[90 B3 2.3 coupe 7A] tłumik środkowy, czym zastąpić?
[90 B3 2.3 coupe 7A] tłumik środkowy, czym zastąpić?
witam!
dziś zauważyłem że tłumik środkowy (przedostatni) w moim samochodzie jest już do wyrzucenia, cały pognity i poprzepalany, a jak wiadomo jest problem aby dostać nowy tłumik do 7A i teraz pytanie czym go zastąpić tak by nie było spadku mocy i ogólnie nie zdusić auta.
dziś zauważyłem że tłumik środkowy (przedostatni) w moim samochodzie jest już do wyrzucenia, cały pognity i poprzepalany, a jak wiadomo jest problem aby dostać nowy tłumik do 7A i teraz pytanie czym go zastąpić tak by nie było spadku mocy i ogólnie nie zdusić auta.
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
no ciężko Ci będzie coś dobrać, bo ....
nr 16:
https://audi80.pl/files/thumbs/t_wyd ... 7a_140.jpg
ma wejście i wyjście niesymetryczne
nr 16:
https://audi80.pl/files/thumbs/t_wyd ... 7a_140.jpg
ma wejście i wyjście niesymetryczne
myślałem aby dać poprzecznie taki tłumik dospawać kolankana wyjściu i wejściu i powinno być ok , szukałem tłumików od 6A, ACE i NM o nowych można zapomnieć bo ich po prostu nie ma, ale na allegro znalazłem używane przedostatni i końcowy za 140pln+kw, sprzedający pisze, że nie są zgnite ani przepalone , jak myślisz warto?
ten tłumik mam u siebie jako końcowy, zobacz w moim temacie jak wygląda.wojtbert pisze:myślałem aby dać poprzecznie taki tłumik dospawać kolankana wyjściu i wejściu i powinno być ok , szukałem tłumików od 6A, ACE i NM o nowych można zapomnieć bo ich po prostu nie ma, ale na allegro znalazłem używane przedostatni i końcowy za 140pln+kw, sprzedający pisze, że nie są zgnite ani przepalone , jak myślisz warto?
Polecam zadzwonić do tego kolesia z aukcji z której jest to foto. Wyspawa Ci puszkę z otworami tak jak sobie życzysz. Dospawasz Sobie tylko wieszaki
link do aukcji:
http://allegro.pl/audi-coupe-quattro-tl ... 16313.html
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Albo montuj customa albo ori jak wspomniał Leo. Nie ma sensu w 20V kombinować z tłumikami z innych aut. O dziwo N/A 20V również lubi dobry spust spalin. W 90tce 20V miałem wydech z 6A Q (środkowy) + końcowy z 7A SPORT. Pieknie gadał
A jeśli chodzi o wydech do NM/7A to wiem, ze Walker ma w swojej ofercie.
P.S. Ważne jeszcze jaki masz końcowy wydech - są dwa rodzaje. Wejście ma w połowie puszki lub standardowo na tyle (w takim wypadku masz kolanko nad dyfrem 2,25)
P.S. Ważne jeszcze jaki masz końcowy wydech - są dwa rodzaje. Wejście ma w połowie puszki lub standardowo na tyle (w takim wypadku masz kolanko nad dyfrem 2,25)
Kupilem taki tlumik firmy walker (nowy) 3 lata temu za 1200 zl . Niestety nie podpasowal mi do nadwozia B4 sedan i lezy sobie w garazu . Moge Ci go odstapic za mniej niz polowe jego wartosci. Jesli jestes zainteresowany to sie odezwij na PW.wojtbert pisze:Leo , u mnie jest taki tłumik [url=http://images46.fotosik.pl/1166/c436e588999c6fdcm.jpg]Obrazek[/URL] , końcowy też jest inny
orginal srodkowy u ciebie ma 60 mm srednicy jak i jego zamiennik walkera. Ten z 2.3 10v ma 55 mm - co do tlumikow srodkowych uniwersalnych "tuningowych" to mialem 3 i za kazdym razem byla kupa. Dopiero Eltec ogarnal mi uklad wydechowy i samochod zaczal jezdzic tak jak powinien ale po kieszeni bardzo mocno zablolalo.
u mnie tłumik końcowy poprzedni właściciel założył jakiś chyba sportowy z kwasówki, jest on zespawany pseudo kolankiem zrobionym na kant nad belką z tłumikiem końcowym, co najgorsze to niby kolanko ma mniejszą średnicę niż wyjście ze środkowego, zrobiłbym fotkę jak to jest zrobione ale nie chce się skompromitować , końcowy chętnie bym zostawił bo daje ładny pomruk i wygląda ,że ma odpowiednią średnicę na wejściu (60mm),natomiast aby połączyć nowy środkowy tłumik z tym końcowym muszę poprosić kogoś aby mi zrobił ładne kolanko odpowiedniej średnicy.bloku pisze:Albo montuj customa albo ori jak wspomniał Leo. Nie ma sensu w 20V kombinować z tłumikami z innych aut. O dziwo N/A 20V również lubi dobry spust spalin. W 90tce 20V miałem wydech z 6A Q (środkowy) + końcowy z 7A SPORT. Pieknie gadał
Panowie,
Pilnie potrzebuję tłumika środkowego i końcowego do Coupe B3 silnik 2.3 NG (136 km). Szukałem Bosali 105-103 i 283-119 ale już nie produkują. Nie ma też zamienników. Może któryś z was ma w zasobach, wie gdzie mogę coś takiego dostać albo wskaże mi jaki inny zestaw (od innego modelu), który będzie pasował.
Ps jestem nowy w temacie także wszelkie podpowiedzi mile widziane
Pilnie potrzebuję tłumika środkowego i końcowego do Coupe B3 silnik 2.3 NG (136 km). Szukałem Bosali 105-103 i 283-119 ale już nie produkują. Nie ma też zamienników. Może któryś z was ma w zasobach, wie gdzie mogę coś takiego dostać albo wskaże mi jaki inny zestaw (od innego modelu), który będzie pasował.
Ps jestem nowy w temacie także wszelkie podpowiedzi mile widziane