Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 RA/SB] zmiana pompy wtryskowej

ODPOWIEDZ
MIM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6 RA/SB] zmiana pompy wtryskowej

Post autor: MIM » 18 mar 2016, 17:58

Padła mi pompa wtryskowa.Tom którą miałem i tak nie była orginalna bo z silnika 1,9td wg nr-ów.Dostałem pompę od zwykłego 1,6d a auto potrzebuje na już i teraz pytanie czy da ona radę jak ją włożę do swojego auta.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 18 mar 2016, 19:02

MIM, Nie bardzo... ta pompa jest bez LDA.

MIM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIM » 18 mar 2016, 19:17

wiem że bez LDA,ale czy da radę i nie zależy mi na osiągach.

bociek22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bociek22 » 19 mar 2016, 07:26

Tak. Powinno auto na niej jeździć ale muł będzie straszny

MIM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIM » 20 mar 2016, 10:53

zabrałem się wczoraj za wymianę pompy,chcąc ustawić rozrząd na znakach nic się nie zgadzało,więc poznaczyłem wszystko po swojemu i zabrałem się do roboty,po złożeniu kilka prób kręcenia kluczem nic nie blokowało puzniej rozrusznik jest ok,tylko jak teraz samemu najszybciej odpowietrzyć pompę bo szkoda mi akumulatora i rozrusznika męczyć kręceniem,na plaku coś prubuje zapalić.

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 20 mar 2016, 14:03

Na plaku trochę dzwoni zapłon. Ja przed założeniem paska przy pomocy drugiego ( starego ) bo tylko pompę demontowałem ręcznie ciągnąc za pasek kręciłem pompą aż się pokazało paliwo na powrocie, potem przekręciłem zapłon i znowu trochę pokręciłem aż pokazało się przy wtryskach.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 20 mar 2016, 15:14

MIM pisze:teraz samemu najszybciej odpowietrzyć pompę bo szkoda mi akumulatora i rozrusznika męczyć kręceniem,na plaku coś prubuje zapalić.
krótki pisze:Ja przed założeniem paska przy pomocy drugiego ( starego ) bo tylko pompę demontowałem ręcznie ciągnąc za pasek kręciłem pompą aż się pokazało paliwo na powrocie, potem przekręciłem zapłon i znowu trochę pokręciłem aż pokazało się przy wtryskach.
Jedna metoda lepsza od drugiej <uhh> a wystarczy zwykła pompka gruszka za ok. 20zł ,w którą można było sie zaopatrzyć przed robotą...kręcenie rozrusznikiem po wymianie pompy ,to najmniej skuteczny pomysł ,zwykle kończy się rozładowaniem aku ,bo pusta pompa nigdy sama nie zaciągnie paliwa ...zalana paliwem też niewiele pomoze ,jak paliwo w przewodach cofnie się do zbiornika ,co praktycznie zawsze się zdarza przy rozkręconych przewodach paliwowych ...dlatego tylko ręczne przepompowanie paliwa gruszką daje 100% pewnosć .Jedyna pewna,szybka i skuteczna metoda ,sprawdzone w praktyce 8-)

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 20 mar 2016, 19:38

MUNIOR pisze:
MIM pisze:teraz samemu najszybciej odpowietrzyć pompę bo szkoda mi akumulatora i rozrusznika męczyć kręceniem,na plaku coś prubuje zapalić.
krótki pisze:Ja przed założeniem paska przy pomocy drugiego ( starego ) bo tylko pompę demontowałem ręcznie ciągnąc za pasek kręciłem pompą aż się pokazało paliwo na powrocie, potem przekręciłem zapłon i znowu trochę pokręciłem aż pokazało się przy wtryskach.
Jedna metoda lepsza od drugiej <uhh> a wystarczy zwykła pompka gruszka za ok. 20zł ,w którą można było sie zaopatrzyć przed robotą...kręcenie rozrusznikiem po wymianie pompy ,to najmniej skuteczny pomysł ,zwykle kończy się rozładowaniem aku ,bo pusta pompa nigdy sama nie zaciągnie paliwa ...zalana paliwem też niewiele pomoze ,jak paliwo w przewodach cofnie się do zbiornika ,co praktycznie zawsze się zdarza przy rozkręconych przewodach paliwowych ...dlatego tylko ręczne przepompowanie paliwa gruszką daje 100% pewnosć .Jedyna pewna,szybka i skuteczna metoda ,sprawdzone w praktyce 8-)
a ja dodam że kolega Munior i nie tylko on pisał o tym duuuuuuużo razy i jak się wpisze w <google> to pierwszym już temacie o tym pisze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pompy wtryskowe i wtryskiwacze”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl