[B4 2.0 ABT] Problem z automatyczną skrzynią biegów
[B4 2.0 ABT] Problem z automatyczną skrzynią biegów
Witam, podczas jazdy na czwartym biegu szczególnie na dłuższych trasach, gdy silnik jest już nagrzany samochód redukuje sobie z czwórki na trójkę i nie chce później się przełączyć. Pomaga jedynie zatrzymanie się zgaszenie i ponowne odpalenie. Byłem z tym problemem u mechanika który zajmuje się wyłącznie automatami, okazało się że skrzynia pod względem mechanicznym jest sprawna( jak i druga zapasowa którą posiadam) i na obu występuje ten sam problem. Może ktoś z was miał już taki problem albo podejrzewa co by to mogło być, z góry dzięki za pomoc :mrgreen:
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
skoro podmieniałeś skrzynię i jest to samo to ją raczej można wykluczyć, może przyczyna jest tps bo on tam daje info o wciśnięciu pedału gazu ale to tylko moje domysły. Dobrze by było pod kompa bo może jakie błędy są.olson46 pisze:Może ktoś z was miał już taki problem albo podejrzewa co by to mogło być, z góry dzięki za pomoc :mrgreen:
Nie miałem ostatnio czasu zajmować się tym ale po wymianie tpsa problem niestety nie ustąpił, zdziwiło mnie że tps ma jedną wtyczkę 7 pinową a nie jak niektórzy dwie ale gość od którego kupowałem ma tak samo więc widocznie tak musi być.
Mam możliwość podłączyć u kolegi auto pod komputer i stąd pytanie do was, gdzie w B4 ABT ze skrzynią o oznaczeniu CFR znajduje się komputer skrzyni biegów?
Mam możliwość podłączyć u kolegi auto pod komputer i stąd pytanie do was, gdzie w B4 ABT ze skrzynią o oznaczeniu CFR znajduje się komputer skrzyni biegów?
-
- Forum Audi 80
Kolego ja mam też sporo problemów ze swoją skrzynia automatyczną w b4 2.0 ABT. Powiedz mi czy na wyświetlaczu zmienia Ci biegi prawidłowo? Czy jeśli jedziesz na Drivie to po tej redukcji na liczniku wyświetla się 3 ? U mnie problem jest taki, że gdy wrzucę 3 wajchą to zmienia mi biegi do 4 i po jakimś czasie redukuje i zmienia na 2 ( na wyświetlaczu) i wyżej nie przerzuca , gdy dam na 2 to jadę i zmienia do 4 i po jakimś czasie nagle jest redukcja- na liczniku wyświetla się 1 i wyżej nie zmienia. Może u Ciebie jest coś podobnego i łatwiej byłoby nam razem znaleźć przyczynę tego. Może po prostu coś gdzieś nie łączy albo zwierają się jakieś styki i nagle następuje redukcja nie mam pojęcia.
Jeśli chodzi o wyświetlanie biegów na liczniku to akurat działa prawidłowo. U mnie to występuje zazwyczaj po nagrzaniu silnika i problem jest tylko z 4 biegiem, np zwolnie sobie poniżej 60 km/h automat redukuje na 3 i później już "zapomina" wrzucić 4. Czasem potrafi zrzucić na 3 jak jade 80km/h albo więcej nie ma żadnej reguły.Jak zmienie wajchą na 1 2 albo 3 wszystko działa dobrze.
Sprawdzałeś swoje auto pod komputerem, były jakieś błędy? Ja będę sprawdzał to i pewnie całą instalacje gdzieś w przyszłym tygodniu, jakbym wpadł na jakiś pomysł albo udało się to naprawić to dam znać, pozdrawiam
Sprawdzałeś swoje auto pod komputerem, były jakieś błędy? Ja będę sprawdzał to i pewnie całą instalacje gdzieś w przyszłym tygodniu, jakbym wpadł na jakiś pomysł albo udało się to naprawić to dam znać, pozdrawiam
-
- Forum Audi 80