Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Założyłem AC - problem z kontrolką oleju

ODPOWIEDZ
ieble
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Założyłem AC - problem z kontrolką oleju

Post autor: ieble » 11 maja 2016, 19:16

Panowie mam problem - założyłem moduł AC do licznika - wszystko zamontowałem kontrolka płynu, świateł działa, po przekręceniu kluczyka pisze by wdusić stop - po wduszeniu zapala się ok - gdy zapalę silnik od razu zapala się kontrolka oleju - mam 3 czujniki niebieskie i 3 czujniki białe - po podmianie dalej to samo. Teraz mam wahania czy to czasem nie jest AC z V6 - wyciągałem go osobiście z 2.0 benzyny - numer AC - z tyłu modułu: 5KG 006 000 -02 oraz 8AO/893919067D - panowie co mam posprawdzać - szlak mnie już trafia.

W aucie zmieniłem instalację w środku auta - wiązka jest z benzyny. Proszę o jakieś porady.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 11 maja 2016, 22:22

nic, musisz mieć inną płytkę kodującą jak mnie pamięć nie myli.
Tu na forum opisywali jak zrobić żeby oleum nie świeciło po wsadzeniu AC do dizla.

ieble
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ieble » 11 maja 2016, 23:11

kurcze to już jakiś trop - Leo z tą płytką to chodziło o AC czy o BC? Może uda się tobie przypomnieć w którym temacie to było omawiane - Dodam że na MC wszystko było oki.

Awatar użytkownika
Piotrekdriver1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Piotrekdriver1 » 12 maja 2016, 07:15

Płytka kodująca jest w BC.
Kiedyś miałem ten sam przypadek co Ty.Wsuwka od czujnika ciśnienia oleju jakby luźno siedziała.

ieble
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ieble » 12 maja 2016, 10:50

Panowie jeszcze tylko się upewnie : Czujniki mają być następujące

Czujnik niebieski - 0,15 - 0,3 bar?
Czujnik biały - 0,9 bar ? w IC mają też 1,8bar

Szlak mnie trafia z tą kontrolką oleju.

[ Dodano: 2016-05-12, 10:50 ]
Sprawdziłem czujniki na - żarówkę:

przewód +12 do akumulatora przewód - do czujnika niebieskiego (0,3bar) lub na styk WK w czujniku bańce - po przekręceniu kluczyka żaróweczka zapala się - po odpaleniu silnika żaróweczka gaśnie a po zgaszeniu ponownie się zapala.

Czujnik biały (szary) 0,9 bar - po przekręceniu kluczyka żaróweczka nie świeci - po zapaleniu silnika żaróweczka świeci - po zgaszeniu silnika żaróweczka gaśnie.

W AC jest od spodu suwak - jest tam napisane Benzin - Diesel - po ustawieniu suwaka na Benzin - wszystko jest ok - kontrolki oleju się nie świecą - po zdjęciu przewodu z czujnika białego u dodaniu gazu pow 2000 obr. kontrolka oleju zapala się - po nałożeniu przewodu na czujnik kontrolka gaśnie.
Natomiast po ustawieniu suwaka w pozycji Diesel - kontrolka oleju i brzeczek załączają sie zaraz po odpaleniu silnika.

czy test na żaróweczkę dowodzi że czujniki są ok? - czy mogę jeździć z ustawieniem suwaka na benzin?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl