Nie wiem czy w dobrym dziale piszę i od czego zacząć, zatem, w mojej 80 b4 2.0 LPG jest taki problem że przy wysokich obrotach gdy gazuje jest taki dźwięk jakby tłumik był dziurawy a nie jest, zdarza się to tylko z 2 na 3 i z 3 na 4 bieg przy wyższych obrotach, samochód tak jakby wibruje. Jeszcze jest takie coś że jak gwałtownie dodam gazu na którymś z biegów jest pojedyncze szarpnięcie i takie uderzenie pojedyncze jakby coś szarpało do tyłu jakąś cześć, ciężko to opisać ale może ktoś będzie wiedział o co chodzi.
Mam jeszcze pytanie przy jakich prędkościach zmieniać najlepiej biegi, nie mam obrotomierza a nie wiem czy na słuch robię dobrze, audi ma 90 KM i 2.0 silnik więc jak optymalnie powinienem to robić na prędkości. Teraz robię mniej więcej tak: 1 - wiadomo, do ruszania, licznik zaczyna się od 20km/h, więc 2 - 20-35/h, 3 - 35-50km/h, 4- 50-80km/h, 5 - 80-...km/h.
[B4 2.0 ABT] Problem z obrotami, zmiany biegów, coś stuka
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
Trzeba sprawdzić wszystkie poduszki.U mnie była walnięta prawa silnika i lewa skrzyni ta pod osłoną blaszaną.Po wymianie stukanie ustało.Ja mam skrzynie CGT i wrzucam piątkę już przy 60km\h.Oznaczenie skrzyni najszybciej sprawdzisz na wlepce we wnęce gdzie jest koło zapasowe.Jest też w książce serwisowej albo na górze skrzyni wybite jak dobrze pamiętam.
Na jakim silniku wrzucasz 5 przy 60kmh? To może ja jednak za późno wrzucam te biegi dlatego tak furkocze i pierdzi. Właśnie z tym moim 1 problemem to chodzi o to że jak za bardzo nacisne gaz od razu to pierdzi jakby tłumik ale to nie tłumik, może za duża dawka gazu czy co. Stopniowo jak naciskam gaz to nie pierdzi dopiero jak są zbyt duże obroty słyszalne. Obrotomierza nie mam i nie wiem. Książki serwisowej nie mam chyba, w kole zapasowym mam butle z gazem. Sprawdze jedynie na skrzyni a można wgl to sprawdzić nic nie demontując?
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub