[80 B4 1.9 TD] Objawy przegubu wewnętrznego
- carlos0101
- Forum Audi 80
[80 B4 1.9 TD] Objawy przegubu wewnętrznego
Witam.
Mam taki problem od wczoraj podczas jazdy czasami występuje u mnie strzelanie tak jak by kulek. I zastanawiam się czy do wymiany przegub czy to coś w skrzyni. Po skręcie kołami i późniejszej jeździe na wprost występuje strzelanie jak by kulek chociaż dodam że też nie za każdym razem. Nie występuje ono ciągle tylko czasem się objawia. Np. gdy strzelało to stanąłem dałem na wsteczny i znowu do przodu i przestało. Proszę o pomoc.
Mam taki problem od wczoraj podczas jazdy czasami występuje u mnie strzelanie tak jak by kulek. I zastanawiam się czy do wymiany przegub czy to coś w skrzyni. Po skręcie kołami i późniejszej jeździe na wprost występuje strzelanie jak by kulek chociaż dodam że też nie za każdym razem. Nie występuje ono ciągle tylko czasem się objawia. Np. gdy strzelało to stanąłem dałem na wsteczny i znowu do przodu i przestało. Proszę o pomoc.
- carlos0101
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
andrzejsz23, wyjaśnił.Przy skręconych kołach np. w lewo jeśli tyka,hałasuje przegub to uszkodzony jest prawy,jeśli przy skręcie w prawo hałasuje to uszkodzony jest lewy zewnętrzny.W moim przypadku gdy miałem uszkodzony przegub wewnętrzny hałasował-tykał na prostej drodze już przy małych prędkościach.Im szybciej jechałem to tym głośniej hałasował.Polecam od razu zakup tzw raz a porządny tzn przegub np Lobro,Spidan.Są droższe ale jakościowo dużo lepsze niż ich tańsze zamienniki.Na średniej klasy zamienniku za ok 150 zł z tego co pamiętam przejechałem ok pół roku przy spokojnej jeździe.Teraz na Spidanach śmigam już III rok i wszystko jest w najlepszym porządku.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pojawiły się u mnie te same objawy, bylem u znajomego na kanale i najprawdopodobniej jest to właśnie przegub wewnętrzny. Dodam tylko, że nasila się, kiedy puszczam nogę z gazu. Za pierwszym razem jak bylem u mechanika, nie znalazł powodu stukania, ale przestało. Potem wróciło, a dziś kiedy znowu podniosłem auto, też przestało stukać.
Mam pytanie. Wybieram się zaraz w dłuższą podróż, około 700 km. Radzicie zrobić ten przegub przed podróżą, czy nie jest to aż tak pilne?
Mam pytanie. Wybieram się zaraz w dłuższą podróż, około 700 km. Radzicie zrobić ten przegub przed podróżą, czy nie jest to aż tak pilne?
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no ja tak jeździłem z pół roku albo lepiej bo nie mogłem zlokalizować tego hałasowania, ale różnie to może być i na Twoim miejscu bym go wymienił.Matthewski pisze:Wybieram się zaraz w dłuższą podróż, około 700 km. Radzicie zrobić ten przegub przed podróżą, czy nie jest to aż tak pilne?
ps U mnie po rozebraniu w środku była miazga.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt: