[1.6] [td] [b3] problem z ladowaniem?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Dobrze jakbyś sprawdził kiedy, który czujnik się załącza żarówką albo miernikiem. Na tym na górze masa powinna zginąć zaraz po odpaleniu. Ten na dole działa odwrotnie, masa powinna się pojawić po przekroczeniu 2000obr/min albo nawet na wolnych obrotach.
Jeśli czujniki będą tak działać to trzeba szukać przyczyny w module kontroli ciśnienia oleju albo sygnale obrotów z alternatora.
Jeśli czujniki będą tak działać to trzeba szukać przyczyny w module kontroli ciśnienia oleju albo sygnale obrotów z alternatora.
-
- Forum Audi 80
Panowie podobny mam problem, odpalam autko b3 1,6d z 89r. Wszystko oki, podczas jazdy zaczyna sie zazyc kontrolka akumulatora i pulsuje kontrolka oleju, olej jest bo sprawdzalem. Na wysokich obrotach jak jej depne wszystko znika. Co może być przyczyną?
[ Dodano: 2016-03-29, 13:57 ]
Panowie problem narasta, co sie moze dziac jak w kolejnym etapie awari nie mam ani ladowania ani pradu zadnego. Co sie moze dziac
[ Dodano: 2016-03-29, 13:57 ]
Panowie problem narasta, co sie moze dziac jak w kolejnym etapie awari nie mam ani ladowania ani pradu zadnego. Co sie moze dziac
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
[2.0 ABT]Brak kontrolki ładowania
Witam odkąd kupiłem moją ABT nie świeciła się kontrolka ładowania natomiast wzbudzenie i ładowanie było zaraz po odpaleniu. Po demontażu zegarów okazało się ze nie ma żaróweczki.Więc moje pytanie brzmi. Jak to możliwe że jest wzbudzenie?
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 14:33 przez kamilox9, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Czasem alternator się wzbudzi bez żarówki. Zwykle po podniesieniu obrotów.kamilox9 pisze:Jak to mozliwe że jest wzbudzenie?
Chyba alternatory w starszych 80takch ABT miały dodatkowy obwód wzbudzenia wpięty w załączanie rozrusznika i to by tłumaczyło to że ładowanie startuje od niskich obrotów.
Pamiętam jak ktoś podłączył w ABT wzbudzenie do masy i mu ten niebieski kabel spaliło przy próbie odpalania.
-
- Forum Audi 80
Przecież napisałem że idzie zasilanie na krótko z załączania rozrusznika. Nawet cewka elektro włącznika rozrusznika może oddawać prąd tuż po wyłączeniu (tak jak zachowują się cewki).kamilox9 pisze: "na krótko" tylko nie bardzo wiem jak to sprawdzić i czy w ogóle jest to możliwe
Zmierz miernikiem na zacisku wzbudzenia alternatora (tam gdzei masz niebieski przewód) czy pojawia się napięcie po zapłonie i podczas pracy rozrusznika.
[B3 1.8 PM] Nie świeci się kontrolka ladowania=brak ładowani
Witam
Od jakiegoś czasu problem jest coraz częstszy. Jeżeli po przekręceniu stacyjki nie zapali mi się kontrolka ładowania to już wiem że gdy odpalę nie będę miał ładowania. A jak tylko kontrolka się za świeci wszystko jest ok.I tu pytanie czy mam rozglądać się za drugą tablicą z zegarami czy dać do naprawy tą?Elektryk ze mnie nijaki ale wymyśliłem tak ze tymczasowo wzbudzam alternator za pomoca żarówki i dwóch kabelki ale to doraźne rozwiązanie i jednak chcialbym z tym skonczyc Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu problem jest coraz częstszy. Jeżeli po przekręceniu stacyjki nie zapali mi się kontrolka ładowania to już wiem że gdy odpalę nie będę miał ładowania. A jak tylko kontrolka się za świeci wszystko jest ok.I tu pytanie czy mam rozglądać się za drugą tablicą z zegarami czy dać do naprawy tą?Elektryk ze mnie nijaki ale wymyśliłem tak ze tymczasowo wzbudzam alternator za pomoca żarówki i dwóch kabelki ale to doraźne rozwiązanie i jednak chcialbym z tym skonczyc Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc dopiero ostatnio mogłem zająć się trochę autem i ogarnąłem
[ Dodano: 2017-04-09, 16:00 ]
Witam przepraszam że znów rozgrzebuje temat ale od czasu ostatniego wpisu zaobserwowałem następujące rzeczy: wzbudzenie jest od samego początku mimo braku kontrolki chociaż zdarza się czasem że dopiero po przygazówce ale to rzadko zmierzyłem napięcie wzbudzenia tak jak mówiłeś Nidżi i pojawia się ono dopiero w trakcie kręcenia rozrusznikiem:)
[ Dodano: 2017-04-09, 16:00 ]
Witam przepraszam że znów rozgrzebuje temat ale od czasu ostatniego wpisu zaobserwowałem następujące rzeczy: wzbudzenie jest od samego początku mimo braku kontrolki chociaż zdarza się czasem że dopiero po przygazówce ale to rzadko zmierzyłem napięcie wzbudzenia tak jak mówiłeś Nidżi i pojawia się ono dopiero w trakcie kręcenia rozrusznikiem:)