[1.9TDI] temperatura silnika- co powinna wskazywac wskazowka
Solskier chyba nie doczytał. :mrgreen: Gotowałem czujnik w wodzie w garnku postawionym na silniku. Jak wiemy gotująca się woda ma dokładnie 100 stopni. Ani mniej ani więcej. Dlaczego czujnik pokazał tak malo? Czy to świadczy o tym że jest uszkodzony?
Ten czujnik znajduje się jakieś 2 centymetry od niebieskiego. Na końcu górnego węża od chłodnicy przy samym silniku.
Ten czujnik znajduje się jakieś 2 centymetry od niebieskiego. Na końcu górnego węża od chłodnicy przy samym silniku.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2007, 16:41 przez markush, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
markush jesli chodzi nam o ten sam czujnik czyli ten z tyłu silnika przy głowicy to on kosztuje cos ponad 40zł. pytałem sie kiedys o jego cene. a co do ciśnienia to raczej nie ma wpływu na temp. termostat tez sprawdzamy w garnku w gotującej sie wodzie a tam tez nie działa zadne cisnienie. masz problem z tym czujnikiem jesli pokazuje tem mniejszą o ponad 20 stopni...jak bys podpioł vag to wszystko by wyszło jednak podpiecie pewnie z 50 zł a czujnik jest w podobnej cenie...
No właśnie o to mi chodzi. Z tego co pamiętam z fizyki woda w próżni wrze już w temperaturze pokojowej (ok. 25 stopni). Im większe ciśnienie tym ta temperatura wyższa. W układzie chłodzenia panuje wyższe ciśnienie więc płyn zacznie się gotować przy wyższej temperaturze (wyższej niż 100). Już nie będę się rozwodził czemu tak jest. Ale czujnik bez względu na ciśnienie powinien pokazać 100. Ma działać jak termometr. Tak mi się zdaje.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
:oops: faktycznie pomyslałem o czym innym a co innego napsałem W tym wypadku jestem za tym co pisze kolga hudy i popieram jego propozycją co do podłanczania vaga - szkoda kasy lepiej kupic ten czujnik, a jak by jakimś cudem nie wypaliło to zawsze można go zwrócić :mrgreen:markush pisze:Solskier chyba nie doczytał.
Ok. Dzięki za podanie cen podłaczenia do VAG. W benzynowym silniku (takim jak mój 2.0 90KM) czujnik jest na górze, na końcu grubego węża. Na samym środku. Za 40 zeta to kupię jakiś lichy chyba. Gdzieś tu czytałem o cenach rzędu 110-115 zł.
Solskier sprytne :mrgreen: przecież zawsze mógł nie pasować. :mrgreen:
I jeszcze jedno. Jak kupie czujnik i wszystko będzie ok to zadam sobie trud i go... ugotuje. :mrgreen: Zobaczę co wskaże. Jak będzie 100 to będzie znaczyło że metoda jest dobra. Prymitywna ale dobra. Może komuś się przyda.
Solskier sprytne :mrgreen: przecież zawsze mógł nie pasować. :mrgreen:
I jeszcze jedno. Jak kupie czujnik i wszystko będzie ok to zadam sobie trud i go... ugotuje. :mrgreen: Zobaczę co wskaże. Jak będzie 100 to będzie znaczyło że metoda jest dobra. Prymitywna ale dobra. Może komuś się przyda.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2007, 17:02 przez markush, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ja zawsze kupuje czujniki firmy EPS i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Z tego co teraz rzuciłem okiem na necie to czujnik własnie tej firmy bedzie kosztował w granicach 60-70zł.
Sam tak kiedyś zrobiłem z niebieskim czujnikiem, wsadziłem go przekrecam zapłon a tam lipa, no to lukam raz jeszcze, a tam przerwany kabelek od wiazki :mrgreen: no to czujnik spowrotem chyc do pudełka i zwrot :mrgreen: troche skrzywiona mina sprzedawcy ale co z paragonem mam możliwosc zwrotu <mikolaj>markush pisze:Solskier sprytne przecież zawsze mógł nie pasować.
Witam, a ja mam pytanie gdyz mam ten sam problem ze mi pokazuje tylko okolo 60stopni jak sie zagrzeje wymienilem termostad na wahler-a i nic dalej to samo, wymienilbym czujnik lecz niewiem ktory moze ktos wyslac mi zdjecie ? bo tak po opisie problem mam go znalesc.
http://www.garnek.pl/maryjann/750926
W moim aucie mam takie 2 czujniki nie podlaczone lecz pisalem juz to w innym temacie o swiecach zarowych i mysle ze ten niebieski to od tego a ten rozowy to przypadkiem znalazlem odlaczony byl i skryty za ta pompa i akumulatorem i w ogole nie wiem do czego jest
http://www.garnek.pl/maryjann/750926
W moim aucie mam takie 2 czujniki nie podlaczone lecz pisalem juz to w innym temacie o swiecach zarowych i mysle ze ten niebieski to od tego a ten rozowy to przypadkiem znalazlem odlaczony byl i skryty za ta pompa i akumulatorem i w ogole nie wiem do czego jest