Witam. Panowie kumpel kupił samochód z dodatkowymi zaciskami hamulcowymi. Ostatnio kupił uszczelniacze, zregenerował zaciski jednak nie zdążył ich założyć gdyż sprzedał samochód. Teraz zaciski leżą a ja chętnie bym je przygarnął. chce za nie 100 - 150zł ale nie wiadomo czy nie będą przeciekać. Czy da się jakoś sprawdzić zaciski bez ich montażu? Pewnie w zakładach regenerujących maja takie maszynki ale w mojej okolicy nie ma takowych.
Czy może samym powietrzem można sprawdzić? podrzućcie jakiś pomysł bo mi przychodzi tylko do głowy puścić ciśnienie z kompresora...
[B4 1.9 1Z] jak sprawdzić zaciski hamulcowe bez montażu
Chyba jedyne logiczne wyjście w domowych warunkach już wymyśliłeś Oczywiście najlepiej by było jakbyś wymodził szczelną przejściówkę miedzy przewodem a zaciskiem i monitorował ewentualne ubytki ciśnienia manometrem. Oczywista sprawa, że trzeba solidnie zablokować tłoczek aby nie wystrzelił gdzieś przez okno, bo ciśnienia radziłbym nabić myślę co najmniej 5atm. Ewentualnie możesz napełnić zacisk płynem hamulcowym i dopiero bić ciśnienie.