Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Wymiana końcówki drążka kierowniczego - poradnik

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
Heliox
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] Wymiana końcówki drążka kierowniczego - poradnik

Post autor: Heliox » 13 lut 2016, 17:36

Przy okazji wymiany sworzni postanowiłem wymienić końcówki drążków kierowniczych.
No to do dzieła :)

Najpierw unosimy samochód i odkręcamy koło.

Obrazek Obrazek

Następnie dobrze jest zmierzyć suwmiarką jak daleko jest wykręcona końcówka, ew. czymś zaznaczyć.

Obrazek

Nie zaszkodzi również użyć odrdzewiacza na śruby na drążku jak i nakrętkę mocującą końcówkę.
Potem należy poluzować nakrętkę na śrubie regulacyjnej kluczem 22 i odbić tulejkę która umieszczona jest za nakrętką.

Obrazek Obrazek

Następnie odkręcamy nakrętkę zabezpieczającą końcówkę od zwrotnicy kluczem 17.

Obrazek

Nie miałem pod ręka żadnych ściągaczy to po prostu stuknąłem w to miejsce kilka razy młotkiem po czym końcówka sama wyskoczyła. Bez większych problemów.

Obrazek

Gdy końcówka już jest na wierzchu trzeba ją wykręcić. Można sobie liczyć obroty a potem nową końcówkę wkręcać o daną ilość (zawsze to jakiś sposób)

Obrazek

Po wykręceniu końcówki polecam przesmarować drążek jak i nową końcówkę smarem miedzianym.

Obrazek Obrazek

Następnie wkręcamy w drążek nową końcówkę, albo o daną ilość obrotów albo do momentu złapania wyniku wcześniejszego pomiaru suwmiarką. Kontrujemy ją nakrętką na śrubie regulacyjnej. "Główkę" Końcówki wkładamy w zwrotnice i skręcamy nakrętką.

Obrazek

Przy okazji tej wymiany polecam rozruszać śruby rzymskie. Ułatwi to ustawienie zbieżności która jest niezbędnym zabiegiem po tej wymianie.

Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl