Witam.
Potrzebuję pomocy z zbudowaniu wiązki do elektrycznych foteli.
Posiadam fotele z Audi C4 które nie miały mat do grzania dupska. Posiadam instalację oryginalną do foteli. Maty dołożone. Posiadam teraz 2 kostki. 1 do mat a drugą do regulacji elektrycznych foteli do których nie mam instalacji a chce ją zbudować. Moje pytanie polega na tym skąd mogę wziąć do nich plusy, bo muszą iść 2. Jak jest fabrycznie podłączone? Działają tylko po zapłonie, czy stale? Mogę wziąć do nich napięcie z kostki do mat?
Fotele posiadają też pamięć i też chce ją podłączyć. Posiadam też przełącznik z kawałkiem wiązki i kostkami.
Kolejne pytanie.
Posiadam podgrzewaną kierownicę i aktualnie taśmę do niej i chce podłączyć instalację do niej. Podobno podłączą się ją do przełącznika grzanych foteli. Kierownica uruchamia się po włączeniu grzania fotela kierowcy.
Ktoś wie jak to podłączyć? Kostka od klaksonu która wychodzi z wiązki instalacji posiada miejsce na nowe piny i do niej podłącza się wiązkę od grzania kiery z taśmy oraz sterowania radiem z kierownicy.
Ktoś może posiada jakiś schemat jak to wszystko poskładać?
Jak trzeba, to mogę zamieścić zdjęcia kostek.
Pozdrawiam
[B3 2.3 NG] Instalacja foteli el i grzanych, kiery i radia
Re: Instalacja foteli el i grzanych, kiery i radia
Hej jak dobrze pamiętam fotele działały bez zapłonu, także jak mnie pamięć nie myli jedna leci do stacyjki lub gdzieś tam a druga leciała do bezpiecznika w podszybie w C4.emanuel33 pisze:Witam.
Potrzebuję pomocy z zbudowaniu wiązki do elektrycznych foteli.
Posiadam fotele z Audi C4 które nie miały mat do grzania dupska. Posiadam instalację oryginalną do foteli. Maty dołożone. Posiadam teraz 2 kostki. 1 do mat a drugą do regulacji elektrycznych foteli do których nie mam instalacji a chce ją zbudować. Moje pytanie polega na tym skąd mogę wziąć do nich plusy, bo muszą iść 2. Jak jest fabrycznie podłączone? Działają tylko po zapłonie, czy stale? Mogę wziąć do nich napięcie z kostki do mat?
Fotele posiadają też pamięć i też chce ją podłączyć. Posiadam też przełącznik z kawałkiem wiązki i kostkami.
Gdzieś mam wiązkę i pamięć foteli do recaro z C4 jutro poszukam bo ręki nie dam sobie uciąć
Co do pamięci szła ona do sterownika komfortu czy czegoś takiego to też mam, tam zdrowo porąbana ta wiązka była bo się z nią męczyłem aby to wyciągnąć.
Z kierą nie pomogę bo nie miałem takich luksusów:)
W C4 moduł komfortu jest pod tylna kanapa. Nie wiem z jakiej wersji miałeś ale u mnie lusterka i fotele były kierowane przez moduł komfortu.emanuel33 pisze:Mam wszystko w fotelach wlacznie z przyciskami od pamieci i kawalka wiazki. Nie mam tylko glownej wiazki do sterowania fotelami i do tej wiazki od przyciskow.
Mam wszystko w fotelach wlacznie z przyciskami od pamieci i kawalka wiazki. Nie mam tylko glownej wiazki do sterowania fotelami i do tej wiazki od przyciskow.
Ja mam moduly pod fotelem kierowcy.
[ Dodano: 2015-12-11, 23:49 ]
Wiązka od pamięci foteli:
Przełącznik pamięci fotli:
Moduł:
Wtyczki:
Wiązka jaką posiadam:
Drugi fotel bez pamięci:
[ Dodano: 2015-12-12, 10:23 ]
Mam jeszcze dylemat, jak podłączyć grzanie stołków z tyłu.
Mam kompletną wiązkę z przekaźnikami i wtyczkami, ale gdzieś jest ucięta.
Skąd mogę wziąć napięcie do nich?
I pytanie odnośnie podświetlania wnętrza, bo nie ja rozpinałem wiązkę. Gdzie mogę wpiąć tą kostkę żeby działało mi podświtlanie?
Tutaj?
Od czego jest ta kostka?
Jest na tunelem środkowym za panelem klimatronika.
Tutaj widać przeciętą wiązkę. Plusowy z kostki lutuję z tym co widać na foto a masę w karoserii?
Kostki od głośników ze wzmacniaczami wpinam do tej kostki co jest koło popielniczki ( ta większa) a ta mniejsza?
Ja mam moduly pod fotelem kierowcy.
[ Dodano: 2015-12-11, 23:49 ]
Wiązka od pamięci foteli:
Przełącznik pamięci fotli:
Moduł:
Wtyczki:
Wiązka jaką posiadam:
Drugi fotel bez pamięci:
[ Dodano: 2015-12-12, 10:23 ]
Mam jeszcze dylemat, jak podłączyć grzanie stołków z tyłu.
Mam kompletną wiązkę z przekaźnikami i wtyczkami, ale gdzieś jest ucięta.
Skąd mogę wziąć napięcie do nich?
I pytanie odnośnie podświetlania wnętrza, bo nie ja rozpinałem wiązkę. Gdzie mogę wpiąć tą kostkę żeby działało mi podświtlanie?
Tutaj?
Od czego jest ta kostka?
Jest na tunelem środkowym za panelem klimatronika.
Tutaj widać przeciętą wiązkę. Plusowy z kostki lutuję z tym co widać na foto a masę w karoserii?
Kostki od głośników ze wzmacniaczami wpinam do tej kostki co jest koło popielniczki ( ta większa) a ta mniejsza?