[2.0 ABK] Problem z wyciekiem
[2.0 ABK] Problem z wyciekiem
Witam, dziś zajrzałem pod spód samochodu bo cos czesto musze dolewac oleju a moim oczom ukazał sie taki niezbyt przyjemny widok :
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/6711703/1
(tak mi było wygodniej wrzucic zdjecia)
To jest lewa strona od przodu samochodu, po stronie pasażera, cały blok silnika po tej stronie jest w oleju, miska jest wgieta i poci sie śruba od spuszczania oleju, poci sie tez na uszczelce miski olejowej, ale najwiekszy wyciek jest gdzies z góry bardziej, może ktoś pomoże zlokalizowac ten wyciek ?
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/6711703/1
(tak mi było wygodniej wrzucic zdjecia)
To jest lewa strona od przodu samochodu, po stronie pasażera, cały blok silnika po tej stronie jest w oleju, miska jest wgieta i poci sie śruba od spuszczania oleju, poci sie tez na uszczelce miski olejowej, ale najwiekszy wyciek jest gdzies z góry bardziej, może ktoś pomoże zlokalizowac ten wyciek ?
jest założona gumowa, kontroluje ciagle czy cieknie ale jak narazie jest sucho
[ Dodano: 2016-03-13, 15:33 ]
no i kapa, chwile bylo dobrze i znowu w trasie wypluł mi 1/3 bagnetu -.- W miescie aż tak nie gubi no ale w 200km tyle oliwy stracic... Jeżdże na castrolu 15w40 minerał i myśle nad przejśćiem na półsyntetyk 10w40, może to coś zmieni. Jak nie to stawiam go do mechanika i niech robi kazda uszczelke
[ Dodano: 2016-03-13, 15:33 ]
no i kapa, chwile bylo dobrze i znowu w trasie wypluł mi 1/3 bagnetu -.- W miescie aż tak nie gubi no ale w 200km tyle oliwy stracic... Jeżdże na castrolu 15w40 minerał i myśle nad przejśćiem na półsyntetyk 10w40, może to coś zmieni. Jak nie to stawiam go do mechanika i niech robi kazda uszczelke
Może nie brac płynu, uszczelka poszła od zewnątrz wiec olej wycieka na blok, na razie trzyma jeszcze i nie leci do cylindrów ani nie miesza się z płynem. Mam tez takie pocenie spod uszczelki też po tej stronie tylko mniejsze w okolicach rozrusznika, jeżdże z tym już kilka lat i nic się nie dzieje z tym ze planuję to wymienić, u Ciebie wyciek jest spory. U mnie uszczelka jest jeszcze ori, u Ciebie pewnie tez więc po tylu latach/km ma prawo już puszczać. A co do korka od oleju kup nową podkładke miedzianą pod śrubę spustową bo tego nikt nie wymienia a po tylu wymianach oleju ta podkladka jest cieńka jak papier i też puszcza olej, podkładka nie kosztuje nawet 1zł
Tak jak pisałem w podobnym temacie +/- 1tyś, zależy czy tanio czy dobrze - jak tanio to tylko uszczelka i nowe śruby olej i płyn stare wtedy myśle że 400-500zł - jak ma być dobrze to uszczelka śruby plus regeneracja głowicy - nowe uszczelniacze, prowadnice o ile potrzeba tak samo szklanki popychaczy, nowy olej płyn, pierdoły typu króciec itd.