[B4 2.0 ABT] cykanie 2.0 abt
[B4 2.0 ABT] cykanie 2.0 abt
Witam.
Temat wielokrotnie wałkowany na forum mianowicie cykanie silnika abt.
u mnie na początku cykało tylko na zimnym dziś pojawiło się również w temperaturze włączenia wentylatora,z tego co wywnioskowałem z forum są to popychacze a jako że zbliża się wymiana rozrządu nie wiem czy jest sens wymieniać również popychacze. Cykanie jest jak by bardziej słyszalne od strony wtrysku. Chyba że to coś innego ?innych objawów jako tako nie mam poza nierówną pracą na zimnym silniku w zakresie obrotów 1500-2500
na filmie silnik w pełni rozgrzany
Pozdrawiam
Temat wielokrotnie wałkowany na forum mianowicie cykanie silnika abt.
u mnie na początku cykało tylko na zimnym dziś pojawiło się również w temperaturze włączenia wentylatora,z tego co wywnioskowałem z forum są to popychacze a jako że zbliża się wymiana rozrządu nie wiem czy jest sens wymieniać również popychacze. Cykanie jest jak by bardziej słyszalne od strony wtrysku. Chyba że to coś innego ?innych objawów jako tako nie mam poza nierówną pracą na zimnym silniku w zakresie obrotów 1500-2500
na filmie silnik w pełni rozgrzany
Pozdrawiam
olej wymieniałem na castrol magnatec 10w40 zalany do konca bagnetu jakieś 200-500 km temu,na oleju po poprzednim właścicielu chodził tak samo.
ps. przypomniał mi się jeszcze jeden objaw,na gorącym silniku po wyjęciu bagnetu widać pęcherzyki powietrza,raczej nie jest to płyn chłodniczy bo majonezu pod korkami nie dostrzegam,może ma to coś wspólnego
ps. przypomniał mi się jeszcze jeden objaw,na gorącym silniku po wyjęciu bagnetu widać pęcherzyki powietrza,raczej nie jest to płyn chłodniczy bo majonezu pod korkami nie dostrzegam,może ma to coś wspólnego
Jak wymieniasz rorzad to od razu wymien sobie popychacze. Koszt nie jest duzy. Zestaw popychaczy z 20-30zl do tego uszczelka pod pokrywa i wsio Sciagasz pokrywe odkrecasz walek i wyciagasz popychacze. Wkladasz nowe i skrecasz wszystko do kupy. Pamietaj zeby nie bylo tam zadnego syfu drobinek piasku ani nic podobnego. Wszystko musi byc czyste i mozesz przy montazu oblac popychacze olejem jaki uzywasz aktulnie.
filtr oleju ? oczywiście zmieniany,nie pamiętam juz jaka firma,ale na pewno nie filtron.
w sumie kontrolka oleju gaśnie od razu po odpaleniu. Więc chyba bez wymiany popychaczy się nie obejdzie niestety,średnio mi się chce w to pakować tym bardziej bez gwarancji zaprzestania tego klekotu bo jak wcześniej czytałem niektórzy tutaj połowę silnika wymieniali :roll:
edit: filtr oleju UFi,znalazłem kartonik
w sumie kontrolka oleju gaśnie od razu po odpaleniu. Więc chyba bez wymiany popychaczy się nie obejdzie niestety,średnio mi się chce w to pakować tym bardziej bez gwarancji zaprzestania tego klekotu bo jak wcześniej czytałem niektórzy tutaj połowę silnika wymieniali :roll:
edit: filtr oleju UFi,znalazłem kartonik