Witam!
Jakoś miesiąc temu zakupiłem swoją 80 jako mój pierwszy samochód. Do tej pory szyberdach otwierałem tylko wsuwając go do tyłu dachu. Dzisiaj jednak zacząłem myśleć o funkcji odchylenia go do góry.
Otóż odchylanie działa, jednak w środku nie ma żadnych zmian. Nie wiem co powinno się dziać z szyberdachem ze strony wnętrza (miło by było gdyby ktoś mógł wstawić zdjęcie od środka z uchylonym szyberdachem). Ten prostokąt w tylnej części szyberdachu jest u mnie poklejony, a więc wydaje mi się, że coś chyba się z nim musi dziać. (Przy odchylaniu, od środka nie zmienia się całkowicie nic). Gdyby miało to jakieś znaczenie, to mam wersje z korbką.
Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać, jak mogę wyciągnąć mieszek?
Pozdrawiam!
[B4 2.0 ABT] Zaklejony szyberdach
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
może coś Ci to pomoże
a co się dzieje jak przy uchylonym dachu próbujesz wypchnąć to ręką?
a żeby zdjąć mieszek musisz zdjąć ten plastik w tunelu środkowym pod lewarkiem (gdzie jest wnęka na dźwignię ręcznego). Jak zdejmiesz to tam jest śrubka na krzyżak, odkręcasz ją, potem odkręcasz gałkę i możesz zdjąć mieszek.
a co się dzieje jak przy uchylonym dachu próbujesz wypchnąć to ręką?
a żeby zdjąć mieszek musisz zdjąć ten plastik w tunelu środkowym pod lewarkiem (gdzie jest wnęka na dźwignię ręcznego). Jak zdejmiesz to tam jest śrubka na krzyżak, odkręcasz ją, potem odkręcasz gałkę i możesz zdjąć mieszek.
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
Dobra, zdaje relację z mojego Audi.
A więc szyberdach już się podnosi i trzyma.
Z moich teraz dokładniejszych oględzin wywnioskowałem, że poprzedniemu właścicielowi odklejał się ten prostokąt od strony tyłu do przodu, jednak nie cały a gdzieś mniej więcej do połowy. Widać i czuć że jest on klejony. Prawdopodobnie gdy on go pokleił to zamknął go i ten prostokąt skleił się z resztą podsufitki i przez to nie chciał się podnosić.
Dziękuję Ci daniel110791 za zdjęcia.
A więc szyberdach już się podnosi i trzyma.
Z moich teraz dokładniejszych oględzin wywnioskowałem, że poprzedniemu właścicielowi odklejał się ten prostokąt od strony tyłu do przodu, jednak nie cały a gdzieś mniej więcej do połowy. Widać i czuć że jest on klejony. Prawdopodobnie gdy on go pokleił to zamknął go i ten prostokąt skleił się z resztą podsufitki i przez to nie chciał się podnosić.
Dziękuję Ci daniel110791 za zdjęcia.