[B4 2.0 ABT] Zamiana oryginalnych opasek na przegub ?
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] Zamiana oryginalnych opasek na przegub ?
Witam. W tym tygodniu biorę się za zmienianie przegubu zewnętrznego lewego i tu mam pytanie w zw. z opaskami dołączonymi do zestawu. Kupiłem na Allegro 2 przeguby Ruville z osłonami, smarem i opaskami, które trzeba zaciskać za pomocą specjalnych szczypiec, albo kombinować z obcęgami doczołowymi tak aby zacisnąć ale nie uciąć i cisnąc jednocześnie od góry śrubokrętem żeby się nie wybrzuszyło. Stąd moje pytanie - czy można zamienić te klasyczne opaski na takie ? http://allegro.pl/wysokiej-jakosci-opas ... 37950.html
I tak będę zamawiał bo potrzebuje porobić porządek pod maską z przewodami pomocowanymi na wszystkie możliwe techniki PRLu to bym sobie zamówił rozmiarówki na przeguby. Co myślicie ?
I tak będę zamawiał bo potrzebuje porobić porządek pod maską z przewodami pomocowanymi na wszystkie możliwe techniki PRLu to bym sobie zamówił rozmiarówki na przeguby. Co myślicie ?
Re: Zamiana oryginalnych opasek na przegub ?
Nie kolego, musisz założyć te płaskie zaciskane. Te skręcane będą zahaczać. Te zaciskane nie są takie słabe żebyś je przeciął obcęgami, także spokojnie to zaciśniesz.AnotherWorldTM pisze:Witam. W tym tygodniu biorę się za zmienianie przegubu zewnętrznego lewego i tu mam pytanie w zw. z opaskami dołączonymi do zestawu. Kupiłem na Allegro 2 przeguby Ruville z osłonami, smarem i opaskami, które trzeba zaciskać za pomocą specjalnych szczypiec, albo kombinować z obcęgami doczołowymi tak aby zacisnąć ale nie uciąć i cisnąc jednocześnie od góry śrubokrętem żeby się nie wybrzuszyło. Stąd moje pytanie - czy można zamienić te klasyczne opaski na takie ? http://allegro.pl/wysokiej-jakosci-opas ... 37950.html
- Rastaman25
- Forum Audi 80
- Rastaman25
- Forum Audi 80
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Dokładnie, bez kombinowania.darekmalickiwp pisze:Załóż oryginały dostarczone w zestawie.
Najlepiej zaopatrzyć się jednak w specjalne szczypce do tego celu i zacisnąć prawidłowo te opaski. Takie szczypce nie są drogie - możesz kupić np. firmy Yato - do Twoich celów wystarczą. A przydadzą się się zapewne jeszcze nie raz - nie tylko do opasek przegubów.
Możecie się śmiać, ale widziałem gamonia co użył trytytki zamiast oryginalnych opasek do przegubów
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
z mojego doświadczenia te opaski są beznadziejne, lepsze są te z ząbkami, które się ściska np. kombinerkami-one bardzo dobrze trzymają.Jarewa pisze:Raczej obcęgi.darekmalickiwp pisze:Wystarczą zwykłe kombinerki.
Takie opaski tez sa bezproblemowe dostępne w motoryzacyjnym nie trzeba specjalnych przyrządów. A co najważniejsze wielokrotnego użytku.
[url=http://images75.fotosik.pl/198/a3a93a5b0d25ade4m.jpg]Obrazek[/URL]
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Jak dla mnie to słabo one trzymają i raz je założyłem i opaska z gumą spadła-zmieniłem na tą opaskę ząbkowaną i trzymało jak trzeba. Nie wiem może ja jej po prostu nie umiałem dobrze zacisnąć. Dlatego zawsze patrzę jakie opaski są w komplecie. I jeżeli trafi się komplet z opaskami bez ząbków to od razu kupuje te ząbkowane bo wiem że będą trzymały. Ale niech każdy zakłada takie jakie mu bardziej pasują
Do tych opasek pasuje mieć specjalne obcęgi. Ja osobiscie nie mam , lae pożyczałem od znajomego tak jak pisze tomek83 one oprócz sciskania całej opaski zagniatają ten wystający element do środka i wtedy nie ma problemu. <ok>andrzejsz23 pisze:Jak dla mnie to słabo one trzymają i raz je założyłem i opaska z gumą spadła-zmieniłem na tą opaskę ząbkowaną i trzymało jak trzeba.