Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4]Wymiana żarówek podswietlajacych przełącznik lusterek

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
Macias23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Macias23 » 19 lut 2015, 12:21

dobra zamówiłem takie i takie aby nie było problemu z wielkością jej :D
Dzięki za pomoc <ok>

ArcadioM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArcadioM » 01 kwie 2016, 07:39

Niech sie ktos pochwali efektem świecenia tych przełączników &#128522;.
I pytanie po raz kolejny (zadawali je już koledzy) jak sie dobrać do przełączników szyb??!!

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 01 kwie 2016, 13:52

Witam,

U mnie to świeci tak jak na zdjęciach poniżej:
Zdjęcia zrobione za dnia ale w cieniu ,-a pierwsze z podświetleniem przycisku do opuszczania wszystkich szyb jednocześnie oraz usb w tunelu pomiędzy fotelami zrobione w dziennym słonecznym świetle.
Podświetlenie jest mocne-czerwone i punktowe,-takie jak w nowoczesnych Audi. Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają tego jak jest w rzeczywistości,-ponieważ zbyt rozmyły światło oraz wyszło też lekko pomarańczowo,-a jest punktowo i bardzo intensywnie czerwono. Świeci jak widać na tyle ,że nawet lekko czerwona łuna odbija się na tapicerce drzwi po obu stronach,-kierowcy mocniej bo więcej podświetlanych przycisków.
Są to ultrajasne diody czerwone3mm pod 12v nie wymagające rezystora ,-jednak w przyciskach sterowania szybami są wlutowane z rezystorem "fabrycznym" aby nieco przytłumić światło by lepiej pasowało do reszty.
Podświetlenie sterowania lusterek jest na białych żarówkach 3mm z tego co pamiętam. Diodami nie dało rady,-bo świecą zbyt punktowo i słabo to wyglądało,-światło z 2 diód nie rozpraszało się na tyle dobrze aby podświetlić równomiernie 4 strzałki. Z kółeczka od sterowania lusterkami usunięto 4 białe strzałki żeby nie "blokowały" światła. Po takim zabiegu wreszcie świeci tak samo wszędzie,-tj takie samo światło intensywne-czerwone na wszystkich przyciskach od sterowania lusterek i szyb.
Polecam taki zabieg-bo dzięki temu auto młodnieje w środku. Niestety jak wiadomo fabryczne podświetlenie to po prostu tragedia.

Dokładny opis ze zdjęciami wymiany żaróweczek w przyciskach szyb oraz podświetlenia sterowania lusterkami znajdziesz w wyszukiwarce.

Pozdrawiam.

ArcadioM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArcadioM » 02 kwie 2016, 00:35

hubertm pisze:Witam,

U mnie to świeci tak jak na zdjęciach poniżej:
Zdjęcia zrobione za dnia ale w cieniu ,-a pierwsze z podświetleniem przycisku do opuszczania wszystkich szyb jednocześnie oraz usb w tunelu pomiędzy fotelami zrobione w dziennym słonecznym świetle.
Podświetlenie jest mocne-czerwone i punktowe,-takie jak w nowoczesnych Audi. Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają tego jak jest w rzeczywistości,-ponieważ zbyt rozmyły światło oraz wyszło też lekko pomarańczowo,-a jest punktowo i bardzo intensywnie czerwono. Świeci jak widać na tyle ,że nawet lekko czerwona łuna odbija się na tapicerce drzwi po obu stronach,-kierowcy mocniej bo więcej podświetlanych przycisków.
Są to ultrajasne diody czerwone3mm pod 12v nie wymagające rezystora ,-jednak w przyciskach sterowania szybami są wlutowane z rezystorem "fabrycznym" aby nieco przytłumić światło by lepiej pasowało do reszty.
Podświetlenie sterowania lusterek jest na białych żarówkach 3mm z tego co pamiętam. Diodami nie dało rady,-bo świecą zbyt punktowo i słabo to wyglądało,-światło z 2 diód nie rozpraszało się na tyle dobrze aby podświetlić równomiernie 4 strzałki. Z kółeczka od sterowania lusterkami usunięto 4 białe strzałki żeby nie "blokowały" światła. Po takim zabiegu wreszcie świeci tak samo wszędzie,-tj takie samo światło intensywne-czerwone na wszystkich przyciskach od sterowania lusterek i szyb.
Polecam taki zabieg-bo dzięki temu auto młodnieje w środku. Niestety jak wiadomo fabryczne podświetlenie to po prostu tragedia.

Dokładny opis ze zdjęciami wymiany żaróweczek w przyciskach szyb oraz podświetlenia sterowania lusterkami znajdziesz w wyszukiwarce.

Pozdrawiam.

Wrzuć fotorelacę proszę....:)

Awatar użytkownika
hubertm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubertm » 02 kwie 2016, 10:30

Witam,

Dziwna sprawa..,-jak nie jestem zalogowany to nie ma 3 zdjęć które załączyłem..,-a jak się już zaloguje i wchodzę w ten wątek to zdjęcia są... Sprawdziłem kilka razy i zawsze tak samo.

Czy może ktoś potwierdzić czy zdjęcia są czy ich nie ma?(po zalogowania się)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 02 kwie 2016, 11:34

hubertm pisze:Czy może ktoś potwierdzić czy zdjęcia są czy ich nie ma?(po zalogowania się)
tak, po zalogowaniu się zdjęcia są.

jubar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jubar » 05 gru 2016, 20:58

Panowie co może być? Wymieniłem żarówki w podświetleniu przełącznika lusterek i teraz ten przełącznik i szyby świecą cały czas.. Przekaźnik cyka i odłącza zasilanie ale na ułamek sekundy i znowu wszystko się świeci

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 05 gru 2016, 21:30

Przełacznik lusterek nic nie ma wspólnego z przełacznikami szyby, prawdopodobnie gdzieś zrobiłeś w wiązce zwarcie.

jubar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jubar » 05 gru 2016, 21:39

Ale jak odłączam przycisk lusterek to wszystko zachowuje się tak jak poprzednio. Może wiązka lusterek właśnie się przetarła albo coś

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 05 gru 2016, 21:58

Albo ktoś coś przymodził za dużo.

jubar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jubar » 05 gru 2016, 22:34

Nie ma siły do tego. Odłączam przycisk- wszystko gra, podłączam- świruje. Jedyne co dzisiaj tam grzebałem to właśnie wymieniałem żaróweczki (14V), zwarć nie zrobiłem, sprawdzałem miernikiem z 20 razy). Nie mam pojęcia co to.

jarowlkp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarowlkp » 03 kwie 2017, 11:27

Panowie kontynuując temat , do przełącznika sterowania lusterek wpakowałem dwie żaróweczki 14V 60mA z linku jak poniżej :

http://allegro.pl/show_item.php?item=67 ... A4N2ZhZA==

świeci pięknie ale czuć że przycisk się lekko nagrzewa , pytanie czy coś może się sfajczyć jak tak zostawię te żaróweczki , czy jak najszybciej je zmienić?

60mA =0,06 A idąc tym tokiem P=UxI , P=14Vx0,06A=0,84W wiec powinno być ok , ale wole się upewnić ,

z góry dzięki za porady
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2017, 12:33 przez jarowlkp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 03 kwie 2017, 12:16

jarowlkp, pewnie wydzielają zbyt dużo ciepła i po dłuższym użytkowaniu stopi ci przycisk.
Nie wiem tylko jak się ma pobór prądu względem oryginalnych żaróweczek. No i masz tam ze 14V a nie 12 więc ciut więcej wyjdzie.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 03 kwie 2017, 19:51

Stopić to pikuś bo wtedy wiadomo, ale najgorsze to to że będzie coraz słabiej świecić bo materiał światło przewodzący stopisz, zżółknie i mimo ze żarówki ok to będzie ledwo widać . Ale mi sie wydaje ze ok bo 3mm zgodna z oryginałem.

jarowlkp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarowlkp » 04 kwie 2017, 07:01

dziękuje Panowie za rady , w ramach sprostowanie przycisk się nagrzewa ale nie aż tak aby parzył , wiec zaryzykuje i zobaczę co będzie się działo podczas normalnej eksploatacji , ewentualnie kupi się drugi przełącznik lusterek , tylko mam nadzieje ze nie grozi to pożarem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl