i waliło przy ruszaniu :evil: całe szczęście że nie odkręcił się przy jeździe z większą prędkością :evil: ) Sprawdź sworznie. Może to być również poduszka silnika, tuleje na ławie, łożyska amortyzatorów, przeskakująca sprężyna. Sporo rzeczy może powodować stukanie. A gdy jedziesz po nierównej drodze ( a w Polsce są wszędzie 8-) ) , to stuka ? Ja to bym zdjął koło, wziął brechę w rękę i sprawdzał. Albo wizyta u diagnosty i szybko wyjdzie co trzeba wymienić. :lol: ostatnio na badaniach technicznych wyszło, że mam tylne tuleje na ławie do wymiany. A od dłuższego czasu zastanawiałem się co stuka w zawieszeniu, a to tuleje i stukało też przy ruszaniu. Pozdrawiam.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- DARODIABEL75
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Na pewno to będzie coś w układzie napędowym, skoro zmienia się to podczas dodawania lub zwalniania gazu. A olej w skrzyni jest ? Może to być przegub, sprawdź gumy na przegubachCześć a ja mam problem ze stukaniem w prawym przednim kole ja inni koledzy im szybciej jade tym szybciej puka już tak kiedyś miałem ale samoistnie przeszło. Jak dodaje gazu to stuka nawet głośniej jak noga z gazu to cichnie. Czy jest to przegób? A może coś innego?
Podepnę się pod temat. Od jakiegoś czasu podczas jazdy słychać stukanie, wyraźnie słychać że jest to jest to z przodu , tylko teraz pytanie czy to coś z napędu czy z zawieszenia ?? Najczęściej występuje to jak podczas jazdy na chwile odpuści się lekko gaz i po ponownym dodaniu gazu jest te stuknięcie właśnie. Przy zmianie opon na zimowe zobaczyłem że na przegubie wewnętrznym zrobił się luz,(na jednym trochę większy, na drugim nieznaczny) czy to może być przyczyną tego ?? a jak nie to co to może być, może ktoś z was się z czymś takim spotkał ??
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam, mam bardzo podobny problem w swojej B4-ce mianowicie Stukania, odgłos dobiega tylko jak w temacie przy ruszaniu najczęściej przy skręconych kołach w prawo bodajże, lub przy wjeździe na krawężnik tyczy się to prawdopodobnie prawego przedniego koła. Czytam wasze posty i żeby było śmieszniej to wymieniłem niedawno 2 amorki latem przegub zew lewy dziś przegub prawy zew jakieś półtorej roku temu wszystkie tulejki wahaczy sanek sforznie.
Z waszych wypowiedzi zostaje poduszka silnika czy to może być to?
Z waszych wypowiedzi zostaje poduszka silnika czy to może być to?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80