Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] jak sprawdzić zaciski hamulcowe bez montażu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

[B4 1.9 1Z] jak sprawdzić zaciski hamulcowe bez montażu

Post autor: hudy » 17 gru 2015, 21:38

Witam. Panowie kumpel kupił samochód z dodatkowymi zaciskami hamulcowymi. Ostatnio kupił uszczelniacze, zregenerował zaciski jednak nie zdążył ich założyć gdyż sprzedał samochód. Teraz zaciski leżą a ja chętnie bym je przygarnął. chce za nie 100 - 150zł ale nie wiadomo czy nie będą przeciekać. Czy da się jakoś sprawdzić zaciski bez ich montażu? Pewnie w zakładach regenerujących maja takie maszynki ale w mojej okolicy nie ma takowych.
Czy może samym powietrzem można sprawdzić? podrzućcie jakiś pomysł bo mi przychodzi tylko do głowy puścić ciśnienie z kompresora...

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 18 gru 2015, 10:08

Chyba jedyne logiczne wyjście w domowych warunkach już wymyśliłeś ;-) Oczywiście najlepiej by było jakbyś wymodził szczelną przejściówkę miedzy przewodem a zaciskiem i monitorował ewentualne ubytki ciśnienia manometrem. Oczywista sprawa, że trzeba solidnie zablokować tłoczek aby nie wystrzelił gdzieś przez okno, bo ciśnienia radziłbym nabić myślę co najmniej 5atm. Ewentualnie możesz napełnić zacisk płynem hamulcowym i dopiero bić ciśnienie.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Kontakt:

Post autor: hudy » 18 gru 2015, 22:38

Czyli moja koncepcja nie jest zła. Dobrze że poddałeś pomysł by zalać zacisk płynem. Będę wiedział czy wycieka. Z tego co wyczytałem w układzie jest ciśnienie do 15bar Zapodam 8 lub 10 bar i będę obserwował. Myślę że jak dobrze uszczelnię połączenie będzie dało radę sprawdzić te zaciski.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Nadwozie: Sedan

Post autor: Jarewa » 19 gru 2015, 10:10

W układzie jest nawet do 250bar dajac 8bar jedynie co stwierdzisz czy nie ma dziury. Nie ma innej mozliwosci jak mazyna lub włozenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl