[80 b3]rozszczelnienie po wymianie oleju??
-
- Forum Audi 80
[80 b3]rozszczelnienie po wymianie oleju??
witam ostatnio wymienilem olej w autku przy przebiegu 300tys z castrola 15/40 na polsyntetyk 10 dobrej firmy. czytałem ze w takich przypadkach moze dojsc do rozszczelnienia. moze mi ktoś wytłumaczyć na czym to polega i czym sie objawia. i jeśli juz doszło do rozsczelnienia to czy mozna temu zaradzić?
w silniku odkładają się z oleju zanieczyszczenia , które częściowo go uszczelniają , natomiast półsyntetyl czy synyetyk powoduje wypłukanie tego co się nagromadziło przez te 300tys. W ten sposób kumpel zrżnął disla 1.7 w oplu po mineralnym wlał syntetyk - silnik poszedł na złom . Raczej bym takich eksperymentów nie polecał .
-
- Forum Audi 80
rozszczelnienie silnika....
W drugim poście tego wątku w skrócie to opisałem/zacytowałem...
viewtopic.php?p=29264&sid=cd071b0a2d26a ... eeb4#29264
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [80 b3]zamiana oleju
Pozdrawiam - Adam.
viewtopic.php?p=29264&sid=cd071b0a2d26a ... eeb4#29264
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [80 b3]zamiana oleju
Pozdrawiam - Adam.
-
- Forum Audi 80
rozszczelnienie.....
Ano zacznie wyciekać olej przez uszczelniacze na wale, przez uszczelniacze zaworów (zacznie spalać olej), zwiększą sie luzy na panewkach, spadnie ciśnienie oleju...
Pozdrawiam - Adam
Pozdrawiam - Adam
-
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
rozszczelnienie ćd....
Odpowiem tak :roll: rozszczelnienie silnika będzie widoczne poprzez: wycieki oleju przez uszczelniacze na dolne i górne koła zębate rozrządu, przez uszczelniacz od strony sprzęgła, przey uszczelniacze trzonów zaworów do komory spalania.... czyli zwiększone ubytki oleju, kapanie oleju z silnika, szybsze zużycie paska rozrządu, sprzęgła., wycieki spod głowicy, pokrywy zaworów....to tak w skrócie.. :shock:
Pozdrawiam - Adam.
Pozdrawiam - Adam.
-
- Forum Audi 80
Spoko, zaczniesz sie martwić jak sie pojawia objawy rozszczelnienia silnika, gdy zauważysz zwiekszone pobory oleju przez silnik, wymienisz na minerala. Nie ma sie co przejmować na zapas...Ja myśle że takich objawów nie będzie...Revelation pisze:...na oleju tym jezdze 4 dzien narazie nic mi nie ubyło ani nie ma wycieków ale poprostu zwyczajnie mam obawy:/
Pozdrawiam - Adam.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
żadnej:] tzn ostatnio miałem zepsuty gaźnik i przez to msuiałem wymienić olej bo tamten zrobił sie czarny jak smoła. naprawiony gaźnik montowąłem tego samego dnia co wyminiałem olej i jedyny mankament teraz to czasem na dwójce jak wciskam gaz to zaczyna przyspieszac z jakby sekundowym opoznieniem:/ i nie wiem czy to źle wyregulowany gaźnik czy objaw roszczelnienia:/ ale jak juz psiałem oleju mi nie ubywa ale mam go 4 dzień wiec trudno jeszcze pewnie mowic o ubytkach:/