Jak wiadomo, w B2jkach przełącznik wycieraczek nie jest zbyt dobrze wymyślony.. :cry:
Ma tylko trzy pozycje..
praca czsowa - co ok. 7 sekund (strasznie mnie to wnerwia :evil: )
praca ciągła wolna
praca ciągła szybka
I wreszcie moje pytanie.. czy ktoś może wymyślił jak zrobić, żeby wycieraczki miały więcej trybów czasowych <hmm>
Może wystarczy założyć przekaźnik/pająk z jakiejś bardziej "wypasionej" B2.. (o ile takowe istniały..)
Czytałem kiedyś o "programowalnych" przekaźnikach wycieraczek, tylko nie mam pojęcia czy to do B2jki będzie pasowało..
Mile widziane pomysły i sugestie..
[B2 All] Programator czasowy wycieraczek..
- pawelbicz
- Forum Audi 80
[B2 All] Programator czasowy wycieraczek..
Ostatnio zmieniony 23 gru 2007, 16:45 przez pawelbicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Wystarczy "rozebrać" przekaźnik od wycieraczek (prawdopodobnie numer 9 lub 19), odnaleźć opis czasowego układu scalonego (np 555) użytego w przekaźniku a następnie w miejsce rezystora stałego odpowiedzialnego za stałą czasową (np 7 sekund) wmontować rezystor nastawny (potencjometr) o odpowiednio dobranej wartości. W takim przypadku czas włączania będzie regulowany płynnie. Oczywiście potencjometr trzeba gdzieś "wrezać w deskę rozdzielczą.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2007, 15:09 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Ale tu chodzi o programowalny czas pracy jak rozumiem. Bardzo wygodna sprawa . Gdzieś mi mignął kiedyś post ze wzmianką takiego właśnie zamiennika przekaźnika ori ale teraz nie mogę tego znaleźć. Zdaje się, że był nawet link do aukcji na Allegro. Potencjometr to raczej nie bardzo się sprawdza , miałem takie coś zrezane w Fiacie i szczerze to nie chciało mi się tego używać za bardzo, raz ustawiony czas i tak zostało.