Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głośniki - opinie Blaupunkt

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
boro182
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Głośniki - opinie Blaupunkt

Post autor: boro182 » 15 lis 2007, 14:14

Witam, na wstępie informuję że byłem w powitalni, nie wiem z jakiego powodu moje konto zostało wyrzucone z tego forum. Śledze już pewien czas tematy w dziale car audio dużo zostało napisane i wszyscy polecacie głośniki helix, hertz czy jbl, i tu moje pytanie co sądzicie o firmie blaupunkt i głośnikach jakie produkuje?
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 13:58 przez boro182, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 lis 2007, 15:21

boro182 pisze:co sądzicie o firmie blaupunkt i głośnikach jakie produkuje?
Cena - Jakość wypada zupełnie przyzwoicie.
Są to tanie przetworniki. Firma Blaupunkt postanowiła zejść możliwe najbardziej z kosztów produkcji i zrobić wielką konkurencję renomowanym, starym firmom tej branży.
Udało im się to. Sprzedaż nowych serii głośników Blaupunkta bardzo wzrosła. Nie są to hi endowe rzeczy, raczej dolna półka, ale w porównaniu z wszelkiej maści peyingami, alphardami itp chinszczyzną wypadają o niebo lepiej.

Jeśli ktoś dysponuje budżetem pt:
Alphard + piwo na wieczór lub Blaupunkt, zdecydowanie powinien wybrać blaupunkta.
Średnie, przyzwoite przetworniki od których nie można za wiele wymagać, ale też nie można im wiele zarzucić.
boro182 pisze:Witam, na wstępie informuję że byłem w powitalni, nie wiem z jakiego powodu moje konto zostało wyrzucone z tego forum.
Może stało się to podczas przenoszenia bazy. Ty się zarejestrowałeś zaraz po tym jak wyeksportowaliśmy bazę. Jak zapewne wiesz przenosiliśmy się na inny serwer.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 15 lis 2007, 15:49

Osobiscie nie polecam glosnikow Blaupunkta, choc to ta sama polka co sony i Pioneer. Tzn kiepsko raczej... Za ta cene mozna juz cos Phonocara kupic, Kicx, magnat. Z doswiadczenia wiem (choc to pewnie niejednego zaskoczy) ze glosniki Boschmanna graja lepiej niz Blaupunkty, Sony i Pioneery. Nalezy tylko wybrac odpowiedni model. No a cena Boschmanna chyba kazdego przekonuje...

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 lis 2007, 15:59

koko666 pisze:doswiadczenia wiem (choc to pewnie niejednego zaskoczy) ze glosniki Boschmanna graja lepiej niz Blaupunkty, Sony i Pioneery
Faktycznie zaskoczy. Nie zgodzę się z Tobą.

Pioneer kontra Buszmen na korzyśc buszmena to chyba lekka przesada. ( jeśli nie mówimy o cenie )
Kiedyś posiadałem wzmacniacz boszmana. Przyznam, że był wykonany znakomicie, mowa o elementach, schludnym ich rozmieszczeniu itd. Grał równie ciekawie, ale to nie o wzm. temat.

Blaupunkt totalnie zaporowo wszedł na rynek z tanimi skrzyniami i subwooferami.
Cena za skrzynię wraz z głośnikiem 30 cm to 170 zł.
Skrzynka jest dość mizerna, głośnik również nie wygląda na wybitnie ładny, ale dźwięk z tego przetwornika jest naprawdę przyjemny zwłaszcza przy niewielkim wzmacniaczu. Firma ta doszła do wniosku, że nie ma sensu pompować się i udawać bufona tylko gonić Chiny aby istnieć.
koko666 pisze:No a cena Boschmanna chyba kazdego przekonuje...
Z tym już robi się nie tak kolorowo. Byle tweeterki w cenie 60 zł, wiec ucieka boszman od chińskich cen jakby. Zaczyna się cenić, może to dobrze o nim świadczy.

Ja pamiętam boszmany z przed kilku lat. To była tragedia ( mowa o głośnikach ) Zupełnie niedopasowany magnez, jego wielkość do resorów. Potencjalnie wielki ruch membrany blokowany przez mały ruch cewki, lub często odwrotnie. To byłą istna parodia. Od tego czasu stronię od tej firmy.

Awatar użytkownika
boro182
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boro182 » 15 lis 2007, 16:39

dzięki za podpowiedzi, teraz już raczej wybór padnie na helixy, bądź hertzy. Mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym zmienić swoje audio, z tym że nie chce montować wzmacniacza, myślę o zamontowaniu 16cm z przodu i 16 z tyłu jedne i drugie w panelach, Czy radio które mam pociągnie taki zestaw?
czy sie bez wzmacniacza nie obejdzie?JVC

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 15 lis 2007, 18:48

Helixy Blue 62 pociągnie w miarę dobrze bo mają małą moc rms z Hertzami typu ESK będzie ciężko - wskazany wzmacniacz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 lis 2007, 19:15

boro182 pisze:z tym że nie chce montować wzmacniacza, myślę o zamontowaniu 16cm z przodu i 16 z tyłu jedne i drugie w panelach
Też tak na początku mówiłem. Zmieniło się to z czasem ;-)

I jedne i drugie będą Ci grały bardzo ładnie pod samym 50 watowym radiem.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 lis 2007, 22:07

boro182 pisze:dzięki za podpowiedzi, teraz już raczej wybór padnie na helixy, bądź hertzy. Mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym zmienić swoje audio, z tym że nie chce montować wzmacniacza, myślę o zamontowaniu 16cm z przodu i 16 z tyłu jedne i drugie w panelach, Czy radio które mam pociągnie taki zestaw?
czy sie bez wzmacniacza nie obejdzie?JVC
A ja ci dopowiem że sam mam od jakiegoś roku zestaw Blaupunkta THc172( nie z najniższej półki - wtedy kosztował koło 400zł) i sprawuje mi się bardzo ładnie. Dźwięk jest bardzo czysty i przyjemny (oczywiście jak dla mnie) głośniczki nadają się pod samo radio i w połączeniu ze skrzynią w kufrze jest bardzo miło. Ja również polecam firmy jak PB, Sinuslive czy Lanzar bo grają bardzo ładnie - ale do nich potrzeba wzmacniacz i po prostu biorę pod uwagę fakt iż dzisiejszy Blaupunkt jak to Doc napisał nie jest już taki sam...
Co do skrzyń niebieskiego to się wypowiadać nie będę bo za mało słyszałem... Ale powiem coś o tubach - w tej kwestii to wolał bym kupić chyba niestety Peiynga takiego jak Doc testował i wsadzić go w kupną skrzynkę... Na prawdę straszne są te tuby... Przenoszą 1/3 całego pasma a nie tylko niskie częstotliwości...
Co do Helixów to też straciłem trochę zaufania po ostatnim odsłuchu... Seria Deep Blue - wzmacniacze są po prostu strasznie słabe...

I na koniec mała dygresja... Panowie nie kłóćcie sie bo jesteście tutaj z tego samego powodu a odmienność zdań każdy może mieć - jak już na prawdę chcecie to róbcie to w odpowiednim dziale...

amcataudio

Post autor: amcataudio » 22 lis 2007, 05:08

Moim zdaniem NiebieskiPunkt troszkę pod upadł nad estetyką radyjek (co niektórych modeli) ale dźwięk ma dobry, jeżeli przesadzisz z głośniczkami nie nacieszysz się radyjkiem ;-) . Zalecam mały 2 kanałowy wzmacniacz jeżeli chcesz z przodu panele na 16 głośniki a będzie dużo lepszy efekt :mrgreen:

Pozdrawiam Amcataudio

Gerpi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gerpi » 24 gru 2007, 22:47

U mnie Blaupunkty grają całkiem przywoicie,ale jak troszkę mocniej podkręcę głośność to nie wyrabiają, może coś nie tak podłączyłem bo laik ze mnie okrutny w tej kwestii :)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 gru 2007, 22:49

Pewnie masz je podpięte pod samo radio i przy głośniejszym graniu pojawiają się zniekształcenia dźwięku w sumie to nic dziwnego. Zalecane dołożenie wzmacniacza.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl