[B4 94] problem z prędkosciomierzem
[B4 94] problem z prędkosciomierzem
rozkręciłem zegary w celu wyminy zarówek na 1.2W i załozenia ringów.
Jak wszystko było na swoim miejscu okazało sie ze wskazówka prędkosciomierza jakos wolno sie podnosi podczas przyspieszania i przekłamuje 10km/h dotego licznik nie nalicza kilometrów
pytanie:
da sie naprawic,czy tylko wymiana
Jak wszystko było na swoim miejscu okazało sie ze wskazówka prędkosciomierza jakos wolno sie podnosi podczas przyspieszania i przekłamuje 10km/h dotego licznik nie nalicza kilometrów
pytanie:
da sie naprawic,czy tylko wymiana
Da sie naprawić. Naliczanie km to sprawka lutów (w najgorszym przypadku trybek)
Co do przekłamanie. mogłes nie ustawic wskazówki na swoim miejscu.
było o tym b.duzo na forum
search.php
Co do przekłamanie. mogłes nie ustawic wskazówki na swoim miejscu.
było o tym b.duzo na forum
search.php
po wpisaniu w szukajke "problem z licznikiem" znalazło mnóstwo tematów...
przykładowo ten moze ci pomóc (ostatni post cobry)
viewtopic.php?p=37277&highlight=#37277
przykładowo ten moze ci pomóc (ostatni post cobry)
viewtopic.php?p=37277&highlight=#37277
przegładałem chyba wszystkie posty na ten temat
u mnie wskazówka jest równo na 20km/h jak ruszam to stoi w miejscu, dopiero gdzies na 2 biegu startuje ,chyba jest licznik poprostu do wymiany
[ Dodano: 2007-12-23, 11:33 ]
poprawiłem wszystkie luty ,trybiki całe i dalej to samo chyba nic z tego nie będzie niepotrzebnie bawiłem sie w zakładanie ringów
u mnie wskazówka jest równo na 20km/h jak ruszam to stoi w miejscu, dopiero gdzies na 2 biegu startuje ,chyba jest licznik poprostu do wymiany
[ Dodano: 2007-12-23, 11:33 ]
poprawiłem wszystkie luty ,trybiki całe i dalej to samo chyba nic z tego nie będzie niepotrzebnie bawiłem sie w zakładanie ringów
romeo pisze:Jak wszystko było na swoim miejscu okazało sie ze wskazówka prędkosciomierza jakos wolno sie podnosi podczas przyspieszania i przekłamuje 10km/h dotego licznik nie nalicza kilometrów
Mam dokładnie taki sam problem :roll:romeo pisze:u mnie wskazówka jest równo na 20km/h jak ruszam to stoi w miejscu, dopiero gdzies na 2 biegu startuje
Po wymianie tarcz i pierwszym montażu zegarów wszystko działało bez problemów.
Po paru dniach zegary wymontowałem w celu wymiany żaróweczek na 1,2W i po złozeniu z powrotem okazało sie że mam identyczny problem jak kolega-Romeo.
Z naliczaniem kilometrów, to na poczatek do sprawdzenia pójdą wszystkie luty i powinno byc po sprawie.
Najbardziej interesuje mnie wskazówka, czemu tak późno reaguje i przekłamuje.
Mam 2.0 ABT 94 r, na 5 biegu majac 3000 obr jachałem 100km\h, teraz jest 80, 83km\h.
Pytanie głównie kieruje do Cobry bo jest w sprawach zegarów aptekaerzem :mrgreen:
No i morze ktoś miał juz podobny problem, i jakoś go rozwiązał.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
żeby mówić o przekłamaniach musicie najpierw znać prawidłowe wartości prędkości auta...
tzn, skoro prędkościomierz juz w czasie spoczynku wskazuje 20km/h (normalnie wskazówka opadłaby niżej, ale wewnątrz mechanizm jest blokowany na 20) więc musicie najpierw osiągnąć prędkość 20km/h żeby wskazówka zaczęła się podnosić, mysle że to jest zrozumiałe...
ciężko jest też wróżyć co się mogło stać, bo nawet nie wiadomo przy jakiej realnej prędkości zaczyna się podnosić wskazówka...
można spróbować przelutować płytke obrotomierza, ale jesli faktycznie coś jest nie tak, to prawdopodobnie elektronika tej płytki...
możesz jeszcze sprawdzić czy wskazówka bez żadnego oporu sie podnosi, np podnosić ją palcem
tzn, skoro prędkościomierz juz w czasie spoczynku wskazuje 20km/h (normalnie wskazówka opadłaby niżej, ale wewnątrz mechanizm jest blokowany na 20) więc musicie najpierw osiągnąć prędkość 20km/h żeby wskazówka zaczęła się podnosić, mysle że to jest zrozumiałe...
ciężko jest też wróżyć co się mogło stać, bo nawet nie wiadomo przy jakiej realnej prędkości zaczyna się podnosić wskazówka...
można spróbować przelutować płytke obrotomierza, ale jesli faktycznie coś jest nie tak, to prawdopodobnie elektronika tej płytki...
możesz jeszcze sprawdzić czy wskazówka bez żadnego oporu sie podnosi, np podnosić ją palcem
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
[B4, 1.9 TDI] Niedziała licznik
Witam,
ja mam taki problem, że czasami nagle przestaje działać prędkościomierz. Gdy przestaje pokazywać prędkość przestaje również zliczać kilometry na licznikach (głównym i tam kasowalnym).
Wiem że temat był poruszany wielokrotnie pewnie ale jakoś słabo idzie mi obsługa forum
Wiecie co powinienem sprawdzić?
<<iceman>>
ja mam taki problem, że czasami nagle przestaje działać prędkościomierz. Gdy przestaje pokazywać prędkość przestaje również zliczać kilometry na licznikach (głównym i tam kasowalnym).
Wiem że temat był poruszany wielokrotnie pewnie ale jakoś słabo idzie mi obsługa forum
Wiecie co powinienem sprawdzić?
<<iceman>>
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80